Klusvideo

Hoe kun je de toiletcassette schoonmaken?

Na verloop van tijd kan het gebeuren dat je toiletcassette niet bepaald fris meer ruikt. Dan wordt het tijd voor een grote schoonmaak. Het best doe je dat 1 of 2 x per jaar.

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het handig je cassette regelmatig te legen, ook al is hij nog niet vol. Daarna altijd nog eens omspoelen met water.
Als je hem minder vol laat worden, kan je overigens ook wat minder toiletvloeistof toevoegen.

Op den duur wordt de cassette van binnen toch vuil. De bruine aanslag binnenin is voor een groot deel urinesteen. Met een grondige schoonmaakbeurt kan je dat weer weg krijgen.

Benodigdheden

  • Cassettetank cleaner of Duo tank cleaner
  • Mild reinigingsmiddel (Thetford badkamer reiniger of vaatwasmiddel)
  • Eventueel een zachte borstel
  • Handschoenen
reinigingsvloeistoffen toiletcassette van camper

Stap 1: Vul met tankcleaner

Haal de toiletcassette uit de camper en leeg hem op een geschikte plek.
Spoel de tank schoon en voeg door het loosgat de voorgeschreven hoeveelheid tankcleaner toe met een liter of 5 lauw water. Schud het geheel rustig om, keer hem ook gerust even om en laat het daarna minstens 16 uur inwerken.

Tankcleaner vullen in toieletcassette

Stap 2: Spoel om

Schud daarna nogmaals om en stort het uit en spoel het nog een keer extra na met water. Nu is je tank van binnen weer schoon.

Cassette omspoelen

Stap 3: Poets en smeer lipseal

Open de schuif bovenop en draai met de knop de opening bovenop open. Poets de rubberrand (de lipseal) schoon en spuit hem in met siliconenolie of eventueel een paar druppels olijfolie om het rubber te smeren en te conserveren.

Lipseal onderhoud van tieletcassette in camper

Je tank is nu weer schoon, fris en klaar om te gebruiken. Wil je nog een stap verder, dan kan je ook de rubbers bij afsluiters en doppen schoonmaken of een slecht geworden lipseal vervangen. Hoe je bij die rubbers komt en eventueel vervangt kan je zien in onze aanvullende video “Zo kun je een lekkende toiletcassette repareren“.
Als je ook in je spoelwater de roze spoelvloeistof gebruikt en een toiletvloeistof in de cassettetank, heb je voorlopig weer een fris en schoon toilet. Wil je duurzamer camperen? Kijk dan ook eens naar milieuvriendelijke toiletvloeistoffen.