Met de camper naar Noorwegen

Gebergte dat honderden meters loodrecht uit zee oprijst, imposante fjorden, het noorderlicht en de middernachtzon: qua natuurschoon is Noorwegen van de buitencategorie. De traditionele 'allemansretten' (allemansrecht) zijn zelfs wettelijk vastgelegd. Het hele platteland en alle nationale parken mogen dus bezocht worden. Wel met respect voor het landschap, boeren en landeigenaars, andere gebruikers en het milieu. Een geweldige ervaring om met de camper te doorkruisen.

Overnachten

  • Overnachten in Noorwegen kan op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen camperplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact
  • Vrij kamperen mag volgens het allemansrecht maximaal drie dagen op 'niet-omheind' platteland. Binnen 150 meter mag er geen woonhuis staan.

 

 

Algemene Informatie

Betaalmiddel Noorse Kroon
Landnummer +47
Alarmnummers

112 Politie en levensbedreigende situatie
110 Brandweer
113 Ambulance en noodarts

Nederlandse ambassade

A: Oscars gate 29, 0352 Oslo 
T: +347 23 33 36 00 (24/7 bereikbaar)
E:[email protected] 

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Norway

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

 Verplicht meenemen

  • Een gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn verplicht in Noorwegen.
  • Brandblusser (min 2kg) geadviseerd omdat het voor campers met Noors kenteken verplicht is.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol 

Bekijk de situatie voor tol-, brug- en veerbootkosten op tijd. Minimaal 3 tot 4 weken voor vertrek!
De tolheffing is goed geregeld in Noorwegen en gebeurt voor een groot deel automatisch. Maar het is verstandig om in de meeste gevallen vooraf e.e.a. te regelen. We beschrijven het uitvoeriger op onze pagina: Tolwegen, bruggen en veerboten in Noorwegen.

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel B7 (ma. 7% bio) * Goed tot beperkt in midden en noorden
LPG   Beperkt ** (100+ locaties, vooral rond Oslo en Rijksweg 6)
E-laadpalen   Beperkt (2700+ locaties)

* Bij enkele stations is ook diesel verkrijgbaar die als 'avgiftsfri' gemerkt is. Deze is verboden voor toeristen.

** LPG stations vind je via LPG Norge AS en  myLPG.eu. Bedenk dat bij diverse LPG stations een Credit Card benodigd is. Voor het tanken is een bajonetkoppeling benodigd.

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden zijn weliswaar niet verplicht, maar de banden moeten wel geschikt zijn voor de omstandigheden. Banden met het 3PMSF symbool tellen als winterbanden. Minimumprofieldikte voor campers ≤ 7,5 ton is in de winter 3mm. Voor zware campers worden sneeuwkettingen geadviseerd als sneeuw en ijs verwacht wordt; Voor bedrijfswagens is het verplicht. Tussen oktober en april kunnen bergpassen gesloten zijn. Spijkerbanden zijn soms onder voorwaarden toegestaan. Voor campers geregistreerd als bedrijfswagen (N1, N2, N3) gelden strengere regels.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Noorwegen:

  ≤ 3,5 ton
> 3,5 ton tot < 7,5 ton
Binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
Buiten bebouwde kom 80 km/u 80 km/u
Autowegen 90/100 km/u * 80 km/u
Snelwegen 90/100 km/u * 80 km/u 

* 's Zomers soms 110 km/u, volg de borden.

Verlichting

Dimlicht overdag is verplicht. Let op dat in tunnels naast dagrijverlichting ook de achterlichten aan moeten.

Milieuzones

Oslo Kristiansand en Bergen hebben lage emissiezones waar afhankelijk van de emissieklasse een bedrag moet worden betaald om toegang tot de zone te krijgen.

Borden

Rijbanen gemarkeerd met een blauw bord met '2+' er op zijn carpoolstroken. Deze zijn bedoeld voor voertuigen met minstens 2 inzittenden, maar ook voor bussen, taxi's en elektrische voertuigen.

 

Overig

  • Links lopen als er geen voetpad is tenzij er bijzondere omstandigheden zijn.
  • Bij het inhalen van fietsers houd je minstens 1,5 meter afstand.
  • Het maximale alcoholpromillage in het verkeer bedraagt 0,2 promille.

Gas

In Noorwegen kunnen de standaard gasflessen met een Duitse DIN aansluiting met propaan gevuld worden tijdens de openingstijden bij de ca. 100 bemande stations van LPG Norge AS. Kijk voor je er ver voor om rijdt even naar de openingstijden en vraag na of ze nog flessen vullen. Normaal gesproken zijn de nodige adapters aanwezig, maar neem zekerheidshalve je Euro-set met vulnippels mee.

Alternatief kan je bij ca. 800 AGA verkooppunten een AGA fles kopen voor ongeveer 1200NOK. Deze kan je ook in Zweden en Finland gebruiken. Je kan deze fles laten vullen in deze landen maar meestal niet meer terugleveren. Er zijn stalen en composiet flessen van 5 en 11 kg. Voor aansluiting op een gasdrukregelaar met DIN adapter heb je een verloop nodig uit de Euro-adapterset voor gasflessen (adapter no.3). Nieuwe AGA flessen zijn ook te koop in de automaat waar je ze ook kan omruilen voor een volle.

CampingGaz is bijna niet verkrijgbaar.

 

Huisdier mee op reis

  • Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.
  • Noorwegen hanteert aanvullende regels, kijk voor meer informatie op het LICG

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.