Waarom camperen


Camperen betekent vrijheid. Makkelijk de zon achterna reizen en overdag niet te hoeven weten waar je de nacht doorbrengt. Het reismiddel altijd bij de hand. Of het nu een weekend weg of een vakantie(reis) van een paar maanden is, de camper leent zich er uitstekend voor.

De camper, een zwerfwagen

De camper is bij uitstek geschikt voor wie een gebied of land wil verkennen en niet steeds terug wil naar een vaste plek. Om met onze zuiderburen te spreken: een camper is een zwerfwagen.

Waar men bij een vakantie met de tent of caravan een camping als uitvalsbasis heeft en van daaruit de omgeving verkent, trekt men met de camper van plaats naar plaats. Op het moment dat je in de camper stapt is de vakantie begonnen. In tegenstelling tot een vakantie met de caravan, waarbij men naar een vooraf bepaalde bestemming reist, is bij de camper de reis juist een belangrijk onderdeel van de vakantie.

Men heeft de nodige voorzieningen onder handbereik. Boodschappen doe je onderweg of met de fiets in plaats van met de auto. Overnachten kan op een camperplaats of een camping. Camperen is een andere manier van vakantie vieren/reizen.

NKC TIP

Huur eerst eens een camper. Zo krijg je meer inzicht in welke voorzieningen en indeling van de camper bij je passen. Klik hier voor een overzicht. 

De aankoop

Ben je er al zeker van dat camperen de manier van vakantie vieren is, dan wijst de NKC graag op wat aankooptips. 

NKC TIP

Kijk hier voor het actuele aanbod op de NKC site.

 
Wat zijn de kosten?

  • Dat hangt mede af van de aanschafprijs van de kampeerauto. Maar naast nieuw is er ook een grote keuze uit tweedehands wagens tegen vaak aantrekkelijke prijzen. Of camperen duur is, hangt ook af van wat er normaal gesproken voor vakanties wordt uitgetrokken.
  • Kosten voor de verzekering.
  • Motorrijtuigenbelasting. Hiervoor geldt een kwart van de kosten voor een personenauto. Hiervoor moet de camper voldoen aan de wettelijke inrichtingseisen.
  • Onderhoudskosten van de camper.
  • Stalling. Zijn er geen mogelijkheden om de camper op eigen terrein bij huis te stallen, de kosten van een camperstalling. Het is in een groot aantal Nederlandse gemeenten niet toegestaan de camper langere tijd aan de openbare weg te parkeren.

Wat zijn de voordelen?

  • Een vers kopje koffie of een lunch zijn in de camper zo gemaakt, dat bespaart terrasjes en restaurants. Het bijbehorende uitzicht is zelf te bepalen.
  • Overnachten op een camperplaats kan een forse besparing opleveren ten opzichte van een camping.

Camperen is avontuur, vrijheid, geluk en een geweldige way of life. Hulde aan de camper:

Uitvoeringsvormen

Die in de kampeerautosector voorkomen:

Alkoof Halfintegraal
Alkoof Halfintegraal
Geschikt voor vier of meer personen, met veel bergruimte. Het frontoppervlak is minder ideaal van vorm, wat ongunstig is voor het brandstofverbruik. Geschikt voor twee tot vier personen. Het frontoppervlak is ideaal van vorm met daardoor een lagere luchtweerstand. Dat heeft een gunstig effect op het brandstofverbruik. 

 

Integraal Ingebouwde bus
Integraal Ingebouwde bus
Geschikt voor vier of meer personen, met veel bergruimte. Veelal uitgerust met een garage met daarboven een vast tweepersoons bed. Tegen het plafond kan voorin een plafondbed of hefbed gemonteerd zijn. Ook wel buscamper genoemd. Geschikt voor twee tot vier personen. Er is weinig bergruimte. De meest primaire functies zijn aanwezig. Men kan er in slapen, koken en verblijven. Indien met een hefdak uitgevoerd kan deze een extra slaapplaats bieden.

Foto's Pilote en Volkswagen

Fifth Wheeler Pickup met opzetunit
Fifth Wheeler Pickup met opzetunit
Een trekker-oplegger combinatie. Het is geen kampeerauto, maar een caravan, omdat de oplegger voor de wet een aanhangwagen is. Personen mag men in het woondeel niet vervoeren. Bij het verblijf op de camping kunnen trekker en oplegger worden losgekoppeld, zodat de auto voor de ritten in de omgeving zonder opzet kan worden gebruikt. Alhoewel geen kampeerauto wordt hij hier toch genoemd. Geschikt voor twee personen. De opzetunit is lading en moet onafhankelijk van de auto kunnen functioneren. De enige verbinding is de kabelverbinding voor het opladen van de boordaccu en voor de werking van de achterverlichting. Passagiersvervoer in unit is niet toegestaan. Bij verblijf op de camping kan de unit als losse eenheid achter blijven en kan de pickup worden gebruikt voor ritten in de omgeving.
Wordt de unit 'nagelvast' aan de basis bevestigd dan kan het voertuig door de RDW met inrichting kampeerauto geregistreerd worden.
Meer informatie in dit infoblad.

 

Expeditie uitvoering Slide out
Expeditie uitvoering Slide out
Een expeditie uitvoering is robuuster van bouw. De inrichting is degelijk en functioneel uitgevoerd. Het basisvoertuig staat hoog op zijn wielen. De voor- en achterzijde hebben vrijloophoeken en daardoor is deze uitvoering geschikt voor het rijden in ruig terrein. Het heeft meestal een lier aan de voorzijde, er hangen rijplaten aan de achterwand. Deze uitvoering heeft vierwielaandrijving. Een slide out is een op rails uitgevoerd onderdeel dat met een elektromotor kan worden bediend. De slide out vergroot de leefruimte.

 

Camperen is vrijheid: