Bekijk alle klusvideo’s

Welke kit of lijm kan ik het best gebruiken?

Een rol ducttape en een tube kit behoren voor velen tot de standaard uitrusting van de camper. Maar zoveel camperklussen, zoveel lijm- en kitsoorten. Hier geven we een overzicht van welke kit, lijm of lijmkit je het beste voor je camper-klus kunt gebruiken.

Omschrijving

Butylkit

Butylkit noem je ook wel een afdichtkit. Dit pas je toe op plaatsen waar op een andere wijze al in constructiesterkte wordt voorzien. Denk aan het dichten van de aansluiting tussen het dak en een dakluik. Doordat je het dakluik van binnen vastschroeft, is een sterke constructie al gewaarborgd. De afdichtkit gebruik je om de verbinding tussen het kunststof (luik) en polyester of aluminium (dak) waterdicht te maken.

Butylkit kan je ook in de vorm van kitband verkrijgen.

Butylkit blijft flexibel, de buitenlaag droogt in, het binnenste niet. Dit maakt dat de kitverbinding vrij gemakkelijk is te verwijderen. Door weersinvloeden kan deze kit uitdrogen. Ook al blijft de kit jarenlang weersbestendig, moet je deze kitverbinding regelmatig controleren en zo nodig vervangen. Wat je tegen uitdroging kan doen, is de bytylkit afwerken met een dun laagje (UV bestendige) kit.

Verwar Butylkit niet met Butyleenkit. De laatste blijft erg kleverig, wat voor vervuiling kan zorgen en is daarmee minder geschikt voor toepassing bij de camper.

Toepassing Butylkit: Tussen dakluik en dak, onder het aluminium profiel van de dak-wand-verbinding, tussen wasbak en keukenblad.

Voorbeeld: Dekalin Dekaseal 1512, Terostat-2759, Sikaflex 710; Een Butyl-band is bijvoorbeeld: HPX dichtband of Dekalin Dekaplast 7303.

Polymeerkit

Polymeerkit is een lijm- én afdichtkit in één. Het heeft een lijmende eigenschap en kan deze verbinding meteen afdichten. Lijmkit hardt uit, maar blijft wel flexibel. Gebruik geen lijm die volledig uithardt voor verbinden van verschillende materialen. Doordat materialen anders reageren op omgevingsinvloeden kan de verbinding losbreken. Met een polymeerkit voorkom je dit probleem, omdat het flexibel blijft kan het de werking van de verschillende materialen opvangen.

Toepassing: Je gebruikt Polymeerkit voor bijvoorbeeld het afdichten van aansluitnaden tussen dak en wand. Maar ook voor het bevestigen van een zonnepaneel of schotelantenne. Zie de pagina: buitenkant camper. Voor de allerbeste hechting wordt soms een primer geadviseerd, zie de gebruiksaanwijzing.

Voorbeeld: Sika Sikaflex-521 UV, Dekalin Dekasyl MS-5 (montagelijm voor o.a. zonnepaneel), Sikaflex 552AT (Silaan gemodificeerde polymeerlijm), Sikaflex-252 (constructielijm voor o.a. polyester kappen op de camper)

Sommige lijmkitten zijn iets meer gericht op flexibiliteit, bij een iets lagere sterkte. Voorbeelden: Bison Polymax Express, Dekalin Dekasyl MS-2, Griffon PolyMax. 
Kies voor de variant 'Express' als je een korte droogtijd wenst van 4 uur in plaats van 24 tot 48uur. Bison Polymax is ook goed verkrijgbaar bij diverse bouwmarkten.

Een zogenaamde Hightack-lijmkit heeft een hoge aanvangshechting. Dat is handig in geval fixeren van de lijmverbinding niet kan. Deze sterke lijmkit is op vrijwel alle ondergrond toepasbaar en weersbestendig. Het is niet op basis van MS-polymeer, maar op basis van Polyurethaan.
Voorbeeld Hightack: Den Braven Zwaluw High Tack.

Kleuren

Polymeerkits zijn verkrijgbaar in praktische kleuren als wit, grijs, zwart en transparant. De transparante zijn minder UV-bestendig. Gebruik deze dus liever niet buiten.

Siliconenkit

Siliconenkit, ook wel sanitairkit genoemd, blijft sterk elastisch. Het is een afdichtingskit met een goede schimmel, water- en verouderingsbestendigheid. Siliconenkit is goed schoon te maken waardoor het vaak op plekken die in het zicht zitten wordt gebruikt. Siliconenkit hecht goed op gladde ondergrond en wordt veel in badkamers en keukens toegepast. Gebruik het niet aan de buitenzijde van de camper, want het is minder bestand tegen UV- en weersinvloeden. Je kunt siliconenkit niet overschilderen. Verwijderen kan met een kitverwijderaar.

Toepassing: Aansluiting douchebak op camperwand, naad tussen camperwand en keukenblad.

Voorbeeld: Soudal silirub, Den Braven Siliconenkit, Illbruck FA201, Bison siliconenkit sanitair.

Acrylaatkit

Acrylaatkit is overschilderbaar, indien het goed gedroogd is. Het drogen gaat vrij snel, sommige zijn al na 10 minuten schilderbaar. Acrylaatkit is een voordelige soort, maar is minder elastisch en waterbestendig dan siliconenkit of polymeer. Acrylaatkit gebruik je voor het dichten van kieren die weinig werken en die je mogelijk wilt overschilderen. Wij gebruikten het bij het afwerken van kieren in de constructie van de alkoof

Toepassing: Kieren dichten, voornamelijk in binnenruimtes.

Voorbeeld: Den Braven Zwaluw Acrylaat, Soudal Acryrub CF2, illbruck acrylaatkit,

Lijmspray

Lijmspray, ook wel spuitlijm, breng je gelijkmatig aan op beide delen die je met elkaar wilt verbinden. Voor het aandrukken een paar minuten laten indrogen volgens de gebruiksaanwijzing. Omdat de lijm vernevelt, gebruik je oog- en handbescherming en een stofmasker. Spuitlijm gebruik je bij het stofferen of bekleden aan de binnenzijde van de camper met naaldvilt zoals je kunt zien in de klusvideo van de alkoof bekleden. 

Toepassing: Plakken van bekleding en isolatiemateriaal, leer, textiel, naaldvilt. Met sommige sprays kan je, afhankelijk van de montagewijze, het materiaal later ook weer verwijderen. Zie daarvoor de gebruiksaanwijzing.

Voorbeeld: Zwaluw Lijm spray, Bison Lijm spray, Würth Sproeilijm, Collall Lijmspray, Frencken AS 1661 High Tack Spray.​
Let op, voor het lijmen direct op de metalen buitenbeplating, heb je een hittebestendige lijm nodig, welke voor minstens 110 graden Celcius geschikt is. Anders laat het na verloop van tijd zeker weer los in de zon.

Contactlijm

Contactlijm is vloeibare lijm die je met een lijmkam op beide oppervlakten aanbrengt. Nadat het oplosmiddel is verdampt ontstaat er een blijvend elastische maar sterke verbinding. De mate van aandrukken van deze verbinding is bepalend voor de sterkte van de eindhechting. Tijdens de verwerking van deze lijm zorg je voor goede ventilatie. Na uitdroging is contactlijm alleen mechanisch te verwijderen. Deze lijm hebben we gebruikt op de bodemplaat in de alkoof.

Toepassing: Meubelstoffering, vloerbedekking, fineer, naaldvilt.

Voorbeeld: Bison TIX contactlijm, Pattex contactlijm, Frencken Elastische Contactlijm (ook voor absorberende ondergronden).

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën

Meer camperinspiratie opdoen?

Bij de NKC kun je terecht voor informatie en advies over alles wat met je camper of camperen te maken heeft. Wil je meer inspiratie opdoen? Vraag dan gratis ons inspiratiepakket aan of schrijf je in voor onze online nieuwsbrief!