Met de camper naar Noorwegen

Gebergte dat honderden meters loodrecht uit zee oprijst, imposante fjorden, het noorderlicht en de middernachtzon: qua natuurschoon is Noorwegen van de buitencategorie. De traditionele 'allemansretten' (allemansrecht) zijn zelfs wettelijk vastgelegd. Het hele platteland en alle nationale parken mogen dus bezocht worden. Wel met respect voor het landschap, boeren en landeigenaars, andere gebruikers en het milieu. Een geweldige ervaring om met de camper te doorkruisen.

Overnachten

 • Overnachten in Noorwegen kan op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen camperplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact
 • Vrij kamperen mag volgens het allemansrecht maximaal drie dagen op 'niet-omheind' platteland. Binnen 150 meter mag er geen woonhuis staan.

 

 

Algemene Informatie

Betaalmiddel Noorse Kroon
Landnummer +47
Alarmnummers 112

 

Nederlandse ambassade

A: Oscars gate 29, 0352 Oslo 
T: +347 23 33 36 00 (24/7 bereikbaar)
E:[email protected] 

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Norway

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

 Verplicht meenemen

 • Een gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn verplicht in Noorwegen.
 • Brandblusser (min 2kg) geadviseerd omdat het voor campers met Noors kenteken verplicht is.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol 

In 2022 is de tolsituatie iets veranderd t.o.v. eerdere jaren. Een registratie bij EPCplc werkt niet meer voor Scandinavië. Tolheffing in Noorwegen is nagenoeg overal geautomatiseerd met kentekenherkenning. Er zijn verschillende mogelijkheden om je kenteken te registreren waarmee je meer zicht hebt op de betalingen, het juiste toltarief betaalt en zelfs korting krijgt. Kies voor een van de onderstaande opties.

Optie 1

Je kunt zonder vooraf registreren de tolwegen gebruiken. Je krijgt de rekening vanzelf (soms pas na maanden) door het Zweedse Epass24 thuisgestuurd. Zonder registratie wordt het standaard tarief gerekend. Een camper >3500kg betaalt het vrachtwagentarief (ca. 200%) en een e-camper loopt zijn hoge korting mis. Voorkom dit met optie 2 of optie 3.

Optie 2

De camper vooraf registreren bij Epass24 geeft verschillende voordelen. 

 • Je kunt de rekeningen per E-mail ontvangen, beheren en betalen. Je betaalt zelf de tolfacturen die je ontvangt of laat automatisch betalen via je credit card.
 • Je hebt inzicht in de tolhistorie.
 • Als je camper >3500Kg weegt en als personenwagen geregistreerd is (M1) betaal je het lage personenwagentarief in plaats van het vrachtwagentarief van 200%. Ook het type brandstof en de Euroklasse worden meegenomen in de tariefbepaling bij steden zoals Oslo, Bergen en Kristiansand.

Registreer éérst je voertuig op deze pagina. Klik eerst rechtsboven op Nederlands. Er wordt o.a. gevraagd een kopie van je kentekenbewijs te sturen. Vul de gegevens in op basis van de info achterop je kentekencard. Zet een bolletje bij camper/motorhome. Vul voertuigklasse in: M1, mits dat staat achter de 'J' en neem de Euroklasse over uit de regel achter V.9 (indien ingevuld). Deeltjesfilter op 'ja' als je een roetfilter af fabriek hebt. Kijk voor  het deeltjesfilter zo nodig op de RDW site , vul kenteken in, klik op 'motor & milieu' en lees achter V.6: Af fabriek roetfilter APK. 
Maak dan een account aan via de aanmeldpagina (en kies rechtsboven 'Nederlands'). Geef voor automatische betaling van de tolkosten ook je creditcardgegevens op.

Voor de milieuzone's in Noorwegen kan je het best ook je milieu informatie van de camper vastleggen bij Epass24 via deze link (en klik rechtboven op: Nederlands).

Als je een tag aanschaft (Optie 3) vanwege de hogere korting, mag je heel optie 2 overslaan. Zolang je tag werkt, worden namelijk je voertuiggegevens en milieu informatie door je tag doorgegeven. Echter sommige tolboxgebruikers vinden een Epass24 registratie toch prettig als back-up; voor als de tolbox eens niet zou werken. Dat is geen probleem en je betaalt dan ook géén dubbele tolkosten.

Optie 3a

Bestel een Autopass tag, tolbadge of OBU (in Scandinavië vaak Bizz genoemd) bij een van de 5 providers. Deze automatiseert betalingen van tolwegen en verleent hierop een korting van 20% op alle Autopass-tolstations in Noorwegen voor campers tot 3500Kg  (en voor zwaardere, mits op personenautokenteken (M1 SA)). Tevens ontvang je 10% korting op veerboten voor zover die met de autopass tag afrekenen. Door je creditcard te koppelen worden kosten automatisch afgeschreven. 
Voordeel voor campers >3500kg: je betaalt niet meer het vrachtwagentarief van ca. 200% (mits met personenwagen registratie M1 / SA).
Voordeel bij Oslo: één enkele tagregistratie bij een poortje blijft 1 uur geldig, dus ook voor de andere poortjes die je daar doorrijdt, terwijl zonder tag ieder poortje opnieuw kosten berekent.
Als je ook Optie 3b uitvoert krijg je flinke extra kortingen.

Let op. Vraag je tolbadge een aantal weken van tevoren aan (minstens 3-4 weken) om hem tijdig in huis te hebben. Doe je dat niet wordt het allemaal erg veel lastiger. Er wordt een borg gevraagd van ca. 20€, die krijg je weer terug als je alles afmeldt. De badge zelf hoeft dan niet terug. Ontvang je de tag niet op tijd, maar ben je al wel geregistreerd, dan wordt je voertuig met camera's geregistreerd en krijg je volgens AutoPASS toch je kortingen. Dat werkt niet bij de ferries, wil je daar je korting (zonder je de tag al in je auto zit), kan je je registratie melden bij de ferry organisaties (afhankelijk van welke je benut). Bij sommige oversteken kan toch nog betaling per creditcard  worden verlangd.

Er zijn 4 serviceproviders die de AutoPass tag kunnen uitgeven: Fremtind Service, Flyt, SkyttelPASS en ØresundPAY. Welke provider je kiest is om het even, maar de site van Fremtind Service vinden we vrij duidelijk.
De tags van de Deense aanbieder Brobizz kunnen na 1 april 2023 niet meer gebruikt worden in Noorwegen!
De vroegere mogelijkheid met Easygo+ tags is al 2022 beëindigd. Overigens blijkt het voor sommige bestaande tags toch nog te werken.

Voor registratie heb je diverse kenteken gegevens nodig en moet je evt een kopie (foto) van je kentekenbewijs sturen (beide kanten). 

Als op tijd bestellen niet lukt, koop het dan bij de douane op de ferries of aan de grens. Dit werkt voornamelijk op werkdagen, zie de lijst met tijden en adressen voor locaties. Je koopt daar een tag en registreert die ter plekke op de aanwezige computers of je telefoon (In het Engels of een Scandinavische taal). Er is ook personeel aanwezig dat je kan helpen. Volgens de website kan je ook vooraf thuis registreren en aan de grens een tag kopen en dan koppelen, echter dan kan het wel eens een dag of meer kosten voor de registratie verwerkt is, dat is niet handig. Als het aan de grens niet lukt, of de publiekscomputers werken niet, kan je (mits je een Fremtind tag hebt) een mail sturen naar [email protected]. Ze helpen je dan, maar het kan wel tot 24 uur duren voor je antwoord hebt.

Veerboot en Bruggen

Optie 3b
Regel zo'n 50% korting op ferries en bruggen

 • Registreer je tolbadge (Optie 3a) bij AutoPASS ferje. Dit levert kortingen op bij veel Noorse veerdiensten. De betaling wordt gedaan vanuit een depositobedrag dat je vooraf betaalt. Bij de ene veerboot kan je de tag gebruiken, bij de andere is een card nodig. In dit overzicht zie je bij welke veerboot je een tag of card nodig hebt. De card kan je gelijk aanvragen bij het registreren van de AutoPASSferje tag. Je moet je accountnummer van de tag vermelden, dus koop je je tag aan de grens, dan kan die nog niet onmiddellijk registreren zolang de AutoPass tag nog niet helemaal bevestigd is. Meer info in het Engels vindt je hier.
 • Een jaarcontract bij Bropas levert korting van 50% op per brugpassage bij de Oresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Na je vakantie kan je het abonnement beëindigen. Neem die zo nodig naast je AutoPass tag.
 • De "Grote Beltbrug (DK)" kan je met korting gebruiken na registratie voor een kortingscontract.

Voor mindervaliden zijn er vrijstellingsmogelijkheden.

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel B7 (ma. 7% bio) * Goed tot beperkt in midden en noorden
LPG   Beperkt ** (100+ locaties, vooral rond Oslo en Rijksweg 6)
E-laadpalen   Beperkt (2700+ locaties)

* Bij enkele stations is ook diesel verkrijgbaar die als 'avgiftsfri' gemerkt is. Deze is verboden voor toeristen.

** LPG stations vind je via LPG Norge AS en  myLPG.eu. Bedenk dat bij diverse LPG stations een Credit Card benodigd is. Voor het tanken is een bajonetkoppeling benodigd.

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden zijn weliswaar niet verplicht, maar de banden moeten wel geschikt zijn voor de omstandigheden. Banden met het 3PMSF symbool tellen als winterbanden. Minimumprofieldikte voor campers ≤ 7,5 ton is in de winter 3mm. Voor zware campers worden sneeuwkettingen geadviseerd als sneeuw en ijs verwacht wordt; Voor bedrijfswagens is het verplicht. Tussen oktober en april kunnen bergpassen gesloten zijn. Spijkerbanden zijn soms onder voorwaarden toegestaan. Voor campers geregistreerd als bedrijfswagen (N1, N2, N3) gelden strengere regels.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Noorwegen:

  ≤ 3,5 ton
> 3,5 ton tot < 7,5 ton
Binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
Buiten bebouwde kom 80 km/u 80 km/u
Autowegen 90/100 km/u * 80 km/u
Snelwegen 90/100 km/u * 80 km/u 

* 's Zomers soms 110 km/u, volg de borden.

Verlichting

Dimlicht overdag is verplicht. Let op dat in tunnels naast dagrijverlichting ook de achterlichten aan moeten.

Milieuzones

Oslo Kristiansand en Bergen hebben lage emissiezones waar afhankelijk van de emissieklasse een bedrag moet worden betaald om toegang tot de zone te krijgen.

Overig

 • Links lopen als er geen voetpad is tenzij er bijzondere omstandigheden zijn.
 • Bij het inhalen van fietsers houd je minstens 1,5 meter afstand.
 • Het maximale alcoholpromillage in het verkeer bedraagt 0,2 promille.

Gas

In Noorwegen kunnen de standaard gasflessen met een Duitse DIN aansluiting met propaan gevuld worden tijdens de openingstijden bij de ca. 100 bemande stations van LPG Norge AS. Kijk voor je er ver voor om rijdt even naar de openingstijden en vraag na of ze nog flessen vullen. Normaal gesproken zijn de nodige adapters aanwezig, maar neem zekerheidshalve je Euro-set met vulnippels mee.

Alternatief kan je bij ca. 800 AGA verkooppunten een AGA fles kopen voor ongeveer 1200NOK. Deze kan je ook in Zweden en Finland te gebruiken is. Je kan deze fles laten vullen in deze landen maar meestal niet meer terugleveren. Er zijn stalen en composiet flessen van 5 en 11 kg. Voor aansluiting op een gasdrukregelaar met DIN adapter heb je een verloop nodig uit de Euro-adapterset voor gasflessen (adapter no.3). Nieuwe AGA flessen zijn ook te koop in de automaat waar je ze ook kan omruilen voor een volle.

CampingGaz is bijna niet verkrijgbaar.

 

Huisdier mee op reis

 • Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.
 • Noorwegen hanteert aanvullende regels, kijk voor meer informatie op het LICG

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.