Met de camper naar Spanje

Spanje is een enorm populair vakantieland. De costa's trekken hordes toeristen, net als Barcelona, Granada, Madrid en Sevilla. Rustiger is het in het binnenland. Met de camper kun je dan ook geweldige reizen maken.

 

Overnachten

  • Overnachten in Spanje kan op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties in Spanje op Campercontact
  • Wildkamperen mag soms onder regionale voorwaarden, behalve in de nationale parken.
  • Overnachten langs snelwegen is toegestaan.
  • In Spanje kun je via España Discovery overnachten bij wijnboeren en op boerderijen.
  • Bij gebruik van parkeerplaatsen voor personenauto's moet de camper binnen het vak staan. De camperbanden moeten op het wegdek staan. Er mag geen ruimte ingenomen worden buiten de gesloten ruimte om de camper zoals met een uitgedraaide luifel of trapje/opstapje. Een dakraam naar boven open mag wel terwijl een uitgeklapt zijraam een probleem zou kunnen vormen. Er mag geen herrie zijn van bijvoorbeeld televisie of radio. Kampeergedrag wordt niet toegestaan.

 

Algemene informatie

Betaalmiddel

Euro

Landnummer +34
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade

A: Paseo de la Castellana 259-D, Torre Espacio – Verdieping 36, 28046 Madrid
T: +34 91 353 75 00 (24/7 bereikbaar)
E: [email protected]

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Spain Info

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.

 

Verplicht meenemen

In Spanje dien je een gevarendriehoek bij je te hebben en reflecterende veiligheidshesjes zijn verplicht.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

 

Wegen en verkeer

Tol

Tol in Spanje wordt veelal geheven op autosnelwegen (Autopista). De autowegen en expreswegen zijn tolvrij. Deze site toont de tolwegen en (in het Spaans) de bijbehorende tarieven. Klik op de volgende link voor meer (Engelstalige) informatie en een kaartje.
De meeste betaalpassen  worden geaccepteerd. Soms moet je aan het begin van het traject een kaartje trekken, soms ook wordt dat automatisch geregistreerd. Betalen kan contant aan de bemande hokjes aan het einde van het traject. 

Snelwegen met tol zijn in Spanje herkenbaar aan de letters AP (Auto Pista). Snelwegen zonder tol hebben alleen de letter A. Naast ieder AP is meestal ook een tolvrije weg, die wel wat meer tijd zal kosten.
Inmiddels zijn een aantal AP's geworden. Voor 2023: AP1 tussen Burgos en Armiñón (vanaf 2018), AP4 tussen Sevilla en Cádiz (vanaf 2019), AP7  tussen Tarragona, Valencia en Alicante, AP7 tussen Montemeló en La Jonquera, AP7 tussen Barcelona en Tarragona, AP7 tussen Montemeló en Papiol, AP2 tussen Zaragoza en Mediterráneo.

De tol wordt betaald met cash, credit card of een VIS-T Box. Deze kan je online bestellen. De in Nederland verkrijgbare tolbadges voor meerdere landen zijn meestal alleen geschikt voor campers tot 3500 kg en/of tot 3 meter.

De A-636 in het Baskenland is een zgn. free flow (flujo libre) tolweg. Tussen Beasain en Bergara tol wordt geheven via een elektronische registratie, dus zonder tolpoortjes. Je moet je hiervoor vooraf registreren via website BIDEGI, tenzij je een tolbadge heeft voor Spanje (voor campers onder 3.500 kg ) dan wordt u kenteken automatisch gescand en ontvang je de rekening via uw account. Alternatief kan je een tolbadge alleen voor dit traject aanschaffen de ABIATU tolbox.

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel * B7 (ma. 7% bio) Goed
LPG **   Beperkt (400+ locaties) 
E-laadpalen   Redelijk (10.000+ locaties)

 *  Diesel wordt ook wel GASÓLEO genoemd, benzine GASOLINA. Bij sommige tankstations is Gasóleo B of Gaseolo C verkrijgbaar. Deze diesel is niet toegestaan voor personenauto's.
** LPG-vulnippel nodig. Adressen van LPG stations

Rijden in winterse omstandigheden

Sneeuwkettingen zijn verplicht daar waar aangegeven en bij zware sneeuwval. Winterbanden zijn niet algemeen verplicht, bij winterse omstandigheden in sommige gebieden wel, tenzij je sneeuwkettingen gebruikt. In Spanje is ook het gebruik van sneeuwsokken toegestaan, mits deze voldoen aan de Europese norm EN 16662-1:2020.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Spanje:

  ≤ 3,5 ton

> 3,5 ton tot < 7,5 ton

Binnen bebouwde kom 20/30/50 km/u *

20/30/50 km/u *

Buiten bebouwde kom 90 km/u 80 km/u
Snelwegen Advies 120 km/u 90 km/u

*) In bebouwde kom 30 km/u
Bij één rijbaan voor beide richtingen samen: 20 km/u
Bij minimaal vier rijbanen: 50 km/u
Bij een plaats waar voetgangers oversteken: 10 km/u (over ca. 100 meter)

Alcohol

Bestuurders van voertuigen en fietsen met een alcoholpromillage in het bloed van meer dan 0,5 of een alcoholgehalte in de uitgeademde lucht van meer dan 0,25 milligram per liter mogen niet rijden. Voor jonge bestuurders geldt een grenswaarde van 0,3 promille.

Flitswaarschuwing

Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering is in Spanje toegestaan. Het gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.

 

Lading

De lading mag aan de voorkant en beide zijkanten niet uitsteken en er mag naar achteren mag niet meer dan 10% van de lengte van de camper uitsteken. Een Spaans markeringsbord is altijd verplicht als lading naar achteren uitsteekt, dus ook bij een fietsendrager zonder fietsen.
Een Spaans markeringsbord heeft 3 rode en 3 witte strepen Het materiaal is aluminium of metaal. Dit is geen standaard Europees of Italiaans bord.

                                       

Voertuigen met een maximaal toegestane massa van meer dan 3.500 kg en voertuigen en voertuigcombinaties met een totale lengte van meer dan 10 meter moeten ten minste 50 meter afstand te behouden tot de voorganger.

Verkeersregels

Hoewel ook hier geldt rechts gaat voor, zijn er veel voorrangskruisingen. In plaats van haaientanden staat er een dikke witte streep als je voorrang moet geven.
Links parkeren is verboden.
In Spanje mag een motorvoertuig geen ander motorvoertuig slepen. Bel een sleepdienst (Grua). Alleen in noodgevallen is het toegestaan een voertuig naar een veilige plek te slepen, behalve op (auto)snelwegen.

Op hellingen van ten minste 7% heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt.
Als het aannemelijk is dat het wachten, in een file of bij een spoorwegovergang bijvoorbeeld, langer zal duren dan twee minuten, moet de bestuurder de motor afzetten.

Voertuigen met een maximaal toegestane massa van meer dan 3500 kg en voertuigen en voertuigcombinaties met een totale lengte van meer dan 10 meter moeten ten minste 50 meter afstand te behouden tot de voorganger.

Gebruik van oordopjes of hoofdtelefoon door de bestuurder is verboden.

Het gebruik van dimlicht is verplicht in tunnels, op wisselstroken en andere rijstroken waarvan door verkeer in beide richtingen gebruik kan worden gemaakt.

Milieu

Spanje heeft een uitbreidend aantal milieuzones, vanaf 2023 is de invoering wettelijk verplicht voor elke stad met meer dan 50.000 inwoners. Ook geldt dit voor eilandsteden en dorpen met meer dan 20.000 inwoners wanneer er sprake is van overschrijding van de minimale luchtkwaliteitseisen. Omdat het moment van invoering per stad anders kan zijn is het verstandig om vooraf te informeren of de milieuzone al actief is. Voor toegang gebruikt men blauwe, gele en groene stickers. Deze zijn voor buitenlanders niet verkrijgbaar, maar gelukkig voldoen de Duitse of Franse stickers ook. Onderstaande tabel geeft aan met welke Spaanse labels ze te vergelijken zijn. In Barcelona is een buitenlandse milieusticker niet toegestaan, daarom is het nodig om vooraf de camper te registreren. Madrid breidt jaarlijks de milieuzone uit, en is wel toegankelijk met een buitenlandse milieusticker.

De milieuzone in Barcelona geldt op doordeweekse dagen, tussen 07.00 uur en 20.00 uur. Buitenlandse kentekens kunnen tijdelijke toegang aanvragen na registratie. De ringweg is uitgesloten van de milieuzone. Daarnaast hebben verschillende andere steden en het centrum van Madrid een 'APR', een autoluwe zone die op borden wordt aangeduid als 'Area de Prioridad Residencial'. Let goed op deze borden want deze zone's zijn verboden voor niet ingezetenen en de boete kan hoog zijn. 

 

Gas

Het vullen van een (Nederlandse) gasfles is niet toegestaan in Spanje. Je kan ter plaatse een Spaanse gasfles aan te schaffen (Cepsa of Repsol) voor zo'n 35€. Deze fles kan dan weer worden omgeruild voor een nieuwe als deze leeg is.

De Nederlandse drukregelaar past niet maar er zijn wel clip-on adapters 35mm te koop voor tussen de fles en een standaard drukregelaar. Deze kan je bij de een Nederlandse kampeerwinkel of webshop kopen: Clip-On Adapter  (G.56) 35mm x KLF (G.12). 

Als je een nieuwe fles koopt op de camping of tankstation wordt je ID-kaart- of paspoortnummer gevraagd en vaak ook het gaskeuringsbewijs van je camper. Officieel mag je alleen een fles kopen als je camper een Spaans gaskeur heeft. De campingbeheerder kan je vaak helpen aan een keurder, waar je misschien wel een weekje op moet wachten en de kosten kunnen variëren. Sommigen kopen daarom een lege fles op de rommelmarkt, 2e handswinkel of kopen een fles bij een bouwmarkt, lokale winkel of speciale Cepsa of Repsol winkel. Heb je eenmaal een fles kan je die voortaan probleemloos omruilen.

Huisdier mee op reis

In de Europese Unie zijn veel uitzonderingen voor dieren jonger dan drie maanden. In de regel geldt dat huisdieren mee op reis mogen in Spanje zodra deze drie maanden en drie weken oud zijn. In het openbaar vervoer in Spanje zijn huisdieren niet toegestaan, daarnaast mogen huisdieren ook niet bij bars of restaurants naar binnen. Honden zijn niet welkom op stranden, tenzij het gaat om een speciaal hondenstrand.

Neem minstens een maand voor vertrek kennis van de regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op 'Huisdier mee in de camper'.

Overige (camper)reistips

Een helm is verplicht bij fietsen buiten de bebouwde kom.

 

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.