Camper schoonmaken

Als je thuiskomt van je trip, moet de camper leeggehaald en van binnen en buiten schoongemaakt worden. Alleen: hoe pak je dat aan?

Het belangrijkste is om meteen de watertanks te legen. Zowel de schoonwatertank, omdat zich hier een biofilm kan ontwikkelen, als de vuilwatertank, die kan gaan stinken. En ook de wc-cassette moet snel geleegd en gespoeld, anders wordt het met de dag een steeds vervelender klusje. Koelkast uit en open laten staan om te drogen, anders kunnen schimmels zich snel ontwikkelen. De rest kan desnoods wel even wachten.

Buitenkant camper wassen 

Wasstraat of zelf doen?

Een camper kan niet zomaar door een wasstraat. Al vind je er een die groot genoeg is, de borstels van een automatische wasstraat kunnen krassen veroorzaken op de kunststof ramen. Zelf doen dan maar? Dat kan, als je een plek hebt waar je rond de camper kunt bewegen, een grote trap kunt neerzetten en waar het zeepwater netjes in een rioolput wegloopt. Informeer wel even of het in jouw gemeente is toegestaan. In steeds meer gemeenten wateren straatkolken uit in de natuur in plaats van in het riool. Een goed initiatief, maar in dat geval mag je geen vuil en zeep van je camper op straat laten weglopen.

Bij kampeerwinkels zijn grote uitschuifbare wasborstels met een zachte borstelkop te koop, waarmee de zijkanten en het dak onder handen genomen kunnen worden, inclusief de ramen. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar voor campers, waarmee je ook de zwarte strepen te lijf kunt gaan. Daarna nog in de was zetten en de camper staat weer te glimmen. 

Laten doen

Er zijn bedrijven, bijvoorbeeld vrachtwagenwasserijen, die de camper met de hand voor je schoonmaken. Wees wel bedacht op het gebruik van hogedrukreinigers: die kunnen lekkage bij de dakluiken veroorzaken, kitranden beschadigen en de stickers losweken. 

Zelf doen bij bedrijf

Een camper zelf schoonmaken kost de nodige tijd, maar geeft een enorme voldoening. Hoe je zelf de camper kunt wassen bekijk je hier. Er zijn bedrijven met wasboxen waar je met de camper terecht kan en zelfs met loopbruggen zodat je goed bij het dak kunt.

Camper binnen poetsen

Ook de binnenkant van de camper moet schoon. Gewoon stofzuigen, dweilen, sanitair en keukenblokje poetsen, kastjes afnemen en eventueel vanbinnen schoonmaken. De kunststof ramen met een mild schoonmaakmiddel schoonmaken, geen oplosmiddelen als alcohol of wasbenzine gebruiken, want dan beschadigt het kunststof. De koelkast schoonmaken en vervolgens met de deur open goed laten drogen.

Tips

  • Ga je niet zelf de camper wassen? In de bedrijvengids vind je wasstraten, vaak met beoordelingen van andere camperaars. 
  • Heb je een camper waarbij altijd een plasje water op het dak blijft staan? En staat hij niet overdekt gestald? Zet hem dan scheef met de levelers, dan stroomt het regenwater er toch af.