Geen boete bij onmogelijke apk

NKC’er Ben Westerdijk, die tijdens een reis van twee jaar door Amerika zijn camper niet voor de apk heeft laten keuren, heeft de boete hiervoor teruggestort gekregen. Dat blijkt uit de processtukken die hij aan de redactie van het ledenmagazine Kampeerauto heeft opgestuurd.
Rechtbank 02 1157793J 26Apr1

Westerdijk, die in Kampeerauto 2-2011 uitgebreid verslag heeft gedaan van de voorbereiding van deze bijzondere reis over het Amerikaanse continent, had zijn probleem met de apk vooraf aan het ministerie en aan de RDW voorgelegd. Doordat hij twee jaar onderweg was, kon hij immers niet aan de apk-plicht voldoen. De RDW droeg als oplossing aan dat hij halverwege de reis even naar Nederland zou komen, maar dat vond Westerdijk net even te gortig. Daarom had hij na een jaar een technische inspectie laten uitvoeren en het rapport aangetekend aan de RDW opgestuurd. Bovendien heeft hij ervoor gezorgd dat de wagen gedurende de reis tiptop in orde was.

Toch lag er bij thuiskomst een boete van € 106 op de deurmat, vanwege het niet nakomen van de apk-plicht. Waarop de wereldreiziger de zaak voorlegde aan de kantonrechter, onder meer met het algemene rechtsbeginsel dat ‘niemand tot het onmogelijke is gehouden’. Dat vond de kantonrechter kennelijk ook, want die was van oordeel dat er weliswaar sprake is van een overtreding, maar dat een sanctie van € 0 onder deze bijzondere omstandigheden ook wel voldoende is. En dat is op de kop af € 106 minder dan de originele boete.

Eigenlijk vindt Westerdijk dat jammer, want deze uitspraak ontneemt hem de mogelijkheid om verder te procederen, desnoods tot het Europees Hof. Want tijdens zijn reis is hem gebleken dat veel meer camperaars tegen dit probleem aanlopen.