Met de camper naar Portugal

Portugal is vanwege zijn uitbundige zon, helderblauw zeeën en fijne stranden een geliefde camperbestemming. Vooral de Algarve in het zuiden van het land is erg populair. Maar ook het binnenland heeft veel te bieden, zeker op de grens met Spanje. En wat dacht je van Lissabon, de hoofdstad vol met kunst en bezienswaardigheden?

 

Overnachten

 • Overnachten in Portugal kan op campings. Steeds meer campings hebben camperplaatsen ingericht.
 • Op officiële gemarkeerde camperplaatsen.
 • Bij Easycamp locaties; één nacht gratis zelfvoorzienend overnachten in een landelijke omgeving na aankoop van een pakketje lokale producten.
 • Wildkamperen is onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Je mag je camper neerzetten voor max. 48 uur binnen dezelfde gemeente, behalve als het een natuur- of kustgebied is of er een verbodsbord staat.
 • Kijk voor de camperlocaties op Campercontact

 

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +351
Alarmnummers 112

 

Nederlandse ambassade

A: Avenida Infante Santo 43-5, 1399-011 Lisboa (Lissabon)

T: +351 21 391 4900 (24/7 bereikbaar)
E:[email protected]

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Portugal

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

Tijd

In Portugal is het een uur vroeger, ook tijdens de zomertijd (vb.: 13h00 Nederland = 12h00 Portugal).

 

Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek en veiligheidshesjes zijn verplicht. 

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

 

Wegen en verkeer 

Tol

Op de meeste snelwegen wordt tol geheven in Portugal. Bekijk een overzicht van de tolwegen. De tolklassen zijn op basis van hoogte en aantal assen van het voertuig. Tweeassige campers vallen onder klasse 2. Meer details in dit overzicht

Er zijn twee soorten tolwegen.

 • De Autostrada, je betaalt aan tolpoortjes met je creditcard. Op bepaalde plaatsen kun je ook met cash betalen.
 • De elektronische snelwegen, zonder tolpoortjes; De camper wordt automatisch geregistreerd. Als je geen tol betaalt via een van de elektronische mogelijkheden, dan ontvang je een boete. De trajecten worden aangeduid met Portugem electronica of Electronic toll only. Deze wegen bevinden zich vooral in Noord- en Zuid Portugal.

Er zijn verschillende mogelijkheden om elektronisch tol te betalen. Kies voor een van de onderstaande opties.

 

 1. Easytoll : Het tolbedrag wordt automatisch afgeschreven van je bankcard (Mastercard, Visa or Maestro), als het kenteken gekoppeld is. Vooraf aanmelden is verplicht, deze registratie is 30 dagen geldig..
  Je kan ook aanmelden bij een Welcome Point aan de grens.
 1. Betalen met een Tollcard. Dit is een pre-paid card van € 5, € 10, € 20 of € 40. De kaarten zijn te koop bij CTT-verkooppunten.
  Na het kopen van de kaart moet deze worden geactiveerd via de website van tollcard. Je ontvangt een alert via SMS als het resterende bedrag op de kaart op is. De Tollcard is 1 jaar geldig.
 1. Als je niet langer dan 3 dagen in Portugal verblijft, dan kun je een 3-daags ticket kopen. Deze kaart kun je maximaal 6 x/jaar aanschaffen bij de, bij CTT-verkooppunten en langs de weg.

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel (Gasóleo*) B7 (ma. 7% bio) Goed
LPG   Redelijk (340+ locaties) 
E-laadpalen   Redelijk (3000+ locaties rond grote steden en doorgaande wegen)

*  Diesel wordt ook wel GASÓLEO genoemd, benzine GASOLINA.
Voor het vullen van LPG is een verloopnippel nodig. Kijk hier voor een overzicht van LPG stations. 

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht daar waar aangegeven.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Portugal:

  ≤ 3,5 ton

> 3,5 ton tot < 7,5 ton

Binnen bebouwde kom 50 km/u

50 km/u

Buiten bebouwde kom 90 km/u 80 km/u
Autowegen 100 km/u 90 km/u
Snelwegen 120 km/u 110 km/u

Alcohol

Het is in Portugal niet toegestaan om een vervoermiddel te besturen met een alcoholpromillage gelijk aan of hoger dan 0,5.

Flitswaarschuwingen

Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering op GPS is in Portugal toegestaan. Radardetectieapparatuur is verboden.

Lading

 • Fietsen achter op de camper zijn toegestaan, maar de lading mag niet uitsteken aan de zijkanten van de camper.
 • Lading achter op de camper (ook de fietsendrager) moet zijn voorzien van het reflecterend bord, wit met rode diagonale strepen. Het in Spanje verplichte bord is toegestaan.

Verkeersregels

 • Verkeer op rotonde heeft voorrang.
 • Het voeren van dimlicht is verplicht bij slecht zicht en in tunnels en bij gebruik van een gemeenschappelijke inhaalstrook voor twee richtingen.
 • In Portugal mogen alleen speciaal uitgeruste sleepwagens slepen.

Milieu

In Lissabon zijn er twee milieuzone's in het centrum. Op deze kaart kan je zien waar de zones liggen. Voor toegang zijn stickers benodigd die je slechts onder strenge voorwaarden kan aanschaffen. Geadviseerd wordt buiten de zones te parkeren en het goede openbaar vervoer te gebruiken om de stad te bezoeken. Hier vind je meer informatie en een overzicht van de milieuzone's in Lissabon.

 

Huisdier mee op reis

In de Europese Unie zijn veel uitzonderingen voor dieren jonger dan drie maanden. In Portugal hoeven puppy’s niet ingeënt te zijn tegen hondsdolheid, op voorwaarde dat het moederdier aanwezig is, of er een verklaring is dat zowel het jonge dier als de moeder niet in contact zijn geweest met mogelijk besmette dieren.
Voor honden, katten en fretten gelden voor reizen binnen de Europese Unie drie algemene regels:
• In het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.
• Met een chip gechipt zijn.
• Tegen rabiës zijn ingeënt.

Neem voordat je op reis gaat met een huisdier kennis van de regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

In Portugal is het vullen van gasflessen met DIN aansluiting verboden. Eventueel kunt u een lokale fles aanschaffen van het merk Repsol of Cepsa. Beiden zijn ook in Spanje verkrijgbaar, met name Repsol is beter vertegenwoordigd en kan je makkelijk omruilen. Om zo'n fles aan te sluiten is een speciale adapter nodig (Clip-on-adapter) en een adapter van de Clip-on naar uw gasinstallatie(drukregelaar). E.e.a. is verkrijgbaar bij diverse tankstations en kampeerwinkels. Behalve Propaan wordt soms ook Butaan aangeboden. Butaan werkt wel, zolang de gasfles niet onder de circa  5 graden afkoelt.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.