Klusvideo

Hoe werkt een sanistation?

Het sanistation is voor een camperaar essentieel. Je hebt het nodig als je bijvoorbeeld water wilt tappen, je volle vuilwaterwatertank wilt legen of je toiletcassette wilt reinigen.

Officiële plaats

In de camper wordt gebruikt water opgevangen in de vuilwater- of grijswatertank. Het legen daarvan doe je alleen op de daarvoor aangewezen plaatsen zoals een afstortput. Die vind je o.a. bij een sanistation.

Bord Sanistation

Vuilwatertank

De NKC adviseert regelmatig te lozen en niet te wachten tot de tank vol is. Dat scheelt je bovendien in gewicht en brandstof.

  1. Wanneer je geen speciale loosslang hebt, ga dan met de afvoer recht boven de put staan en als de put een klep heeft, zet die vooraf al open, want later kan je er misschien niet goed meer bij.
  2. Zorg dat de camper stabiel staat, zet de handrem erop 
  3. Draai de kraan open en als de tank leeg is, draai de kraan dan weer dicht.
  4. Spoel eventueel geknoeid vuil water nog even weg met de slang. Wel zo fris voor de volgende camperaar.
  5. Sluit de afvalput weer
sanistation-00030-edited

Toiletcassette

Ook voor de toiletcassette is het van belang deze regelmatig te legen. Check of hier een aparte afstortmogelijkheid voor is en of het anders toegestaan is de cassette in de put te legen.
Let op, in diverse stortputten mogen absoluut geen toiletcassettes worden geleegd! Als je de cassette daar niet mag legen, moet je dit bij een volgend 
sanistation doen.
Spoel de cassette na met de kraan bij de stortgelegenheid. Uit hygiënisch oogpunt gebruik je uiteraard nooit de vulkraan en -slang voor drinkwater.

sanistation-00035-edited
Vul één of twee liter water en wat toiletvloeistof in de cassette en schud hem rustig om. Maak de cassette droog en plaats hem daarna weer terug. Er bestaan ook milieuvriendelijke middelen.
De NKC adviseert om het toilet om de twee dagen te legen, anders werkt het chemische middel niet meer zo goed. Plaats de cassette weer in de camper en was eerst je handen.

Vul één of twee liter water en wat toiletvloeistof in de cassette en schud hem rustig om. Maak de cassette droog en plaats hem daarna weer terug. Er bestaan ook milieuvriendelijke middelen.
De NKC adviseert om het toilet om de twee dagen te legen, anders werkt het chemische middel niet meer zo goed. Plaats de cassette weer in de camper en was eerst je handen.

Toiletvloeistof vullen

Drinkwater vullen

Dan is het tijd om je water aan te vullen. Dat kan het handigst met een slang. Als je je eigen slang gebruikt, weet je zeker dat hij schoon is en er geen toilet mee omgespoeld is. Zorg wel dat je verschillende aansluitnippels bij je hebt. Gebruik je de aanwezige slang, laat hem dan eerst even doorspoelen en maak aan het uiteinde de buitenkant schoon. Je hebt de minste kans op verontreiniging als je de slang niet bij de de vulopening naar binnen steekt.
Als je de camper niet wilt verrijden of als de slang te kort is, kan een gieter of jerrycan ook handig zijn.

Sanistation-00046 edited

Automaat

Vaak heb je een muntje nodig om water te kunnen tappen. Dat is bedoeld om misbruik te voorkomen. 
Vul de watertank niet volledig, maar met net zoveel water als je de komende dagen nodig denkt te hebben. Zo bespaar je een boel gewicht (soms wel 100kg) en dus ook brandstof. Bovendien heb je dan regelmatig vers water in je tank.
Sluit na afloop alles goed af en laat het sanistation weer schoon achter.

sanistation-00043-edited
Verder lezen