Klusvideo

Wat moet je doen als er diesel in de watertank is gekomen?

Je let éven niet op met tanken en tankt diesel in de watertank. Wat moet je doen?
Handel snel om de schade te beperken, wij laten je de belangrijkste dingen zien.

Benodigdheden

Een (garage)bedrijf dat zo snel mogelijk het diesel/water mengsel veilig op kan vangen zonder dat het in het milieu komt. Voor overige materialen zie verderop.

imgp9614-dxo

Stap 1: Naar de garage

Gebruik geen enkele kraan of toilet, want dan zuig je de diesel ook in je leidingen. Als dat zou gebeuren, moeten ze waarschijnlijk allemaal vervangen worden. De diesel moet zo snel mogelijk uit de watertank verwijderd worden. Hoe langer je wacht, hoe dieper het in je kunststof tank trekt. Dan moet je die tank laten vervangen, maar die zit vaak zo diep ingebouwd dat dat erg kostbaar is. Die diesel in het vervuilde water kun je natuurlijk niet zomaar in een afval- of loosput laten weglopen, omdat diesel chemisch afval is. Dan pleeg je een milieudelict. Zoek daarom een garagedie de brandstof veilig en milieuvriendelijk kan afvoeren. 

nkc-camper-garage-edited

Stap 2: Aftappen en opvangen

De garage kan de de vervuilde tankinhoud aftappen. Deze moet als chemisch afval worden verwijderd. Je zal hiervoor ook een bijdrage moeten betalen. Het helpt als men in de garage even de deksel van de watertank opent en alle restjes dieselwater naar de loosopening veegt. Probeer ook de wanden droog te deppen, voor zover je erbij kan. Alles wat je nu reinigt is al winst.

imgp9620-dxo

Stap 3: Waarmee reinigen

De diesel is nu wel weg, maar als je straks  een kraan zou opendraaien, merk je direct dat de tank nog niet honderd procent schoon is. De brandstof is nog goed te ruiken. Nu de tank leeg is, moet hij nog grondig worden gereinigd. Dit kan met verschillende middelen. 

  1. Kunstgebit reinigingstabletten. Los een buisje op in 30 liter schoon water in de schoonwatertank voor iedere reinigingsbeurt (3x)
  2. Afwasmiddel (grote fles en geconcentreerd). Ben je onderweg, dan is dit verreweg de gemakkelijkste optie. Afwasmiddel kun je immers overal kopen. Kies voor een middel met een hoge concentratie, reken op 3×2 grote flessen.
imgp9782-dxo

Stap 4: Afwasmiddel vullen

Daarom gaan wij eerst aan de slag met afwasmiddel. Je vult de tank met twee flessen geconcentreerd afwasmiddel en dan met circa 30 liter water. Met een gieter kan je handig vullen en de hoeveelheid afmeten.

imgp9642-dxo

Stap 5: Stevig doorschudden

Nu is het zaak de tank goed door te schudden. Rijd een stukje rond, pak een verkeersdrempel, een scherpe bocht en maak enkele snelle stops. Daarmee klotst het water goed rond.

rijden-nkc-camper-naar-sanistation-edited-edited

Stap 6: Water lozen op geschikte plek

Daarna laat je de watertank leeglopen. Niet in de straatput of in de natuur, daar hoort alleen regenwater. Ga naar een loosput of Sani-station.

Herhaal na het lozen het hele spoelproces zo nog twee keer. Laat ook eens een keer alles een nachtje in de tank staan voor je die weer leegt.

Bij de eerste reinigingsbeurt wil je zeker nog niet je kranen gebruiken omdat je dan het (licht) vervuilde water door je leidingen zou spoelen, die daardoor juist vervuild zouden raken. Toch kan er na het tanken al een beetje diesel in het eerste stuk van de leiding zijn gekomen. Daarom kan je de 2e of 3e spoelbeurt eventueel wel schoon water met reinigingsmiddel in de leidingen pompen om deze te reinigen. Nu moet je nog een of meerdere keren spoelen met schoon water om de zeepresten weg te krijgen. Even klotsen is goed, dat hoeft niet zo lang als in het begin.

sanistation-bord-edited

Eindcontrole

Na drie keer zuiveren met afwasmiddel en naspoelen met schoon drinkwater is de dieselgeur weg. Ruik en proef eventueel voorzichtig of je geslaagd bent.
Maar juich nog niet te vroeg!

water-ruiken-proeven-edited

Voortgezette reiniging

Als de diesel al enkele dagen in je watertank heeft gezeten, is het dieper doorgedrongen in de kunststof tankwanden. Je hebt in dat geval een flinke kans dat na een aantal dagen de dieselgeur en smaak weer wat terugkeren. Zie je op tegen de kosten van een tankvervanging?
Herhaal dan je actie, bijvoorbeeld met een ander reinigingsmiddel.

We hebben op dezelfde manier gereinigd en ons gehouden aan de instructies op de verpakking. Tussendoor ook de oplossing een nacht in de tank laten staan. Aan het einde uiteraard weer naspoelen met schoon water.
Na deze actie rook de tank en het water weer fris. De verwachting is dat als je maar snel genoeg reageert, alle middelen wel zullen werken.

Grote kans dat je met deze tips uit de problemen komt.

Hou je toch nog last op de lange duur? Overleg dan met je camperonderhoudsbedrijf wat de mogelijkheden zijn, zoals het vervangen van de drinkwatertank en/of waterleidingen. Vraag vooraf om een prijsindicatie.

Verder lezen