Water vullen? Toverdoos mee!


- Door Martijn Lamme (Tekst en foto's)

Met een volle watertank van huis vertrekken: dat is meestal niet het probleem. Maar wat neem je mee om onderweg bij te kunnen vullen? En hoe doe je dat zo verantwoord mogelijk? Koop in elk geval zo’n gemakkelijke platte zak.

Een camperaar schreef de redactie: het is soms simpeler om de brandstoftank vol te gooien dan om water te tanken. En inderdaad: water innemen is vaak een gehannes. Mensen zijn in de weer met een gieter, of een jerrycan met een trechter. Of de slang past niet. De NKC ontvangt geregeld handige tips van lezers, die zelf oplossingen hebben geknutseld. Maar ja, als je dat knutselen nou niet in je hebt, wat moet dan eigenlijk tot de standaarduitrusting behoren om het watertappen zo makkelijk mogelijk te maken? Allereerst natuurlijk de slang. Niet te kort, met vijf meter haal je het vaak niet. Neem een stuk van tien meter en kies een doorzichtige. Snij er een stukje af en leg dat in het dashboardkastje. Na verloop van tijd kun je dan het ongebruikte stukje vergelijken met de vulslang: is er groene aanslag? Reinig dan de slang.

Goedkope haspel

Een uitdaging: een lezer schreef er met een compressor een tampon doorheen te blazen. Of koop gewoon een nieuwe. Gardena beveelt op zijn website een cassette met een platte slang aan: ‘ideaal om te vervoeren’. Inderdaad, ruimtebesparend. Nadeel is echter dat de slang voor gebruik helemaal moet worden afgerold. Bovendien droogt een platte slang slecht, waardoor bacteriën zich gemakkelijk kunnen vermeerderen. Het is sowieso belangrijk om de slang na gebruik leeg te maken en dat is met slangen in een rolbox eigenlijk niet goed te doen. Veel makkelijker is het om een een slang van tien meter op te rollen op een goedkope haspel, zoals die van Crusader van € 2,75. Die kun je tijdens het rollen hoog houden, zodat het water eruit kan stromen.

Water vullen

Kraanstukken

De slang aan boord moet in ieder geval aan één kant voorzien zijn van een slangkoppeling. Koppelingen zijn verkrijgbaar van merken als Hozelock, Gardena en Claber. Neem er een zonder waterstop, want anders loopt de slang slecht leeg na het watertappen. Kranen blijken onderweg vaak voorzien van een kraanstuk, waarop je gemakkelijk een slangkoppeling kunt vastklikken. Maar natuurlijk kan het kraanstuk ook gewoon ontbreken. Dan is het handig om dit zelf tevoorschijn te kunnen toveren, en dan ook liefst in verschillende kraanmaten, zodat er altijd wel eentje past: 1/2 inch, 3/4 inch en 1/1 inch. De meeste kranen hebben een schroefdraad aan de buitenkant (buitendraads), dus dan moet het kraanstuk de schroefdraad aan de binnenkant hebben. Maar je kan het ook andersom tegenkomen, dus neem ook enkele kraanstukken voor binnendraadse kranen mee. In de praktijk zul je op gewone campings je toverdoos met kraanstukken niet vaak nodig hebben, maar ze kunnen vooral van pas komen op de wat minder reguliere plekken, zoals bij Brit Stops of France Passion.

Water vullen 1

Waterdief

Er is nog een vriend die niet de in de toverdoos mag ontbreken: de waterdief voor kranen zonder schroefdraad. Je schuift deze om de kraan heen en klemt het kraanstuk op de kraan met een ring die je vastdraait. De waterdief is er bij Gardena in twee kraanmaten: 14 tot 17 millimeter en 15 tot 20 millimeter. bij Claber is er maar één maat: 15 tot 20 millimeter. Claber heeft nog een handig hulpmiddel: het multifunctionele kraanaansluitstuk, voor als er geen standaard kraan is en de camper bijvoorbeeld vanuit de badkamer moet worden gevuld.

Waterzak

Soms moet je toch een alternatief hebben voor de waterslang. Er zijn camperaars die een gieter aan boord hebben, of die eindeloos heen en weer lopen met petflessen. Een lezer schreef de redactie altijd een opvouwbare jerrycan bij zich te hebben: een waterzak.

Water vullen 1


Handig omdat je ‘m plat kan opbergen en je hoeft maar een paar keer te lopen voor de tank vol is. Het ging hier dan wel om een zak met twintig liter inhoud. Extra handigheid: je kunt de zak ook buiten ophangen, dan heb je daar ook meteen water. Deze briefschrijver was trouwens wel een knutselaar, want hij monteerde ook nog een slangetje aan de waterzak. Om de lastig bereikbare watertank makkelijker te kunnen vullen.

Hygiëne

Water is een levend product waar we met veel zorg mee moeten omgaan. Als het materiaal waarmee de tank wordt gevuld vervuild is, krijgen bacteriën gemakkelijk kans zich te vermenigvuldigen. Er zijn camperaars die bij voorkeur niet de op de camping aanwezige vulslang gebruiken en zelfs als dat nodig is gereedschap erbij pakken om de slang te verwijderen. Misschien gaat dat wat ver, maar gebruik in ieder geval altijd het gezonde verstand. Spoel een slang in ieder geval voor het vullen goed door en bij gebruik van de eigen slang: maak deze na gebruik altijd leeg en reinig regelmatig kraan- en koppelstukken. En wees niet te zuinig: koop af en toe een nieuwe slang. En een waterzak.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 4 2015

Dit bericht is geplaatst in de categorie Camperaccessoires met de tags: Watertank, Koppelstuk, Vulslang.

Reacties


Voor het langdurig schoonhouden van het water in de tank heb ik een aantal zilveren munten die ik in de tank leg, dit bevalt ons prima.
In de meer dan 10 jaar dat we met de camper rondtrekken heb ik bijna nooit een probleem gehad met water bijvullen. Ik heb enkel een 10 ltr. jerry-can met afschroefbare vultuit en het lukt meestal wel om deze te vullen onder de kraan. Als er ergens een slang is maak ik ze los of schoon met een chloordoekje en spoel ze goed door. Nooit de slang in de opening duwen.
Ik heb onlangs een waterzak gekocht. Na het vullen met water bleek ie bij de kraan te lekken. Bonnetje of weggegooid of niet te vinden. Dus, onlangs een jerrican met kraan gekocht en ga deze komende week in gebruik nemen. Inmiddels thuis gevuld en getest enz. dus hopenlijk loopt dat niet op een teleurstelling uit.
Ik las hierboven ergens met een conpressor een tampon door de slang blazen. Dan denk je dat is slim maar de meeste compressors worden met olie gesmeerd (carter). Dat vind ik niet handig want je blaast zomaar oliedruppels mee. Dat is zeer ongezond dus niet doen.
Ik vind een gieter het veiligst (meest hygiënisch) en handig. Tevens hoef je niet met de Camper naar het toppunt te rijden. Ons verbruik is ca. 10 ltr. per dag dus zo vaak is vullen niet nodig. Vaak worden risico's onderschat, zeker bij zomerse temperaturen groeien de bacteriën weelderig. Je gaat er niet zo maar van dood maar ziek kun je er wel van worden. Voorkomen is beter dan genezen!!
Vraag:
Wij willen de watertank in onze Carthago M-liner voorzien van Plation bollen, zilver keramische bollen, voor het continue en langdurig reiniging van het water. Aangezien de bollen niet door de normale vulopening passen, moet hiervoor de ronde mangat/inspectie schroefdop op de watertank verwijderd worden. Deze dop is ca. 20 cm in diameter en voorzien van kunststof "draaischoepen"
Probleem: deze dop zit muurvast.
Heeft iemand hiervoor een oplossing?

En........ wees voorzichtig met aanwezige slangen, altijd (!!!) de eigen slang gebruiken. Er zijn mensen die de waterslang niet alleen gebruiken voor het bijvullen van hun waterreservoir, maar ook voor het doorspoelen van hun cassettetoilet........
Zag recentelijk weer iemand dat doen.........!!!! Oppassen dus ......
Die kreukelslag hadden wij gekocht, reuze handig. Maar toen lazen we op de verpakking: niet geschikt voor drinkwater.
Denk ook aan een watervuldop (met Gardena aansluiting)
Leuk verhaal, en klopt allemaal.
Maar ik mis de "kreukelslang". Is compact en erg licht en zet onder druk bijna griezelig op en uit. Kan leeg bijna overal in en is denk ik eenvoudig leeg te laten lopen.
Algen raak je denk ik ook eenvoudig kwijt met heet water (je hebt toch een waterdief), of de slang vol laten lopen met een oplossing om de watertank te reinigen.
In havens, waar drinkwater vaak geen probleem is, wordt altijd aangeraden de slang voor gebruik te spoelen. Dan kan er weinig meer verkeerd gaan, lijkt me. We hebben toch allemaal een desinfectiemiddel in ons waterrreservoir?
wat ook handig is om 2 waterslangen mee te nemen van verschillende lengtes met een koppeling.Ik heb 1 slang van 6 meter en 1 van 3 meter.samen toch 9 meter.