Met de camper naar Spanje

Spanje is een enorm populair vakantieland. De costa's trekken hordes toeristen, net als Barcelona, Granada, Madrid en Sevilla. Rustiger is het in het binnenland. Met de camper kun je dan ook geweldige reizen maken.

 

Overnachten

 • Overnachten in Spanje kan op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties in Spanje op Campercontact
 • Wildkamperen mag soms onder voorwaarden, behalve in de nationale parken.
 • Overnachten langs snelwegen is toegestaan.
 • In Spanje kun je via España Discovery overnachten bij wijnboeren en op boerderijen. In Nederland verkrijgbaar via camperreiswinkel.nl.
 • Bij gebruik van parkeerplaatsen voor personenauto's moet de camper binnen het vak staan. De camperbanden moeten op het wegdek staan. Er mag geen ruimte ingenomen worden buiten de gesloten ruimte om de camper. Denk aan een uitgedraaide luifel of trapje/opstapje. Een dakraam naar boven open mag wel terwijl een uitgeklapt zijraam een probleem zou kunnen vormen. Er mag geen herrie zijn van bijvoorbeeld televisie of radio. Kampeergedrag wordt niet toegestaan.

 

Algemene informatie

Betaalmiddel

Euro

Landnummer +34
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade

A: Paseo de la Castellana 259-D, Torre Espacio – Verdieping 36, 28046 Madrid
T: +34 91 353 75 00 (24/7 bereikbaar)
E: [email protected]

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Spain Info

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.

 

Verplicht meenemen

In Spanje dien je een gevarendriehoek aanwezig te hebben en reflecterende veiligheidshesjes zijn verplicht. De sneeuwketting is verplicht bij zware sneeuwval en waar aangegeven.

In Europa is het verplicht aan te kunnen tonen dat je verzekerd bent, de groene kaart voldoet aan deze eis. Het dekkingsgebied van een camperverzekering kan bij iedere verzekeringsmaatschappij anders zijn. Controleer dit dus voordat je vertrekt. Het is verstandig om de camperverzekering én de registratie van de camper aan dezelfde persoon te koppelen.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

 

Wegen en verkeer

Tol

Tol in Spanje wordt veelal geheven op autosnelwegen. Veel (snelwegen) wegen zijn ongenummerd. Tolwegen zijn nu herkenbaar aan de letters AP, tolvrije snelwegen aan de A (uitzonderingen daargelaten). Deze wegnummering is terug te vinden op de deelkaarten in het NKC Camperplaatsengids Europa. Deze site toont de tolwegen en (in het Spaans) de bijbehorende tarieven.

De in Nederland verkrijgbare tolbadges zijn meestal alleen geschikt voor campers tot 3500 kg en/of tot 3 meter.

Brandstof

Diesel en benzine zijn gemakkelijk verkrijgbaar. LPG is langs de toeristische snelwegen redelijk verkrijgbaar, langs andere wegen minder. Je hebt hiervoor een verloopnippel nodig. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. In Spanje heet diesel ook wel GASÓLEO, benzine heet GASOLINA.

Rijden in winterse omstandigheden

Sneeuwkettingen zijn verplicht daar waar aangegeven en bij zware sneeuwval. Winterbanden zijn niet verplicht.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Spanje:

 • Binnen bebouwde kom: 10/20/30/50 km/u *)
 • Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 80 km/u
 • Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 80 km/u
 • Snelweg ≤ 3,5 ton: 120 km/u
 • Snelweg > 3,5 ton: 90 km/u

  *) In bebouwde kom 30 km/u
  Bij één rijbaan voor beide richtingen samen: 20 km/u
  Bij minimaal vier rijbanen: 50 km/u
  Bij een plaats waar voetgangers oversteken: 10 km/u (over ca. 100 meter)

Alcohol

Bestuurders van voertuigen en bestuurders van fietsen met een alcoholpromillage in het bloed van meer dan 0,5 of een alcoholgehalte in de uitgeademde lucht van meer dan 0,25 milligram per liter mogen niet rijden. Voor campers boven 3500 kg en voor jonge bestuurders gelden strengere eisen.

Auto slepen

In Spanje mag een motorvoertuig geen ander motorvoertuig slepen. Alleen in noodgevallen is het toegestaan een voertuig naar een veilige plek te slepen. Deze uitzondering is in geen geval van toepassing op snelwegen of autosnelwegen.

Flitswaarschuwing

Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering is in Spanje toegestaan.

 

Lading

Indien de kleinste afmeting van de ondeelbare lading groter is dan de breedte van het voertuig, mag deze aan weerszijden tot 40 centimeter uitsteken, mits de totale breedte niet groter is dan 2,55 meter. Er dient altijd gebruik gemaakt te worden van een Spaans markeringsbord. Wanneer de lading over de gehele breedte van de achterkant van het voertuig uitsteekt, moeten twee Spaanse markeringsborden borden dwars worden gemonteerd, elk aan één uiteinde van de lading of van de breedte van het uitstekende materiaal. Beide panelen moeten zo worden geplaatst dat ze een omgekeerde "v"-geometrie vormen.

Een Spaans markeringsbord heeft 3 rode en 3 witte strepen. Het materiaal is aluminium of metaal. Dit is geen standaard Europees of Italiaans bord.

                                       

Voertuigen met een maximaal toegestane massa van meer dan 3 500 kg en voertuigen en voertuigcombinaties met een totale lengte van meer dan 10 meter moeten ten minste 50 meter afstand te behouden tot de voorganger.

Milieu

Spanje heeft een aantal milieuzones, onder meer in Barcelona en Madrid hier is een milieusticker verplicht. Men gebruikt onder andere gele en groene stickers die voor buitenlanders niet verkrijgbaar zijn. Gelukkig voldoen bijvoorbeeld Duitse, Franse stickers ook. Onderstaande tabel geeft aan met welke Spaanse labels ze te vergelijken zijn.

De milieuzone in Barcelona geldt op doordeweekse dagen, tussen 07.00 uur en 20.00 uur. De ringweg is uitgesloten van de milieuzone. Daarnaast hebben verschillende andere steden en het centrum van Madrid een 'APR', een autoluwe zone die op borden wordt aangeduid als 'Area de Prioridad Residencial'. Let goed op deze borden want deze zone's zijn verboden voor niet ingezetenen en de boete kan hoog zijn. 

Huisdier mee op reis

In de Europese Unie zijn veel uitzonderingen voor dieren jonger dan drie maanden. In de regel geldt dat huisdieren mee op reis mogen in Spanje zodra deze drie maanden en drie weken oud zijn. In het openbaar vervoer in Spanje zijn huisdieren niet toegestaan, daarnaast mogen huisdieren ook niet bij bars of restaurants naar binnen.

Voor honden, katten en fretten gelden voor reizen binnen de Europese Unie drie algemene regels:

• In het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.
• Met een chip gechipt zijn.
• Tegen rabiës zijn ingeënt.

Neem voordat je op reis gaat met een huisdier kennis van de regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op 'Huisdier mee in de camper'.

Overige (camper)reistips

• In Spanje is het niet mogelijk om gasflessen te vullen die niet in Spanje zijn gekocht.
• Bij een bouwmarkt kan een reduceerventiel gekocht worden dat aangesloten kan worden op de gasleiding van de camper. In combinatie met een Spaanse gasfles is dit een prijsvriendelijke oplossing.
• Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn, soms is huur ook mogelijk.
• Een helm is verplicht bij fietsen buiten de bebouwde kom.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.