Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je de plafondbedekking van de alkoof vernieuwen

Wij hebben deze alkoof volledig vernieuwd. Nieuwe wanden, nieuwe bodemplaat en alle plafondbedekking was zo smerig dat we die ook hebben verwijderd. Wat ervoor zorgt dat we aan zijn gekomen bij de finishing touch: het stofferen van de alkoof.

Omschrijving

Stap 1: Meet op

Je begint met het opmeten van de alkoof, rondingen kunnen hierbij een uitdaging zijn. Nauwkeurig meten maakt dat je het bestellen van materiaal exacter kunt doen en helpt bij het vooraf op maat maken van de bekleding.

Stap 2: Snij isolatiemateriaal op maat

Als je weet wat de maten zijn, snij of knip dit dan zo goed mogelijk uit het isolatiemateriaal. Wij gebruiken zelfklevend Armaflex. Het voordeel hiervan is het gemakkelijk aanbrengen en de naaldvilt is hier direct op aan te brengen. Maar er zijn ook alternatieven voor isolatiemateriaal.

Stap 3: Plaats isolatie

Zorg voor een schone en vetvrije ondergrond zodat de lijm goed hecht. Probeer luchtbellen tussen het isolatiemateriaal en de buitenplaat te voorkomen door goed aan te drukken. Hiermee voorkom je dat condens kan ontstaan. Vul zoveel mogelijk ruimtes met het isolatiemateriaal.

Stap 4: Afwerking met naaldvilt

Om het geheel netjes af te werken, kiezen we ervoor om naaldvilt te gebruiken. Een goede schaar is hierbij erg handig, je kunt ook een hobbymes gebruiken. Naaldvilt is gemakkelijk te verwerken in de hoeken en rondingen van de alkoof. Op de bodemplaat gebruiken we contactlijm en voor het plafond spuitlijm.

Naaldvilt is verkrijgbaar in verschillende keuren en diktes. Op de bodem gebruiken we een dikkere variant omdat die slijtvaster is. Op het plafond een lichtere naaldvilt zodat deze beter blijft plakken tijdens het uitdrogen van de lijmverbinding.

Stap 5: Bekleed bodem

Op de bodemplaat gebruiken we contactlijm. Naaldvilt is verkrijgbaar in verschillende keuren en diktes. Op de bodem gebruiken we een dikkere variant omdat die slijtvaster is. 

Stap 6: Bekleed plafond

Op het plafond gebruiken we een lichtere naaldvilt, want deze beter blijft plakken tijdens het uitdrogen van de lijmverbinding. Omdat de lijmspray vernevelt, gebruik je een beschermingsmasker.

Voordat je met de afwerking begint, is dit een goed moment om bijvoorbeeld verlichting of kabels in het plafond weg te werken. Daarna kan je dit netjes afwerken met het aanbrengen van het naaldvilt.

Eindresultaat

Het is altijd fijn om resultaat te zien, een hele verbetering! Naaldvilt is te reinigen met een licht reinigingsmiddel. Daarnaast heeft het een geluiddempende en isolerende werking. Een alternatieve afwerking is met hout of plaatmateriaal die je vervolgens kunt lakken, schilderen of bestickeren.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën