Met de camper naar Portugal

Portugal is vanwege zijn uitbundige zon, helderblauw zeeën en fijne stranden een geliefde camperbestemming. Vooral de Algarve in het zuiden van het land is erg populair. Maar ook het binnenland heeft veel te bieden, zeker op de grens met Spanje. En wat dacht je van Lissabon, de hoofdstad vol met kunst en bezienswaardigheden?

 

Overnachten

 • Overnachten in Portugal kan op campings. Steeds meer campings hebben camperplaatsen ingericht.
 • Op officiële gemarkeerde camperplaatsen.
 • Wildkamperen is onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Je mag de camper neerzetten voor max 48 uur binnen dezelfde gemeente, behalve in een natuur- of kustgebied of bij een verbodsbord.
 • Kijk voor de camperlocaties op Campercontact

 

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +351
Alarmnummers 112

 

Nederlandse ambassade

A: Avenida Infante Santo 43-5, 1399-011 Lisboa (Lissabon)

T: +351 21 391 4900 (24/7 bereikbaar)
E:[email protected]

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Portugal

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

Tijd

1 uur tijdsverschil. In Portugal is het 1 uur vroeger, ook tijdens zomertijd.

 

Verplicht meenemen

Een Gevarendriehoek en veiligheidshesjes zijn verplicht. 

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

 

Wegen en verkeer 

Tol

Op de meeste snelwegen wordt tol geheven in Portugal. Bekijk een overzicht van de tolwegen. De tolklassen zijn op basis van hoogte en aantal assen van het voertuig. Tweeassige campers vallen onder klasse 2.

Er zijn twee soorten tolwegen.

 • De Autostrada, je betaalt aan tolpoortjes met je creditcard. Op bepaalde plaatsen kun je ook met cash betalen.
 • De elektronische snelwegen, zonder tolpoortjes; De camper wordt automatisch geregistreerd. Als je geen tol betaalt via een van de elektronische mogelijkheden, dan ontvang je een boete. De trajecten worden aangeduid met Portugem electronica of Electronic toll only. Deze wegen bevinden zich vooral in Noord- en Zuid Portugal.

Er zijn verschillende mogelijkheden om elektronisch tol te betalen, lees hierover meer.

 • Easytoll: Het tolbedrag wordt automatisch afgeschreven van je bankcard, als het kenteken gekoppeld is. Hiervoor is vooraf registreren noodzakelijk. Je kunt je ook aan de grens bij een Welcome Point aanmelden.
 • Tollcard: Dit is een prepaid card, is 1 jaar geldig en zijn de koop bij CTT verkooppunten. De card moet na het kopen geactiveerd worden via de website van Tollcard. Je ontvangt een SMS zodra het tegoed verstrijkt. Meer informatie.
 • Dagticket: Verblijf je maximaal 3 dagen in Portugal dan kan je maximaal 6 keer per jaar een 3 daags ticket kopen. Bij CTT-verkooppunten en servicepunten langs de snelweg. 

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel * B7 (ma. 7% bio) Goed
LPG   Beperkt (340+ locaties) 
E-laadpalen   Redelijk (3000+ locaties rond grote steden en doorgaande wegen)

Voor het vullen van LPG is een verloopnippel nodig. Een overzicht van LPG stations. 

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht daar waar aangegeven.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Portugal:

  ≤ 3,5 ton

> 3,5 ton tot < 7,5 ton

Binnen bebouwde kom 50 km/u

50 km/u

Buiten bebouwde kom 90 km/u 80 km/u
Autowegen 100 km/u 90 km/u
Snelwegen 120 km/u 110 km/u

Verlichting

Het voeren van dimlicht is verplicht bij slecht zicht, in tunnels en op wegen met 1 inhaalstrook voor beide rijrichtingen.

Alcohol

Het is in Portugal niet toegestaan om een vervoermiddel te besturen met een alcoholpromillage gelijk aan of hoger dan 0,5.

Flitswaarschuwingen

Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering op GPS is in Portugal toegestaan. Radardetectieapparatuur is verboden.

Lading

 • Fietsen achter op de camper zijn toegestaan, maar de lading mag niet uitsteken aan de zijkanten van de camper.
 • Lading achter op de camper (ook de fietsendrager) moet zijn voorzien van het reflecterend bord, wit met rode diagonale strepen. Het in Spanje verplichte bord is toegestaan.

Verkeersregels

 • Verkeer op rotonde heeft voorrang.
 • In Portugal mogen alleen speciaal uitgeruste sleepwagens slepen.

Milieu

In Lissabon zijn er twee milieuzone's in het centrum. Op deze kaart kan je zien waar de zones liggen. Voor toegang zijn stickers benodigd die je slechts onder strenge voorwaarden kan aanschaffen. Geadviseerd wordt buiten de zones te parkeren en het goede openbaar vervoer te gebruiken om de stad te bezoeken.

 

Huisdier mee op reis

In de Europese Unie zijn veel uitzonderingen voor dieren jonger dan drie maanden. In Portugal hoeven puppy’s niet ingeënt te zijn tegen hondsdolheid, op voorwaarde dat het moederdier aanwezig is, of er een verklaring is dat zowel het jonge dier als de moeder niet in contact zijn geweest met mogelijk besmette dieren.

Neem voordat je op reis gaat met een huisdier kennis van de regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

 

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.