Met de camper naar Noorwegen

Gebergte dat honderden meters loodrecht uit zee oprijst, imposante fjorden, het noorderlicht en de middernachtzon: qua natuurschoon is Noorwegen van de buitencategorie. Een geweldige ervaring om met de camper te doorkruisen.

 

Overnachten

  • Overnachten in Noorwegen kan op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen camperplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact
  • Vrij kamperen mag volgens het  allemansrecht maximaal drie dagen op 'niet-omheind' platteland. Binnen 150 meter mag er geen woonhuis staan.

 

 

Algemene Informatie

Betaalmiddel Noorse Kroon
Landnummer +47
Alarmnummers 112

 

Nederlandse ambassade

A: Oscars gate 29, 0352 Oslo 
T: +347 23 33 36 00 (24/7 bereikbaar)
E:[email protected] 

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Norway

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

 

Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn verplicht in Noorwegen.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol en veerboot

In 2022 is de tolsituatie iets veranderd t.o.v. eerdere jaren. Tolheffing in Noorwegen is nagenoeg overal geautomatiseerd met kentekenherkenning. Je krijgt de rekening vanzelf (soms na maanden) thuisgestuurd via het Zweedse Epass24. Als je je hier vooraf registreert kan je de rekeningen per E-mail ontvangen, beheren en betalen. In sommige steden (Oslo, Bergen  en Kristiansand) betaal je afhankelijk van brandstof en Euroklasse. Je kan dat vastleggen op je account.

Ga je langer dan twee maanden of vaker per jaar, dan is al gauw een OBE (On Board Unit op je voorruit) met AutoPASS contract voordelig. Voor campers boven 3.500 kg is zo’n OBE zelfs verplicht. Die laatsten krijgen dan standaard het hoge tarief (Klasse 2), maar als je je camper als personenauto (M1) registreert bij AutoPASS, kom je in de voordeliger Klasse 1. Deze is voor campers <3500Kg en voor campers >3500kg met een geldig AutoPASS contract. Met dit contract kan je afrekenen en bovendien krijg je vaak 20% korting op tol en 10-50% op ferry’s. Je betaalt vooruit of per rekening. Vraag de Autopass aan bij een van de bedrijven die je hier vindt. Welke je kiest maakt niet echt uit, maar via de volgende links kom je gelijk op de Engelstalige webpagina’s: van Fremtind Service, Flyt, Brobizz en ØresundPAY.

Als je je tevens registreert voor AutoPASS ferje (Autopas veerboot) en kiest voor vooruitbetaling met voldoende saldo op je rekening kan je tot 50% korting op diverse ferrytarieven krijgen. Bij sommige veren kan je betalen via je AutoPASS tag (de OBE). Bij andere veren moet dat via een AutoPASS ferje card. Een lijst vindt je in dit overzicht. Omdat je waarschijnlijk van beide categorieën gebruik maakt, kan je het best wanneer je een 'prepayment agreement' voor je autopass aanvraagt, direct ook de AutoPASS ferje card aanvragen. Meer info in het Engels vindt je hier.

Vraag je OBE een aantal weken van tevoren aan om hem tijdig in huis te hebben. Er word een borg van ongeveer 20€ gevraagd.

De AutoPASS werkt ook in Denemarken en de Deense Brobizz card werkt ook in Noorwegen. In plaats van AutoPASS kan je ook een OBE aanschaffen via EasyGo . Als je de EasyGo+ variant neemt  kan je die ook in Oostenrijk gebruiken voor je camper >3500kg.

Voor gehandicapten zijn er vrijstellingsmogelijkheden.

Heb je nog een oude tolbox? De regelingen zijn eind 2021 wat veranderd. Wie nog een oude AutoPASS tolbox (OBE on board unit) heeft, kan deze en zijn oude overeenkomst wel blijven gebruiken, maar registratie bij Epass24 is aanbevolen om te hoge tarieven te voorkomen. Dit komt in de plaats van de registratie bij EPCplc, dat account kan je dus eventueel afmelden).

Brandstof

Diesel en benzine zijn over het algemeen goed te verkrijgen. In het midden en noorden van het land zijn de afstanden tussen de tankstations groter. LPG is vooral rond Oslo goed verkrijgbaar. In de rest van Noorwegen is dit moeilijker, behalve langs rijksweg 6. LPG stations vind via LPG Norge AS en  myLPG.eu. Bedenk dat bij diverse LPG stations een Credit Card benodigd is.

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden zijn verplicht van 31 oktober t/m 31 maart. Advies: neem ook in juni sneeuwkettingen mee.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Noorwegen:

  • Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 80 km/u
  • Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 80 km/u
  • Snelweg ≤ 3,5 ton: 90-110 km/u
  • Snelweg > 3,5 ton: 90 km/u

Verlichting

Dimlicht overdag is verplicht.

Milieuzones

Oslo en Bergen hebben lage emissiezones waar je afhankelijk van de emissieklasse een bedrag moet worden betaald om toegang tot de zone te krijgen.

 

Huisdier mee op reis

  • Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.
  • Noorwegen hanteert aanvullende regels, kijk voor meer informatie op het LICG

 

Overige(camper)reistips

  • In Noorwegen kunnen Nederlandse en Duitse DIN gasflessen met propaan gevuld worden bij stations van LPG Norge AS.

 

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.