Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je een zonnepaneel monteren op de camper

Zoek je een mogelijkheid om nog langer off-grid te kunnen camperen en het liefst ook nog op een duurzame manier? Een zonnepaneel op je camperdak kan helpen om je accu langere tijd op peil te houden. In deze klusvideo zie je hoe je een zonnepaneel op je camper aanbrengt. 

Benodigdheden

 • Zonnepaneel (Monokristallijn)
 • Laadregelaar (MPPT)
 • Montagesteunen
 • Kabeldoorvoer voor het dak
 • Solarkabel (4mm2)
 • Accukabel (6mm2)
 • Kabelschoen en -ogen
 • Lijmkit
 • Kabelgoten
 • RVS Schroeven (zelftappers)
 • Boormachine
 • Klein gereedschap, kabelschoen-tang
 • Schoonmaakmiddelen

Omschrijving

Stap 1: Plaats bepalen

Bepaal de beste plaats voor het zonnepaneel waar nauwelijks of geen schaduw valt, ook niet als de dakluiken openstaan of de schotel uitgeklapt is. De steunen wil je bij voorkeur op een recht vlak monteren. Denk ook na over waar de kabels lopen en door het dak heen naar binnen kunnen. Maak de kabels niet onnodig lang om zo verlies te voorkomen. Tip: bescherm het dak met karton tegen krassen en met enkele planken of harde platen als je er bovenop klimt. Met name aluminium sandwichdaken kunnen anders snel een deuk of kras oplopen.

Stap 2: Schoonmaken

Heb je de beste plek op het dak gevonden? Gebruik dan het paneel samen met de steunen om de exacte locatie te bepalen. Maak de steunplekken op het dak schoon met een reiniger en daarna vetvrij met een ontvetter. Dit is noodzakelijk om de lijmkit goed te laten hechten. Sommige ondergronden vereisen een primer, raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de lijmkit.

Stap 3: Aftekenen bevestigingspunten

Na de schoonmaak plaats je nogmaals het paneel met de steunen los op het dak. Teken de omtrek van de steunen af op het dak zodat de bevestigingspunten herkenbaar zijn.

Stap 4: Bevestig hoeksteunen

Wij bevestigen eerst de hoeksteunen aan het zonnepaneel. Bij een bolling in het dak kan je beter eerst de steunen op het dak monteren en pas daarna het paneel erop bevestigen. Hierdoor sluiten de steunen wel goed aan op het dak, maar de steun zal wat minder strak aansluiten op het paneel. Je kunt de schroefgaatjes voorboren of RVS zelftapschroeven gebruiken.

Stap 5: Kitten

Leg een stevige rups lijmkit over de randen van elke hoeksteun. Breng de steun aan op het dak. Schuif deze iets heen en weer terwijl je zacht aandrukt zodat de kit goed hecht. Vanwege weersinvloeden werkt het materiaal van de steunen en het dak. Deze werking zal van elkaar verschillen waardoor spanning op de lijmverbinding ontstaat. Om te voorkomen dat de verbinding losraakt gebruik je een goede laag lijmkit. Enkele millimeters kit tussen het dak en de steun zorgt voor de noodzakelijke flexibiliteit. Welke kit heb ik nodig?

Afkitten

Na het bevestigen kan je de kitnaden nog afwerken met een extra kitrand. In ons geval was het nodig om een verhoging onder twee hoeksteun te maken. Het is dan wel heel belangrijk dat dit waterproof wordt afgewerkt, en ook de schroefgaatjes afdicht. Strijk de kit netjes af met een hulpmiddel of met een vinger die je doopt in afstrijkmiddel of zeepsopwater. 

Bij een sterke verbinding is het niet nodig om de steunen aan het dak vast te schroeven. Twijfel je over de bevestiging dan kan een paar extra schroeven je geruststellen.

Stap 6: Dakdoorvoer

Boor een gat, of 2 kleine gaten op de plaats waar de kabels de camper naar binnen gevoerd moeten worden. Kies de boor en diameter passend bij het materiaal van het dak en de kabeldikte. Voor een polyester dak kan je prima een houtboor gebruiken. Laat de kabels op een handige of zelfs onzichtbare plek de camper binnenkomen. Met name bij een metalen dak is het raadzaam om de kabels te beschermen tegen scherpe randen. Gebruik hiervoor kabeldoorvoerrubbers of een mantelbuisje. 

Solarkabels

Standaard solarkabels zijn voorzien van MC4 connectoren. Deze connectoren zitten al voor gemonteerd op de meeste zonnepanelen, en zijn dus gemakkelijk aan elkaar te koppelen. De solarkabel is voorzien van een UVbestendige mantel. Markeer de kabels zodat je de + en - aansluiting kan onderscheiden. 

Dakdoorvoer bevestigen

Doe eerst de klemring en afdichtingen om de beide kabels. Daarna steek je de kabels door de gaten in het kapje van de dakdoorvoer. Vervolgens leidt je de volledige kabellengte door de boorgaten in het camperdak. Draai daarna de kabelwartels in het kapje goed aan. Bevestig het kapje met lijmkit op de juiste plaats zodat de gaten volledig worden afgedekt. Vanwege de stugge kabels is het handig om de dakdoorvoer tijdelijk met tape te fixeren op het dak tot de kit is uitgehard.

Laat geen lengtes kabel los op het dak liggen, maar gebruik kabelbinders of een kabelgootje om dit af te werken. 

Stap 7: Sluit de kabels aan op de regelaar

Voordat je met aansluiten begint dek je het zonnepaneel af zodat je veilig te werk kunt gaan. Leidt de solarkabels binnen in de camper richting de solar-laadregelaar. Lopen de kabels in het zicht dan gebruik je voor de afwerking een kabelgootje. Je bevestigd de solar-laadregelaar in de buurt van de accu, daarna sluit je hem aan. (Om het aansluiten in de video goed te kunnen laten zien hebben wij hem pas daarna op de camperwand gemonteerd.)

 

Wij gebruiken een MPPT solar-laadregelaar. Het kan zijn dat de regelaar (EBL) in je camper een aansluiting voor zonnepanelen heeft, dan kan je die optie gebruiken; Volg de gebruikershandleiding.

We sluiten eerst alleen de min-kabel van het zonnepaneel aan op de regelaar, gebruik hiervoor het schroefje met vermelding - PV .

Stap 8: Aansluiting op accu

Maak nu de 6mm2 kabels tussen de regelaar en de accu, houdt ze zo kort mogelijk. Gebruik kabelklemmen om kabeldelen te verbinden. Kabelogen voor de aansluiting op de accupolen.

Vlak bij de pluspool van de accu monteren we een vliegende zekering, dat is een steekzekering in de kabel. Haal de zekering uit de houder tijdens het aansluiten van de kabels. (Wij gebruiken een 20A zekering.)

Ook al klinkt 12Volt veilig, er kunnen gevaarlijk hoge (kortsluit-)stromen lopen die veel hitte veroorzaken. Denk daarom aan de veiligheid tijdens het aansluiten van kabels op de accu! Gebruik geïsoleerd gereedschap en voorkom kortsluiting bij het aansluiten op de plus-pool, maak met je schroevendraaier geen contact met andere geleidende onderdelen. Bij twijfel schakel je een specialist in.

Wanneer de verbindingen tussen de regelaar en de accu zijn gemaakt kan je de vliegende zekering aanbrengen. Sluit daarna als laatste de plus solarkabel aan op de laadregelaar, gebruik hiervoor de aansluiting + PV. 

Verwijder de bedekking van het zonnepaneel als je er zeker van bent dat alles goed is aangesloten.

Stap 9: Controle

Aan de ledlampjes op de laadregelaar kan je zien of de installatie functioneert. De knipperende ledjes geven verschillende signalen af, de verklaring vind je in de handleiding.

Leuk om te weten: deze regelaar heeft een ingebouwde bluetooth adapter. Je kunt een gratis app installeren op je telefoon en daarmee een aantal zaken uitlezen en instellen. Je kan bijvoorbeeld zien hoeveel "groene stroom" er is geladen in de afgelopen dagen.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën