Milieuzones en tolregeling in het buitenland

Behalve afwijkende verkeersregels, zijn er in diverse omliggende Europese landen vaak milieuzones waar je rekening mee moet houden. Daarbij komt ook nog het toltarief op verschillende wegen. In dit overzicht vind je de belangrijkste informatie.

België

De enige tol die in België van toepassing is op alle voertuigen, is die van de Liefkenshoektunnel in Antwerpen. Het te betalen tarief hangt af van de hoogte van het voertuig: lager dan drie meter of drie meter en hoger.

Milieuzones zijn er in Antwerpen, Brussel en Gent.

In Gent en Antwerpen mogen tot 2025 benzinevoertuigen en voertuigen op lpg of aardgas met Euronorm 2 tot 6 binnen, net als dieselvoertuigen met Euronorm 5 en 6. Ook voor elektrische voertuigen en voertuigen op waterstof is er geen probleem. Voertuigen met een Nederlandse nummerplaat hoeven niet geregistreerd te worden. Dieselvoertuigen met Euronorm 4 kunnen ook nog binnen na betaling en nóg andere voertuigen kunnen acht keer per jaar met een LEZ-dagpas de zone binnenrijden.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is één grote lage-emissiezone. Via de handmatige tool kan je nagaan of je voertuig de zone binnen mag. De voorwaarden hier zijn wel wat anders dan in Vlaanderen, omdat verkeer en vervoer een gewestelijke en geen federale bevoegdheid zijn.

Duitsland

Centra van Duitse steden hebben vaak een milieuzone. In die zogenoemde Umweltzones kun je alleen rijden als je een groene milieusticker hebt. Voor Berlijn, Darmstadt, Hamburg en Stuttgart zijn strengere eisen gesteld.

De milieusticker is geldig in heel Duitsland en zolang de camper meegaat. Wie alleen op doorreis is over de autosnelwegen die door milieuzones lopen, heeft geen milieusticker nodig.

Frankrijk

Op veel autosnelwegen in Frankrijk moet je tol betalen. Een alternatieve, tolvrije route is steeds aanwezig vlak naast de snelweg en als die er niet is, is de snelweg tolvrij. Het tarief hangt af van de categorie van je voertuig. Autoroutes heeft die informatie in een handig overzicht opgenomen.

In Nederland kan je tolbadges kopen, maar die zijn meestal alleen geschikt voor tolcategorieën 1, 2 en 5. Heb je een camper met een toegestane maximummassa groter dan 3.500 kilogram of is je camper hoger dan drie meter, dan kun je hier geen gebruik van maken.

Op twee plaatsen in Frankrijk werkt men met een nieuw tolsysteem: péage en flux libre. Je traject wordt geregistreerd met camera’s boven de weg. Dit systeem is in gebruik op de A79 en aan de A4. Dit nieuwsartikel legt uit hoe het precies werkt.

Milieuzones in Frankrijk zijn er in drie categorieën: lage-emissiezones (ZFE), permanente milieuzones (ZCR) en tijdelijke milieuzones (ZPA). Departementen en steden kunnen zo’n tijdelijke milieuzones instellen wanneer er een te hoge luchtverontreiniging is. De lage-emissiezones zijn onder andere te vinden in steden als Parijs, Lyon, Grenoble, Nice, Toulouse, Montpellier, Marseille en Straatsburg.

Om toegang te krijgen tot de zones, heb je een milieusticker nodig. Afhankelijk van de uitstoot van je voertuig krijg je een andere zogenoemde Crit’Air. Op de officiële website vind je een simulator waar je kan ontdekken welke sticker je moet bestellen. Een milieusticker kan je voor Frankrijk alleen online kopen, dus houd rekening met de levertijd. De sticker plaats je tegen de binnenzijde van de voorruit, rechts onderaan van binnenuit gezien.

Italië

Het toltarief in Italië is afhankelijk van de klasse van je voertuig. Op de officiële website vind je een overzicht van de verschillende klassen. Verder is in Noord-Italië het automatische tolheffingssysteem van kracht. Het gaat om de ringwegen A36 ten noorden van Milaan, de A59 bij Como en de A60 ten zuiden van Varese.

Grote plaatsen in Italië hebben vaak een milieuzone. Afhankelijk van de milieuklasse van je voertuig, kun je eventueel een dagticket of vignet kopen om toegang te krijgen tot bepaalde steden. De milieuzones zijn er onder andere in Rome, Firenze, Bologna en Milaan.

Spanje

Op autosnelwegen moet je in Spanje soms tol betalen. Waar dat het geval is, staat het aangegeven met de letters AP (Autopista). Snelwegen zonder tol zijn te herkennen aan de letter A. Informatie en een kaartje zijn beschikbaar in het Engels, een overzicht van de tolwegen en hun tarieven vind je in het Spaans.

Sinds 2023 heeft elke Spaanse stad met meer dan 50.000 inwoners een milieuzone. En voor eilandsteden en dorpen met meer dan 20.000 inwoners waar sprake is van een overschrijding van de minimale luchtkwaliteitseisen.

Toegang wordt verleend met een blauwe, gele of groene sticker, maar die zijn niet beschikbaar voor buitenlanders. Geen zorgen, Duitse of Franse stickers voldoen ook. Behalve in Barcelona, daar moet je je camper vooraf registreren en tijdelijke toegang aanvragen. De ringweg is uitgesloten van de milieuzone.

Oostenrijk

Campers tot en met 3.500 kilogram moeten voorzien zijn van een tolvignet. Bij vakantie is het vaak voordeliger om een vignet voor tien dagen of voor twee maanden te kopen. Voor campers boven de 3.500 kilogram moet de eigenaar geen vignet, maar een GO-Box aanschaffen. Daarop plaats je een tegoed van minimaal 75 en maximaal 500 euro. Na twee jaar kan je de box retourneren bij ASFiNAG en dan ontvang je het niet-gebruikte tegoed terug. Aanvraag voor de box kan door het invullen en opsturen van een aanvraagformulier.

Voor campers die geregistreerd staan als personenwagen en minder wegen dan 3.500 kilogram, gelden er geen milieuzones. Zij vallen immers onder de voertuigcategorie M1/SA. Campers in voertuigcategorie N1, N2 of N3 moeten een milieuvignet hebben. Milieuzones zijn er in Wenen, Neder-Oostenrijk, Opper-Oostenrijk, Stiermarken, Tirol en Burgenland.

Zwitserland

Voor voertuigen tot en met 3.500 kilogram is een tolvignet verplicht. Dat vignet is geldig in het kalenderjaar tot en met 31 januari van het jaar daarop. Het is verkrijgbaar aan de Zwitserse grens en bij Zwitserse tankstations of postkantoren. Je kan het ook online bestellen.

Campers die meer wegen dan 3.500 kilogram, zijn onderworpen aan de Schwerverkehrsabgabe, een tolbelasting voor zwaardere voertuigen. Camperaars betalen een vast bedrag per dag, onafhankelijk van het aantal gereden kilometers. De Zwitserse douane heeft een formulier beschikbaar in bepaalde douanekantoren of een app om de tol te regelen.

In Zwitserland heeft voorlopig alleen het kanton Genève een tijdelijke milieuzone. Die is geldig in de hele stad Genève en in delen van de gemeenten Carouge, Cologny, Lancy en Vernier. De milieuzone treedt in werking wanneer er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. De milieusticker Stick’Air verleent toegang en is een variatie op de Franse milieusticker. Die Franse is ook geldig in Genève, maar omgekeerd is dat niet het geval.

Voor meer gedetailleerde informatie over de milieuzones en tolregeling in deze landen kun je terecht op onze pagina met landeninformatie. Ook als je naar een Europees land reist dat hier niet genoemd is of als je andere landen doorkruist, vind je daar alles wat je moet weten.