Brood bakken in de camper

Koken in de camper, nieuwe smaken ontdekken, lokale ingrediënten kopen: Marieke (28) kan er géén genoeg van krijgen. In de ochtend bakt ze graag een lekker kant-en-klaar broodje af.  Maar deze keer gaat ze voor iets bijzonders: zelfgebakken brood. Het kan echt!
Focaccia vind ik persoonlijk een heerlijk brood. Je herkent het aan de deukjes en de eenvoudige, maar smaakvolle garneringen. Het leent zich voor een lekkere lunch, bij de borrel of als snack. En het mooie is: je maakt het gemakkelijk zelf. Ik heb geen oven in de camper, maar gebruik mijn omnia voor het brood en dat gaat perfect! Focaccia: olie, olie olie! Misschien herken je het ook wel als je al eens focaccia hebt gegeten: je houdt er toch een beetje vette vingers aan over en het smaakt echt anders dan gewoon wit brood. Die lekkere smaak komt onder andere door de grote hoeveelheid olijfolie die je gebruikt bij het maken van focaccia. Zowel bij het rijzen als bakken wil je er lekker royaal mee zijn. Dat komt niet alleen de smaak ten goede, maar zorgt ook dat je deeg veel minder snel in de kom of bakvorm blijft plakken.
Brood bakken in de camper
Brooddeeg maken in de camper Het maken van brood in de camper is zeker niet moeilijk, maar door wisselende temperaturen misschien wel net wat meer aandacht dan thuis. Waar een brooddeeg met instant gist (het zakje dat we gebruiken in dit recept) thuis op kamertemperatuur ongeveer een uurtje nodig heeft om te verdubbelen is dat in de camper net iets anders. Een aantal tips om het rijzen goed te laten verlopen:
 • Is het koud in de camper? Zet de kom met deeg dan onder het dekbed in bed, met een kruik erbij. Deze hoeft niet té heet te zijn, maar zorgt net voor wat meer warmte die je goed kunt gebruiken als je deeg wilt laten reizen.
 • Is het (erg) warm? Dan wil je de rijstijd heel goed in de gaten houden. Wanneer het brood teveel rijst is de kracht van instant gist 'verbruikt' en zal er tijdens het bakken geen rijs meer plaatsvinden. Dat is zonde, het brood blijft dan plat en wordt niet luchtig. Ik gebruik dan graag een doorzichtige kom of beker waar het deeg in zit. Plaats een elastiekje waar de bovenkant van het deeg zich bevindt voor de rijs en dan kan je vervolgens goed zien wanneer het verdubbeld is. Met warm weer kan dat snel gaan dus houdt een oogje in het zeil!
Smaakmakers De mogelijkheden met de focaccia zijn eindeloos. Zodra het deeg klaar is om te bakken en je de kenmerkende deukjes in het deeg hebt geduwd kun je hem beleggen met wat je maar wilt. Klassieke smaken zoals rozemarijn, olijven, zeezout en een paar (zongedroogde) tomaatjes doen het altijd goed. Maar ook een handje geraspte kaas, (gekarameliseerde) uien of pesto doen het goed. Tip: Heb je het brood bakken onder de knie? Dan kun je ook wat fijngesneden smaakmakers door het deeg heen kneden voor nog meer smaak.

Zo maak je vers brood in de camper

Focaccia met rozemarijn, zeezout en tomaat 4 personen Bereidingstijd 15 minuten Rijstijd ca. 1 uur Oventijd ca 30 minuten
 • 300 gram tarwebloem
 • 2 gram zout
 • 180 gram lauw water
 • 7 gram instant gist (1 zakje)
 • olijfolie
 • grof zeezout
 • 2 takjes rozemarijn
 • handvol kleine tomaatjes, gehalveerd
 • 10 zwarte olijven, gehalveerd
 • Omnia (of oven op 175 graden Celsius)
 • Meng de bloem en het zout goed in een mengkom.
 1. Voeg het water en de gist toe en kneed alles met één hand tot het samenkomt als een mooi deeg. Blijf kneden tot alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
 2. Zodra het deeg een bal vormt en niet teveel meer plakt haal je het uit de kom. Verplaatst het deeg naar het werkblad. Duw het deeg steeds uit over het werkblad en vouw het weer dubbel, zodat je het steeds stretcht.
 3. Blijf kneden voor circa 10 minuten totdat je een heel mooi soepel en glad deeg hebt.
 4. Vet een mengkom, pan of schaal royaal in met olijfolie en plaats de deegbal hier in. Smeer ook de bovenkant nogmaals in met olijfolie.
 5. Dek af met een deksel of theedoek en laat dit staan tot het deeg is verdubbeld in volume.
 6. Pak het deeg uit de kom en leg hem op je werkblad. Duw met je vingers een gat in het midden en draai hier cirkels in zodat er zich een soort grote donut vormt. Dit is het gat waar straks het midden van de omnia doorheen steekt. Gebruik je een gewone oven? Duw het deeg dan uit in een vierkant op een bakplaat.
 7. Leg de 'donut' in de omnia en kijk of het deeg goed verdeeld is.
 8. Duw met je vingers deukjes in het deeg, bestrooi met grof zeezout, rozemarijn en druk de gehalveerde olijven en tomaatjes in het deeg. Besprenkel met nog een beetje olijfolie en sluit af met de deksel.
 9. Zet het gas op middelhoog vuur en plaats de omnia precies in het midden van de pit. Heb je een thermometer op de omnia? Probeer de temperatuur dan rond de 175 graden te houden. Geen thermometer? Zet de omnia eerst 5 minuten op hoog vuur en verlaag daarna het vuur.
 10. Bak de focaccia voor ongeveer 30 minuten. Controleer uiteraard tussendoor één of twee keer of alles nog goed gaat in de omnia. Doordat je met gas werkt kan de baktijd flink verschillen.
 11. De focaccia is klaar als er bovenop een dun korstje heeft gevormd en het deeg, wanneer je het kort indrukt, weer rustig terugveert. De onderkant zal mooi goudbruin zijn.
 12. Laat de focaccia even afkoelen en serveer met een lekkere borrelplank of heerlijke gedroogde ham!
Tekst en beeld: Jessica Buijs en Marieke Plant