Camperculinair

Camperrecept: Griekse gehaktballetjes met tzatziki, salade en tomatenrijst

Koken in de camper, nieuwe smaken ontdekken, lokale ingrediënten kopen: Marieke (31) kan er géén genoeg van krijgen. Een klassieker in haar camperkeuken is tomatenrijst. Geïnspireerd op de rijst die je als bijgerecht krijgt bij Griekse gerechten. Dit keer serveert ze de rijst met zelfgemaakte tzatziki, Griekse salade en keftedes. Oftewel: Griekse gehaktballetjes.

Marieke Plant zittend in de camper

Grieks koken op de camping

Afgelopen voorjaar was ik op vakantie in Griekenland. Niet met de camper helaas, maar dat nam niet weg dat ik volledig in de Griekse keuken ben gedoken. Wat mij direct opviel was dat de Griekse keuken niet de meest complexe is qua technieken en gerechten, maar wel barst van de uitgesproken smaken! Het gebruik van verse kruiden als munt en peterselie, de nodige knoflook, heerlijke zachte olijfolie en frisse azijn maakt het Griekse eten zeker niet saai.

Daarnaast viel mij op – en dit zal je ook merken bij het maken van dit gerecht – dat veel dezelfde ingrediënten worden gebruikt in totaal verschillende gerechten. De ingrediëntenlijst van dit recept lijkt misschien erg lang, maar voor de verschillende onderdelen heb je vaak dezelfde producten nodig. Denk aan knoflook, ui, olijfolie, munt, azijn, peper en zout.

Tip: gebruik je verse knoflook? Hak dan alle knoflook van dit recept in één keer. Dat zijn 4 teentjes. Hetzelfde geldt voor de (rode) ui en verse kruiden. Snij alles aan het begin, dat is efficiënter koken!

Favoriet camper recept: tomatenrijst

In de camper maak ik graag tomatenrijst. Een heel simpele manier om rijst te koken, maar dat geeft net dat beetje extra. Bijkomend voordeel is dat er gelijk al veel groenten in de rijst zitten.

Het leuke aan dit recept is dat je alles helemaal zelf from scratch kan maken. Mocht je daar geen tijd (of zin) voor hebben dan is de tzatziki uit het koelschap in de winkel natuurlijk een prima alternatief.

Griekse gehaktballetjes met tomatenrijst

Recept: Griekse balletjes met tzatziki en een Griekse salade en tomatenrijst

Voor 2-3 personen

Voor de tzatziki

  • 0,5 komkommer
  • 300 gram Griekse of volle yoghurt
  • 2 theelepels knoflookpoeder of 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel wittewijnazijn of citroensap
  • 1 eetlepel verse munt, fijngesneden (of dille)
  • peper en zout naar smaak

Voor de tomatenrijst

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 theelepel knoflookpoeder of 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 150 gram rijst
  • 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
  • 1 bouillonblokje (groente of kip)
  • 300 milliliter water
  • peper en zout naar smaak

Voor de balletjes (keftedes)

  • 250 gram rundergehakt (of half-om-half voor sappigheid of lamsgehakt)
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 theelepel knoflookpoeder of 1 teentje verse knoflook, fijngehakt
  • ½-1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel of broodkruim
  • 3 eetlepel munt, fijngesneden
  • 3 eetlepel peterselie, fijngesneden
  • peper en zout naar smaak
  • olie om in te bakken

Voor de salade

  • 1 grote tomaat, in parten gesneden
  • ½ komkommer, in halve maantjes gesneden (eventueel geschild)
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen gesneden
  • 50 gram zwarte of kalamata-olijven, gehalveerd
  • 75 gram feta
  • 1,5 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 0,5 eetlepel rodewijnazijn of wittewijnazijn
  • 0,5 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding

Start met het snijden en fijnhakken van alle ui, munt, peterselie en knoflook in het recept.

Tzatziki

  1. Rasp de komkommer met schil, fijn. Geen rasp? Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten, snij de komkommer zo fijn mogelijk.
  2. Doe de fijngesneden of geraspte komkommer in een zeef of theedoek, bestrooi met wat zout en laat 10–15 minuten uitlekken. Druk daarna goed uit met je handen of een schone theedoek om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken.
  3. Meng de uitgelekte komkommer met de yoghurt, knoflook(poeder), olijfolie, azijn of citroensap en de fijngehakte kruiden. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.
  4. Laat de tzatziki minimaal 30 minuten rusten zodat de smaken kunnen intrekken.

Keftedes voorbereiden

  1. Meng het gehakt met de ui, knoflook(poeder), het ei, paneermeel, kruiden, zout en peper.
  2. Optioneel: Laat het mengsel minimaal 30 minuten rusten in de koelkast (dan trekken de smaken goed in). Maak ondertussen de tomatenrijst.

Tomatenrijst

  1. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui 3–4 minuten tot deze glazig is. Voeg de knoflook (poeder) toe en bak 30 seconden mee.
  2. Voeg de rijst toe en roer even mee totdat de korrels licht glanzen.
  3. Voeg de tomatenblokjes, het bouillonblokje en water toe. Roer goed door.
  4. Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat zachtjes koken tot de rijst gaar is en het vocht is opgenomen, dit duurt ongeveer 12–15 minuten. Roer los met een vork, proef en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  5. Ga ondertussen verder met de keftedes.

Keftedes bakken

  1. Meng alle ingrediënten voor de keftedes, behalve de olie, goed door elkaar.
  2. Vorm er kleine balletjes ter grootte van een walnoot van.
  3. Verhit olie in een koekenpan en bak de keftedes rondom goudbruin en gaar, in ongeveer 8-10 minuten.

Griekse salade

  1. Meng in een kom voor de dressing: 1,5 eetlepel extra vierge olijfolie, 0,5 eetlepel rodewijnazijn, 0,5 theelepel gedroogde oregano. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  2. Doe alle gesneden groenten voor de salade bij de dressing en schud de kom zodat alles goed mengt en kruimel de feta er overheen.
  3. Serveer de keftedes met de salade, tomatenrijst en zelfgemaakte tzatziki.

Camper in het groen

Geschreven door: Jessica Buijs
Meer over
Deel artikel