Naar de Noordkaap rally

‘Wat denk je ervan om deze zomer naar de Lofoten te gaan? En naar de Noordkaap?’ Met deze zin en een aantal van de mooiste foto’s van deze bestemmingen begon ons avontuur. We waren nog niet zo lang de trotse eigenaren van een knalgroene T3 Synchro toen we op ons eerste gezamenlijke avontuur stuitten: The Baltic Sea Circle Challenge, de Noordelijkste rally van de wereld wordt hij ook wel genoemd. In 16 dagen, 7500 kilometer, zonder GPS met een auto van minimaal 25 jaar oud. Klinkt goed toch?

Naast eigenaresse van deze toffe bus ben ik ook werkzaam bij de tofste vereniging van Nederland, de NKC natuurlijk. Werkzaam bij een camperclub en een gave reis maken met een camperbusje maakt natuurlijk een mooi reisverslag voor op de website. In drie delen neem ik jullie mee op reis vanuit Nederland, via Duitsland, Denemarken en Zweden naar Noorwegen. Om via de Lofoten en de Noordkaap weer richting het zuiden te gaan, door Finland, de Baltische Staten en Polen naar onze finishlijn in Hamburg. Lezen jullie mee?

We springen terug naar de zomer van 2021. Nadat we ons ingeschreven hadden voor de rally zijn we na gaan denken over een goed doel. Het mooie aan deze rally is namelijk dat je niet alleen mee doet voor je eigen avontuur en plezier maar ook iets voor een ander doet. Ieder team is namelijk verplicht minimaal 750 euro op te halen voor een zelf gekozen goed doel.

Gelukkig duurde dit nadenken niet lang en waren we het hier al snel over eens. Twee jaar geleden, in 2020, hebben wij in Mexico een Volkswagen T2’tje op de kop getikt met het idee om hier ruim een half jaar mee te gaan reizen. Nadat we het busje flink onder handen genomen hebben en hem hebben omgedoopt tot Bert zijn we op pad gegaan. 2020, achteraf niet het allerbeste jaar om op avontuur te gaan aan de andere kant van de wereld. De coronapandemie haalde ook ons in en zette een grote streep door al onze gemaakte plannen. Op het moment dat we het even niet meer wisten kwamen wij via via terecht bij een ‘Overlanders-spot’, bij ons in Nederland ook wel een camperplaats genoemd. En hier komt ons avontuur van 2020 samen met ons avontuur van 2022, deze fantastische plek waar wij destijds zijn gestrand is ons goede doel van de rally naar de Noordkaap geworden.

Deze fantastische plek aan de westkust van Mexico, liggend aan de Stille Oceaan heet Missión Surf Mexico. Misión Surf is een opvanghuis voor wezen en kinderen die geen vaste of veilige thuissituatie hebben. Op deze plek wordt hen een veilig huis geboden, een echt thuis voor deze kinderen. Missión Surf is opgericht door een Australisch koppel. In 2000 deden Alan en Pam vrijwilligerswerk in Tapachula, Mexico. Toen het project waarvoor zij werkten plotseling stopte, kwamen er zeven kinderen op straat te staan. Pam en Alan besloten niet terug te gaan naar Australië maar deze kinderen op te vangen. Ze hebben een huis aan het strand gekocht en gerenoveerd en dit werd Missión Surf Mexico. Hun doel is de cyclus van armoede, ongelijkheid en misbruik te doorbreken en kansen te bieden voor elk kind. Door middel van langetermijnoplossingen zoals onderwijs, praktische- en emotionele zorg en gemeenschapsontwikkeling biedt Misión Surf kinderen en jongeren hulpmiddelen en kansen om vooruitgang te boeken in elk aspect van hun leven om zo het beste te worden dat ze kunnen zijn. Om dit alles te kunnen blijven doen verhuren ze kamers, geven ze surflessen én hebben ze camperplekken. Via deze camperplaatsen zijn ook wij hier terecht gekomen en hebben we zelf mogen meemaken wat een fantastisch werk hier gedaan wordt.

Terug naar 2022. De T3 Synchro was er dan wel al maar er moest nog een hoop gebeuren. Het beestje uit 1986 had namelijk ruim 8 jaar stilgestaan in een garage en moest weer een echt beest worden om ons naar de Noordkaap te vergezellen en weer terug. Gelukkig is een van ons twee, ik laat in het midden wie, ontzettend handig en heeft bergen werk verzet. Na 8 jaar stilstand waren de remmen en banden aan vervanging toe. Ook is de hele motor eruit geweest, opnieuw opgebouwd en weer terug gezet, is de wielophanging nagekeken en hersteld waar nodig en waren de rubberslangen ook wel aan vervanging toe.

Tot op de dag van vertrek is er aan de bus gewerkt. In de ochtend toch nog even snel langs de garage gereden om de T3 op de brug te zetten. Toch nog even alles langs gelopen voor de zekerheid. Het is niet niks om als eerste echte trip meteen 7.500 kilometer te gaan rijden, vandaar het zekere voor het onzekere. Om 12 uur 's middags werden de laatste elektrakabels nog getrokken en aangesloten en om 1 uur werden we uitgezwaaid en reden we de straat uit. Op naar Hamburg, waar we de volgende morgen officieel van start zouden gaan. De eerste 500 kilometer liepen lekker, de sfeer zat er goed in, de Spotify-afspeellijst was al bijna afgelopen en bij aankomst kwamen de drankjes ijskoud uit de koelkast. De perfecte omstandigheden voor een goede roadtrip dus!

Aangekomen op het terrein van de rally hebben we een rondje langs de andere deelnemende voertuigen gedaan, met een aantal andere deelnemers gekletst en ons officiële roadbook in ontvangst genomen. In dit roadbook staat de route in grote lijnen uitgestippeld, handige tips voor onderweg, de zonsop- en ondergangstijden (heel interessant als je in de zomer naar de Noordkaap gaat) en voor iedere dag een opdracht om het een beetje gezellig te houden tijdens die lange ritten. We vonden het erg leuk om te zien met wat voor voertuigen de andere deelnemers rijden. Van kleine oude eendjes en kevers tot grote landrovers, alles kwam ongeveer wel voorbij. Er reed zelfs een Unimog mee! Het merendeel van de deelnemers kwam uit Duitsland, niet gek omdat de rally ook door een Duitse organisatie georganiseerd wordt en vanuit Duitsland vertrekt. Uiteraard deed er ook een aardig groepje Nederlanders mee, een aantal uit België, Frankrijk, Engeland en Denemarken. We zijn op tijd onze daktent in geklommen met heel veel zin en een tikkie gezonde spanning voor de komende 16 dagen. Zal alles goed gaan? Zullen we het erg koud krijgen boven de poolgrens? Zullen we niet ergens stil komen te staan? Ook benieuwd? Je leest het in de volgende blog!