Afwijkende verkeersregels voor campers

Wie met de camper in het buitenland wil rijden, heeft heel wat informatie nodig: elk land heeft zo zijn eigen regeltjes, verplichtingen en zaken waarmee je rekening moet houden. Hier vind je een overzicht met de belangrijkste informatie van enkele buurlanden en vakantiebestemmingen en hun afwijkende verkeersregels.

België

In België is het verplicht om tijdens het rijden een gevarendriehoek, een brandblusser, een verbanddoos en een veiligheidshesje voor de bestuurder bij je te hebben. Daarnaast moet je een geldig rijbewijs kunnen laten zien en moet je je identiteitskaart bij de hand hebben.

Ook de documenten van de auto moeten in orde zijn. Het gaat om het kenteken- en keuringsbewijs en de groene of witte kaart van de verzekering.

Het is er verboden om gebruik te maken van een triangel; een voertuig mag er alleen gesleept worden als het niet op eigen kracht kan rijden. Verder mag er tijdens het rijden niet meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed aanwezig zijn. Voor bestuurders die minder dan drie jaar hun rijbewijs hebben, is dit 0,2 promille.

Als laatste nog een overzicht met de maximumsnelheden op de verschillende Belgische wegen.

  tot 3,5 ton 3,5 tot 7,5 ton
binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
buiten bebouwde kom 70/90* km/u 70/90* km/u
autosnelwegen 120 km/u 90 km/u

* 70 in Vlaanderen, 90 in Wallonië

Duitsland

Ook in Duitsland moet je een gevarendriehoek en verbanddoos meenemen in de camper en in tegenstelling tot België moet je in Duitsland een veiligheidshesje hebben voor elke inzittende. Wat betreft nodige documenten: je rijbewijs, de verzekeringsinformatie en het kentekenbewijs.

Motorvoertuigen mogen niet als aanhanger worden vervoerd met bijvoorbeeld een triangel. In het bloed mag er maximaal 0,5 promille alcohol zijn tijdens het rijden, maar voor bestuurders die korter dan twee jaar hun rijbewijs hebben, of bestuurders die jonger zijn dan 21, geldt een nultolerantie.

In winterse omstandigheden moet je in Duitsland met winterbanden rijden en voldoende ruitensproeiervloeistof beschikbaar hebben. Daarnaast moet je sneeuwkettingen opleggen wanneer borden je daartoe verplichten.

Om te eindigen een overzicht met de maximumsnelheden in Duitsland.

  tot 3,5 ton 3,5 tot 7,5 ton
binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
buiten bebouwde kom 100 km/u 80 km/u
autosnelwegen advies 130 km/u advies 100 km/u

 

Frankrijk

Een gevarendriehoek en veiligheidshesjes voor iedere inzittende moeten ten allen tijde binnen handbereik zijn als je in Frankrijk rijdt. Daarnaast moet je ook je rijbewijs, het kenteken- en keuringsbewijs van het voertuig en de groene of witte kaart van de verzekering kunnen tonen bij een eventuele controle.

Tijdens de winterperiode van 1 november tot en met 21 maart moet je in bergachtig gebied winterbanden hebben of twee sneeuwkettingen meenemen. Deze regel geldt in de Pyreneeën, de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Vogezen en op Corsica.

Ook in Frankrijk mag in het bloed slechts 0,5 promille alcohol aanwezig zijn. Voertuigen boven 3,5 ton mogen op een weg met drie rijstroken niet op de linkerrijstrook rijden. Daarbij moet elk voertuig met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kilogram drie dodehoekstickers plaatsen op een gereguleerde positie.

Als afsluiter een overzicht van hoe snel je op de Franse wegen mag rijden.

  tot 3,5 ton 3,5 tot 7,5 ton
binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
buiten bebouwde kom 80 km/u 80 km/u
snelwegen 110/100* km/u 100 km/u
autosnelwegen 130/110* km/u 110 km/u

* de laagste waarde geldt voor bestuurders die minder dan drie jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs

Luxemburg

In Luxemburg moet voor iedere inzittende in de camper een veiligheidshesje aanwezig zijn en ook een gevarendriehoek moet mee. Voor campers met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kilogram moeten daarnaast ook een brandblusser en verbanddoos aanwezig zijn.

Ook moet je beschikken over een geldig rijbewijs en moet je het kenteken- en keuringsbewijs van de camper bij je hebben, net als de groene of witte kaart van de verzekering.

Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht en bestuurders mogen in Luxemburg maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed hebben. De eerste twee jaar na het behalen van het rijbewijs is dit 0,2 promille.

En ook Luxemburgse wegen hebben maximumsnelheden.

  tot 3,5 ton 3,5 tot 7,5 ton of
met aanhangwagen
binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
buiten bebouwde kom 100 km/u 75 km/u
autosnelwegen 130/110* km/u 90 km/u

* 110 bij regen

Italië

Als je rijdt in Italië, moet je een gevarendriehoek, een veiligheidshesje voor de bestuurder, een geldig rijbewijs en de registratie- en verzekeringsinformatie van je voertuig bij je hebben.

In het algemeen is het verplicht in Italië om te rijden met winterbanden of sneeuwkettingen op te leggen bij winterweer en waar het aangegeven staat. In het Aostadal moet je van 15 oktober tot 15 april en in Zuid-Tirol van 15 november tot 15 april met winterbanden rijden of sneeuwkettingen bij je hebben, ook al ligt er bijvoorbeeld geen sneeuw op de weg.

In je bloed mag ook hier maximaal 0,5 promille alcohol aanwezig zijn tijdens het rijden.

Om af te sluiten nog een kort overzicht met hoe snel je mag rijden op Italiaanse wegen.

  tot 3,5 ton 3,5 tot 7,5 ton
binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
buiten bebouwde kom 90 km/u 80 km/u
autowegen 110 km/u 80 km/u
autosnelwegen 130 km/u 100 km/u

 

Spanje

Voor de bestuurder moet je in Spanje een veiligheidshesje meenemen en voor de andere inzittenden is dit aangeraden, maar niet verplicht. Verder moet je nog een gevarendriehoek binnen handbereik hebben en een reserveband of bandenreparatieset met het nodige gereedschap bij je hebben.

Ook moet je beschikken over een geldig rijbewijs en moet je de groene of witte kaart van de verzekering meenemen, net als het kentekenbewijs van de camper.

Bij zware sneeuwval en waar aangegeven zijn sneeuwkettingen verplicht. Winterbanden zijn slechts in enkele gebieden verplicht bij winterse omstandigheden, tenzij je met sneeuwkettingen rijdt.

In Spanje is het verboden om links te parkeren en is er een maximaal alcoholpromillage in het bloed van 0,5. Jonge bestuurders moeten zich aan een promillage van 0,3 houden. Verder heeft stijgend verkeer voorrang op hellingen van minstens zeven procent.

En dan als laatste een overzicht met de maximumsnelheden in Spanje.

  tot 3,5 ton 3,5 tot 7,5 ton
binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
buiten bebouwde kom 90 km/u 80 km/u
autosnelwegen 120 km/u 90 km/u

 

Oostenrijk

In Oostenrijk moet je verplicht een veiligheidshesje per inzittende, een verbanddoos en een gevarendriehoek meenemen. Daarbij komen ook nog je rijbewijs en de documenten van de verzekering en het kentekenbewijs.

Bij winterse omstandigheden ben je van 1 november tot 15 april verplicht om met winterbanden te rijden. In Oostenrijk mag je bloed een alcoholpromillage van maximaal 0,5 hebben, maar dat wordt verlaagd naar 0,1 voor jonge bestuurders.

Ook in Oostenrijk moet je je aan de opgelegde maximumsnelheden houden.

  tot 3,5 ton 3,5 tot 7,5 ton
binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
buiten bebouwde kom 100 km/u 70 km/u
autowegen 100 km/u 80 km/u
autosnelwegen 130 km/u 80 km/u

 

Zwitserland

Het is in Zwitserland verplicht om een gevarendriehoek binnen handbereik te houden. Een verbanddoos en een veiligheidshesje per inzittende zijn aangeraden. Ook hier heb je de gebruikelijke verzekerings- en registratiedocumenten van je voertuig nodig. Vergeet uiteraard ook je rijbewijs niet.

Bij winterse omstandigheden is het verplicht om sneeuwkettingen op te leggen als de toestand dat nodig maakt. In dat geval mag je nog maximaal 50 km/u rijden. Ook in Oostenrijk ligt de grens van toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed op 0,5 promille. Behalve voor bestuurders die minder dan drie jaar hun rijbewijs hebben: voor hen geldt een maximum van 0,1 promille.

Als afsluiter nog een overzicht met de maximumsnelheden op Zwitserse wegen.

  tot 3,5 ton 3,5 tot 7,5 ton
binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
buiten bebouwde kom 80 km/u 80 km/u
autosnelwegen 120 km/u 100 km/u

 

Over deze landen hebben we ook een blog met info rond de milieuzones en tolheffing. Voor meer gedetailleerde informatie over de verkeersregels in deze landen kun je terecht op onze pagina met landeninformatie. Ook als je naar een Europees land reist dat hier niet genoemd is of als je andere landen doorkruist, vind je daar alles wat je moet weten.