Belgen willen meer camperplaatsen

De Belgische toeristenorganisatie Vlaamse Kampeertoeristen pleit in een open brief aan de burgemeesters van alle Vlaamse gemeenten voor de aanleg van meer camperplaatsen, ofwel zwerfautoparkings of motorhomeplaatsen, zoals de Belgen dat noemen.
Belgie Bord Open Brief 8Apr1

In de brief stelt dagelijks bestuurder Erik Hostens dat gemeenten hier alle belang bij hebben, omdat een camperplaats jaarlijks tot wel € 25.000 extra omzet voor de plaatselijke middenstand kan genereren. 'Ruim 100.000 binnenlandse zwerfautotoeristen en meer dan 1 miljoen motorhometoeristen uit de aangrenzende landen staan klaar om bij te dragen aan de welvaart in onze gemeenten', aldus de brief.

Deze toeristen vragen niet veel: een verharde, vlakke plek van ongeveer vier bij acht meter, op loopafstand van voorzieningen als winkels en restaurants. Sanivoorzieningen en elektra zijn fijn, maar niet per se nodig, daar de zwerfauto onder meer met een ‘woonbatterij’ geschikt is voor autonome bewoning. Voor een verblijf van hooguit 72 uur volstaat een openbare afvalbak.

België staat niet bekend als erg campervriendelijk. Op Campercontact.nl staan 157 camperplaatsen geregistreerd, tegen 782 in Nederland. De toeristenorganisatie heeft de open brief geplaatst in het magazine Kampeertoerist en roept Belgen bovendien op om de brief te downloaden en onder eigen naam aan de eigen burgemeester te sturen.