De 8 beste bestemmingen om te overwinteren

Bernadet Heimans

Iedere winter is daar weer die afweging; noord of zuid? Sneeuw of strand? Dat is het leuke aan wonen in een camper: je kan op elk moment beslissen je achtertuin, land of klimaat te veranderen.  En of je nou de Hollandse kou wilt ontvluchten of je wielen juist richting de pistes wilt sturen; de winterse keuze is reuze! Tijd voor een lijstje. Dus voor de mediterrane koukleum én de Wim Hof die het niet koud genoeg kan; I bring you: de 8 beste winterbestemmingen voor vanlifers. 

Scandinavië 

Waar de meeste busmensen in rap tempo naar het zuiden migreren zodra de temperaturen dalen (myself included) rijdt de doorgewinterde vanlifer noordwaarts. Op zoek naar de magie van witte bergmassieven, bevroren meren en het noorderlicht. De Scandinavische winter is in alle opzichten sprookjesachtig, maar desondanks niet voor iedere vanlifer weggelegd. Het zijn namelijk landen van uitersten. Je vindt er ongeëvenaarde schoonheid maar ook ongekende kou en isolatie. Dat gezegd hebbende, als je de extremen van het noorden niet vreest zijn Zweden, Denemarken, Noorwegen of Finland onvergetelijke bestemmingen.  

Als je niet bang bent voor een beetje (veel) kou dan is Scandinavië een sprookjesachtige winterbestemming. 

Griekenland 

Misschien geheel tegen je verwachting in, maar Griekenland is een verkapte winterse bestemming. Bijna iedere vanlifer besluit in zijn/haar buscarrière een winter in het immer zonnige Griekenland door te willen brengen, en bijna iedereen komt van een koude kermis thuis. Want zelfs in de zuidelijkste contreien is extreme vorst en sneeuw geen uitzondering. Ideaal als je op zoek bent naar gouden stranden, grillige bergen én sneeuw deze winter; Griekenland has it all! 

De Alpenlanden 

Ben jij hardcore into alles wintersport, dan zijn de Alpen in de winter natuurlijk een waar walhalla. Zowel in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk als Italië kun je vanaf oktober je winterse hart ophalen. Hou er wel rekening mee dat deze gebieden drukbezocht zijn en winterse camperplekken relatief schaars. Je zult de schoonheid dus met een groot aantal andere winter warriors moeten delen.  

Spanje 

Met afstand de meest populaire bestemming voor vanlifers in de winter. En met goed recht. Want in de mediterraan kun je kerst vieren in je bikini, spotgoedkope tapas eten onder een palmboom en je omringen met vanlifers uit alle hoeken van de wereld. Zin om je latten een weekendje onder te binden? Geen probleem, dan rijd je gewoon richting de Pyreneeën, Sierra Nevada of Esquí de Navacerrada voor een paar dagen downhillen en après-ski. In Spanje hoef je niet te kiezen. 

Overwinteren in idyllische baaitjes als deze doe je in Spanje. 

Mallorca 

Als bereisde lezer weet je natuurlijk allang dat Mallorca onderdeel is van Spanje. Desondanks wil ik dit eiland een expliciet podium geven in deze lijst. Want Mallorca wordt vaak over het hoofd gezien als het over winterbestemmingen gaat. In 2022 heb ik in een opwelling een ferryticket geboekt naar Mallorca. Leuk voor een paar weken dacht ik, want hoe groot is het nou eenmaal? Maar geheel tegen de verwachting in verloor ik er mijn hart en ben ik er maanden gebleven. Mallorca geeft het gevoel van een onbewoond eiland. Vriendelijk maar grillig, zonovergoten en adembenemend mooi. 

Ongeëvenaarde uitzichten in de verlatenheid van Mallorca. 

Portugal 

Ruige kliffen, prijswinnende stranden, idyllische kustplaatsen; de schoonheid van de Algarve is wereldwijd bekend. Deze regio trekt het hele jaar door dan ook grote hoeveelheden reizigers en vanlifers. Want zo werkt dat met mooie dingen. De regio werd zelfs dusdanig populair onder busmensen dat de overheid zich genoodzaakt voelde om het camperleven enigszins aan banden te leggen. Sinds 2021 is wildkamperen in Portugal dus strafbaar, zelfs met hoge boetes als gevolg. Maar laat je hier vooral niet door ontmoedigen, want Portugal is nog altijd vanlife-heaven. Er zijn namelijk ontzettend veel camperinitiatieven ontstaan waar je voor de prijs van een kop koffie helemaal legaal kunt overnachten.  

Canarische eilanden 

Ben jij een overwinteraar voor wie het niet zuidelijk genoeg kan? Dan zijn de Canarische eilanden waarschijnlijk helemaal jouw ding. Deze adembenemende eilanden zijn in feite de overtreffende trap van Spanje. Zon, zee & strand is daar het hele jaar de leus. Er hangt helaas wel een substantieel prijskaartje aan de 36 uur durende overtocht naar dit paradijs. Voor een camper en 2 personen ben je al gauw 1000+ euro kwijt in het laagseizoen. Enkele reis dan dus hè. 

Marokko 

Misschien niet het eerste land waar je aan denkt, maar Marokko wint in rap tempo terrein onder vanlifers. Steeds meer nomaden maken de oversteek richting het land van de Sahara, medina’s en historische koningssteden. In 1.5 uur vaar je een geheel nieuwe cultuur in, anders dan alles dat je tot dusver gezien hebt op Europese bodem. Het land is buitengewoon gastvrij en vanlife-vriendelijk. Dus als je bereid bent een andere cultuur te omarmen en je regio’s met enige zorgvuldigheid kiest, is Marokko een unieke bestemming voor de winter. 

Europa een beetje uitgespeeld en behoefte aan iets anders deze winter? In Marokko wacht je een compleet nieuwe ervaring.