Nieuwe camper kopen: hier moet je aan denken

Bij de aanschaf van een nieuwe camper ga je niet over één nacht ijs. Het is waarschijnlijk een van de duurste aankopen die je ooit doet en een aankoop waar je lang plezier van wilt hebben. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Met dit artikel vertellen we waar je op moet letten bij de zoektocht naar een camper.

Welke soort camper past bij jou? 

Voor we aan indelingen, opties en budgetten toekomen, is het belangrijk om vast te stellen welke soort camper bij je past. Vanlife is populair en dat is niet voor niets. Knusse kampeerbussen hebben een hoog aaibaarheidsgehalte. Je kunt er uitstekend mee manoeuvreren en door de meeste kleine straatjes rijden. Bedenk wel dat de ruimte in zo’n compacte bus heel beperkt is.

Een buscamper is aanzienlijk groter, met een ruimere keuken en meestal een toiletvoorziening of zelfs een douche. Buscampers zijn geliefd bij mensen die vooral in het seizoen, van april tot oktober, willen camperen. Een maatje groter is de halfintegraalcamper. Qua binnenruimte en voorzieningen, zoals een volwaardige keuken en sanitair, is deze camper te vergelijken met een caravan. 

Voor een nog groter gevoel van ruimte is er de integraalcamper. Hierbij herken je geen snuit van een bestelwagen meer, maar is de camper over de hele wagen gebouwd. De indelingen zijn vergelijkbaar met halfintegralen. De wat meer ervaren kampeerders die vaak langere tijd achtereen op pad zijn, kiezen graag voor een integraalcamper.  

Welke indeling moet je nu kiezen? 

Als je weet welk type camper het beste bij jou past, dan is het tijd om te kijken naar de lengte en indeling. Alles in een camper is aan compromissen onderhevig. Kies je voor het een, dan heeft dat weer gevolgen voor het ander. Een korte camper is vaak voorzien van een dwarsbed, dat in een buscamper bijvoorbeeld niet voor iedereen lang genoeg is. 

Wil je liever in de lengte slapen? Dan ben je aangewezen op een camper met enkele bedden. Er zijn ook campers die alleen een hefbed hebben. Dit zorgt voor veel leefruimte overdag. Het nadeel is dat je die ruimte niet kan gebruiken wanneer het bed is neergelaten. 

Gezinnen kiezen vaak voor een combinatie van een dwarsbed of enkele bedden met een hefbed boven de zitgroep. Verder is in sommige halfintegraal- en integraalcampers een Frans bed of een vrijstaand queensbed te vinden.

Ook op het gebied van sanitair is er veel mogelijk. In grotere campers is de badkamer er in verschillende varianten, soms met een aparte douche die losstaat van de wastafel en het toilet. Bekijk in ieder geval alle indelingen en kijk of je er met jouw lengte goed in kan staan, maar vooral ook liggen. 

Welk budget moet je reserveren? 

Een camper is een duur product, daar kunnen we kort over zijn. Of je nu een camperbus kiest of een integraalcamper; het zal je verbazen hoe weinig prijsverschil er soms tussen de types zit. Globaal kunnen we wel zeggen dat je voor een camperbus in het lagere prijssegment zo’n 70.000 euro moet reserveren. Dit kan oplopen tot prijzen boven de 100.000 euro voor bijvoorbeeld een VW California. 

Populaire buscampers op basis van de Fiat Ducato en vergelijkbaar beginnen bij ongeveer 75.000 euro. Ook hier kom je met wensen en aanpassingen makkelijk op 110.000 euro. Halfintegraalcampers starten ongeveer bij 80.000 euro voor een basic model. Integraalcampers spannen de kroon: aan een basismodel hangt een prijskaartje vanaf zo’n 95.000 euro. 

Waar moet je nog meer op letten? 

Hoe duurder de camper, hoe zwaarder. De luxe wordt in kilo’s afgewogen, kun je bijna stellen. Zaken die een camper duurder maken zijn naar bouwwijze en kwaliteit te vertalen. Dikkere wanden en andere bevestigingsmiddelen werken daaraan mee. Een camper met een dubbele bodem is zwaarder en duurder dan een camper die dit niet heeft, maar biedt tegelijkertijd meer bergruimte én een betere isolatie in de winter. 

Camperbouwers investeren veel in het lichter bouwen van de voertuigen. Lichtere kastdeurtjes die niet van hout zijn, maar grotendeels uit kunststof bestaan, bijvoorbeeld. Of een lichter chassis van AL-KO in plaats van het standaardchassis van de autofabrikant. Het zijn zaken die in de prijs meetellen en in positieve of negatieve zin invloed op het gewicht hebben. 

Waar koop je een nieuwe camper? 

Een nieuwe camper koop je bij voorkeur bij een merkdealer. Dat is de partij die het product kent en heel vaak is opgeleid door het merk om alle ins en outs te kennen. Zoek een merkdealer in je buurt, want ook – of misschien wel juist – met een nieuwe camper is weleens iets mis. 

Een camper bestaat uit honderden onderdelen van tientallen verschillende toeleveranciers. Daarnaast zijn het altijd mensen die een camper in elkaar zetten. Daar komen geen robots bij kijken. Mensen maken fouten en dan is het fijn als een dealer die verstand van het merk heeft je graag uit de brand helpt. Soms kunnen ze je zelfs op afstand helpen zodat je je vakantie niet hoeft te onderbreken. 

En het verschil in prijs? Goedkoop is vaak duurkoop en duizend euro beknibbelen op een aankoop van dat formaat kan best in je gezicht terugkomen als je om service of garantie komt. 

Wanneer een nieuwe camper kopen 

Een camper staat gelijk aan vrijheid. Dat is iets dat je moet ervaren zoals inmiddels bijna 200.000 Nederlanders doen. Je moet hem niet van je laatste geld kopen, want het blijft een luxeartikel, maar als het je droom is dan moet je niet te lang wachten en zo snel mogelijk gaan genieten.