Stroomvoorziening - Zonnestroom


Inhoudsopgave - Stroomvoorziening


Zonnestroom

De accu op spanning

Zonnepanelen leveren elektriciteit zodra er licht opvalt. De elektriciteit wordt opgeslagen in een accu. Dankzij een regelsysteem gebeurt dat automatisch, net zolang tot de accu is opgeladen. Ideaal dus voor recreatieve toepassingen, met name ook wanneer men voor langere tijd op een vrije plaats staat.

Solarschema

Büttner Elektronik

Verwarmingstoestellen beter op gas

Het zonne-energiesysteem kan niet de gehele energievoorziening verzorgen. Voor verlichting en weinig stroomverbruikende elektrische apparaten zoals televisietoestellen en voor het op peil houden van accu's is zo'n systeem echter zeer geschikt. Om te verwarmen is het beter om gas te blijven gebruiken.

Het zonne-energiesysteem dient het gemak. Eenmaal aangesloten blijft het jarenlang probleemloos stroom leveren. Dat betekent: altijd licht en nooit meer een lege accu.

De zonnecel

Een zonnecel zet het licht om in elektriciteit. Onder invloed van de energie in het zonlicht komen er elektronen vrij. In zo'n zonnecel zitten twee elektrisch bewerkte laagjes silicium; een negatieve en positieve laag. Als daar nu licht op valt, krijgt de ene laag een negatieve en de andere een positieve lading. Door nu een verbinding tussen beiden lagen te maken gaan de elektronen "stromen" waardoor er elektriciteit ontstaat.

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit meerdere cellen, die elk ongeveer een spanning van 0,5 Volt leveren. Om effectief te kunnen laden moet het uitgangsvoltage hoger zijn dan de accuspanning. Om aan die vereiste spanning te komen worden meerdere cellen in serie geschakeld waardoor een open spanning van ± 20 Volt wordt opgebouwd.

Samenstelling van de lichtcel

De nieuwste ontwikkeling is gebaseerd op een meervoudige laag van siliciumhoudend materiaal op een dunne RVS onderlaag. De samenstelling van de cel is afgesloten gelamineerd in een flexibele en duurzame waterbestendige polymeer film. Eenmaal op een accu aangesloten zal de spanning niet boven de ± 15 Volt uitkomen. De cellen zijn in diverse uitvoeringen:

  • monokristallyne cellen 0,0134 W/cm
  • multikristallyne cellen 0,011 W/cm
  • amorfe cellen 0,005 W/cm

Installatie

Voor de opbouw van de installatie zijn de volgende onderdelen nodig:

  • één, twee of meer panelen (afhankelijk van de benodigde stroom)
  • spoilerset voor montage van de panelen op het dak
  • waterdichte dakdoorvoering van de bekabeling
  • laadregelaar
  • kabelset
  • montage materiaal

Met behulp van Sikaflex 252 lijm zijn de panelen, in combinatie met de spoilerset, nagelvast op het dak te verlijmen. Schroeven is niet nodig.

Alleen voor de kabeldoorvoer is een gat in het dak nodig.

Lees hier meer over de installatie van een zonnepaneel of bekijk de video:

Hoeveel stroom levert een paneel

De Gemiddelde Dagelijkse Opbrengst (GDO) van een paneel wordt als volgt berekend: Een 85 Watt zonnepaneel laadt onder perfecte omstandigheden 85 Watt per uur. Maar, perfecte omstandigheden zijn er niet altijd.

Tussen maart en oktober komt in Nederland al het licht op een dag overeen met 4 uur perfecte omstandigheden (4 volle zonuren). De gemiddelde opbrengst van bijvoorbeeld een 85 Watt paneel is dus: 85 Watt x 4 volle zonuren = 340 Watt-uur per dag.

Hoeveel stroom nodig

Voor deze berekening moet het vermogen van de te gebruiken apparatuur vermenigvuldigd worden met het aantal uren dat deze apparatuur per dag wordt gebruikt.

Voor het berekenen van de laadcapaciteit van de zonnepanelen maken we een berekening met behulp van het rekenprogramma.