Met de camper naar Oostenrijk

Oostenrijk is een veelzijdig bergland dat het hele jaar door een aantrekkelijke camperbestemming vormt. Zo kun je er ’s zomers prachtig wandelen en is het in de winter een waar skiparadijs. Of ontdek je liever de keizerlijke geschiedenis van Wenen?

 

Overnachten 

  • Overnachten in Oostenrijk kan op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact
  • Wild parkeren en vrij staan buiten de kampeerplaatsen is in Oostenrijk officieel niet toegestaan. Buiten Wenen, Tirol en Nationale parken zijn er wel bepaalde plekken waar 1 overnachting is toegestaan.

 

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +43
Alarmnummers 112

 

Nederlandse ambassade

A: Opernring 5 (7e verdieping), 1010 Wenen
T: +43 15 89 390 
E:[email protected]

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Austria Info

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

 

Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbandtrommel zijn verplicht. Brildragende camperaars moeten een reservebril meenemen.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

 

Wegen en verkeer 

Tol

Voor campers onder de 3.500 kg is op de meeste Oostenrijkse snelwegen een tolvignet verplicht. Voor een vakantie kan je vaak het voordeligst één of twee 10 daagse vignetten nemen of  een voor twee maanden. Vanaf 2024 is er ook een ééndaagsvignet te koop. Een 2-maandenvignet kost 29,00€ (2023) , een 10-dagenvignet 9,90€ (2023) en een 1-daags vignet kost in 2024 8,60€. Dat is dan nauwelijks 3€ voordeliger dan een 10-daags vignet. Als je het vignet vooraf bestelt is het 10-dagen vignet veel flexibeler voor een geringe meerprijs.
Naast het vignet als sticker is er tegenwoordig ook een digitaal vignet verkrijgbaar. Maar let op, als je deze on-line koopt, wordt deze pas na 18 dagen geldig, vanwege kopersbescherming. Een digitaal vignet is wel onmiddellijk geldig als je het koopt bij een de ÖAMTC, ARBÖ, ADAC, ASFINAG  tolkantoren en bij diverse Raststätten, takstations, tabakswinkels aan de automaat.

Voor campers boven de 3.500 kg is op snelwegen in plaats van een vignet een GO-Box verplicht. De box kost eenmalig € 5 administratiekosten. Je krijgt de box in bruikleen. Op de kaart moet een tegoed worden geladen van min. €75 en max. € 500. Het tegoed is maximaal 2 jaar te gebruiken. Als je de box weer retourneert bij ASFiNAG, dan ontvang je het niet gebruikte tegoed weer terug.

De meest eenvoudige manier om een Go-box aan te vragen is door het invullen en opsturen van dit aanvraagformulier. Verstuur met dit formulier ook meteen bewijsstukken van de Euronorm mee. Het formulier geeft de mogelijkheid om de tolbadge thuisgestuurd te krijgen, dan moet de aanvraag wel bijtijds ingediend zijn. De Go-box is ook verkrijgbaar bij 1 van de verkooppunten bij de grens in Oostenrijk, daar waar je het bord Go-Vertriebstelle ziet. Je geeft bij de aanschaf de Euroklasse van de camper op, dit is bepalend voor het toltarief. Heeft je camper Euroklasse 1, 2 of 3 dan is het bewijs daarvan niet nodig. Euroklasse 4 of hoger moet je met een goedgekeurd bewijsstuk aantonen; neem deze bewijsstukken mee voordat je van huis vertrekt.

Je kunt ook achteraf, digitaal of per post en binnen 28 dagen na het verkrijgen van de Go-box, bewijsstukken opsturen naar ASFiNAG om de Euronorm van de camper aan te tonen. Digitale bewijsstukken moeten van het bestandformaat PDF, JPG of TIF zijn. Goedgekeurde bewijsstukken moeten de benodigde toltariefgegevens bevatten, zoals de Euro-klasse. Deze gegevens staan in deze documenten:

  • Kopie Kentekenbewijs; Alleen geldig wanneer achter punt V.9 het woord 'Euro' staat met daarbij het klasse getal (4 of hoger).
  • CoP-document (Conformity of Production)
  • CEMT-bewijs van conformiteit met de technische en veiligheidseisen voor een motorvoertuig (kortweg CEMT-bewijs)
  • CoC-document (Certificate of Conformity)

Let op: vergeet je deze extra bevestiging van de Euroklasse, loop je kans op een zeer hoge boete. Lees alle kleine lettertjes goed in de documenten bij de Go-box!
Als je de Go-box volgens de instructies in de camper aanbrengt geeft hij onderweg met knipperlampjes en/of piepjes aan of registratie bij een tolpoortje is geslaagd of niet. De GO-Box is niet in Nederland verkrijgbaar. Bekijk ook de tolinformatie van het Oostenrijks verkeersbureau.

Traject tol 

Naast de normale tolwegen voor vignet of Go-Box zijn er ook vijf snelwegen met een extra trajecttol welke je apart moet betalen per rit. Dit kan vooraf, maar bedenk dat bij een internet aankoop ook hier een wachttijd van 18 dagen geldt! Een overzichtskaart en digitale bestelinformatie vindt je bij deze asfinagshop. Nog makkelijker in het gebruik is na aanmelding voor de 'digitale trajecttol FLEX'. Hierbij betaal je  automatisch zonder te hoeven stoppen. Maar vergeet niet voor de andere wegen heb je nog steeds een (digitaal) tolvignet nodig.

 

Afsluiting Arlbergtunnel

De 14 km lange Arlbergtunnel  (S16 tussen Tirol en Voralberg) is tot 6 oktober 2023 afgesloten. Ook van 14 april 2024 t/m 22 november 2024 zal de tunnel gesloten zijn wegens werkzaamheden. Er is een omleiding via de 1793 meter hoge Arlbergpass-Straße (B 197/L 197) wat ca. 30 min. extra reistijd betekent. Alternatief kan je een andere route kiezen, deels over Duitsland of Zwitserland. Meer info en een kaartje via ASFiNAG.

 

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel B7 (max. 7% bio) Goed
LPG   Beperkt (35+ locaties)
E-laadpalen   Beperkt (6000+ locaties, in Wenen en sommige hoofdroutes)

 

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden zijn verplicht van 1 november tot 15 april voor campers tot 3.500 Kg. De minimum profieldiepte is 4mm. Verplicht gebruik van sneeuwkettingen wordt met borden aangegeven. Verder zijn ze toegestaan bij sneeuw en ijs op de rijbaan mits het wegdek niet beschadigd wordt. 

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Oostenrijk:

  ≤ 3,5 ton

> 3,5 ton tot < 7,5 ton

Binnen bebouwde kom 50 km/u

50 km/u

Buiten bebouwde kom 100 km/u 70 km/u
Autoweg 100 km/u * 80 km/u
Snelweg 130 km/u * 80 km/u

*Van 22-5 uur s' nachts gelden voor campers < 3,5 ton de max. snelheid van 110 km/u voor snelwegen A10 (Tauern), A12 (Inntal), A13 (Brenner) en A14 (Rheintal).

Let op: Stilstaande bussen of trams mogen slechts stapvoets voorbij gereden worden. 

Alcohol

Het is in Oostenrijk niet toegestaan om een vervoermiddel te besturen met een alcoholpromillage gelijk aan of hoger dan 0,5. Voor jonge chauffeurs of bij C(1) of D rijbewijs geldt 0,1 promille.

Flitswaarschuwingen

Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering op GPS is in Oostenrijk toegestaan.

Milieuzones

In Oostenrijk gelden geen milieuzones voor campers <3500kg die als personenwagen geregistreerd zijn (achterop de kentekencard staat dan bij voertuigcategorie M1/SA). Echter bij een hoog percentage smog worden snelheid beperkende maatregelen aangegeven.

Voor campers die in voertuigcategorie N1,N2 of N3 zijn ingeschreven is een milieuvignet verplicht. Er zijn milieuzones in Wenen, Neder-Oostenrijk, Opper-Oostenrijk, Stiermarken, Tirol en Burgenland. Meer info over dit vignet vindt je onder meer hier.

 

Huisdier mee op reis

Neem voordat je op pad gaat met je huisdier kennis van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Gas

In Oostenrijk worden de Duitse grijze stalen gasflessen gebruikt met DIN aansluiting (zonder kraag). Deze kunnen op diverse plaatsen worden omgeruild. De Oostenrijkse campingclub houdt een mooi overzicht bij.Vullen is mogelijk bij diverse BP gasstations. Kijk voor CampinGaz flessen op de CampinGaz-site.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.