Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je de buitenwand van de camper schoonmaken

Het onderhouden van de camper is van groot belang, waarvan het reinigen van de buitenzijde een belangrijk onderdeel is. In deze video laten we zien hoe je de camper kunt reinigen, wassen en waxen. Na een schoonmaakbeurt kan jijzelf of een huurder weer goed voor de dag komen met de camper.

Benodigdheden

  • Steiger, ladder of trap
  • Zachte borstel met lange steel, om hele dakvlak en hoogtes te bereiken
  • Tuinslang
  • Emmer
  • Microvezeldoek voor ramen
  • Reinigingsmiddelen.
    Gebruik geen gewone autoshampoo, maar specifiek voor camper/caravan. Er zijn vele soorten verkrijgbaar, onze keuze:
    • Reinigingsmiddel (geconcentreerd, biologisch afbreekbaar)
    • Shampoo (voor wasbeurten tussendoor)
    • Acryl- en Glasreiniger
    • Vloeibare WAX (beschermt en brengt glans terug) Een harde wax is duurzamer maar niet geschikt voor wanden met reliëf.

Omschrijving

Stap 1: In de schaduw parkeren

Omdat reinigingsmiddelen niet mogen uitdrogen is het nodig om de camper te parkeren zonder direct zonlicht. Het te snel drogen kan strepen veroorzaken of zelfs de lak beschadigen, dat wil je te allen tijde voorkomen. Bedenk dat het in sommige gemeenten verboden is je auto of camper op straat te wassen. Dit omdat daar de het water uit de goot ongezuiverd zo de natuur in wordt gelaten. Kies dan liever een speciale wasplaats of cabine voor campers/vrachtwagens.

Stap 2: Vuil afspoelen

Spoel eerst zoveel mogelijk vuil af met enkel water. Het meest ideaal is de aanwezigheid van een kraan met tuinslang, maar gebruik geen hogedrukspuit. Alternatief is veel emmers schoon water. Begin met het afspoelen bij het dak. Zorg voor een stabiele trap of steiger, niet op het dak lopen! Zorg dat je niet direct in schoorsteen, roosters of dakluiken spuit om waterschade te voorkomen.

Bij vastzittend vuil kan een zachte borstel op steel worden gebruikt.

Stap 3: Dak wassen met reinigingsmiddel

Vermeng reinigingsmiddel met (lauw) water in een emmer. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor de verhouding. Die is afhankelijk van de ernst van de vervuiling. Gun de zeep ook wat tijd om in te werken.
Gebruik voor het wassen van het camperdak een zachte borstel op steel. Voor de moeilijk te bereiken plekken is het handig om een kleinere borstel bij de hand te hebben.

Stap 4: Wanden wassen met reinigingsmidddel

Het beste is om per zijde te wassen en spoelen, zodat het reinigingsmiddel niet vroegtijdig kan uitdrogen. Daarom deze stap voor elke camperwand herhalen.

Was de wand van onder naar boven. Hiermee voorkom je dat er vuilstrepen naar beneden aflopen. Deze zogenoemde traanvorming ontstaat omdat aan de bovenkant minder water komt en dus eerder weer droogt. Het eindresultaat is dan minder schoon.

Gebruik ook hier de zachte borstel op steel en de handborstel. Voor de lastige randen, bijvoorbeeld om de ramen, kan een zachte tandenborstel ook heel functioneel zijn.
Na het wassen weer goed afspoelen met schoon water, voordat het sop opdroogt.

Ga op deze manier alle wanden van de camper langs.

Stap 5: Ramen wassen

Een kunststofcamperraam is van acryl, dat een andere behandeling vraagt.

Kunststof is gevoeliger voor krassen. Gebruik bij het schoonmaken veel water en een microvezeldoek. Geen spons of keukenpapier wat meer kans geeft op krasjes in het oppervlak. Een reinigingsmiddel specifiek voor acrylglas maakt het raamoppervlak antistatisch en werkt zo opnieuw vervuiling tegen.
Het reinigingsmiddel mag geen oplosmiddelen of weekmiddelen bevatten (zoals in terpentine of wasbenzine). Deze middelen kunnen door aantasting het raam dof maken.

Kleine krasjes in acryl kan je behandelen met een polijstmiddel, maar daarvoor is een hele andere instructie nodig.

Stap 6: Drogen

Voor het drogen is het belangrijk dat reinigingsmiddelen zijn afgespoeld. Drogen gaat vanzelf en vergt enkel wat geduld.

De camper is nu volledig gereinigd. Om de camper extra te beschermen tegen vervuiling kan je een waxlaag aanbrengen. 

Stap 7: Camper waxen

Na het wassen en drogen kan je de camper van een beschermende laag voorzien die vuilwerend is. Gebruik hiervoor een wax. Wax alleen als de camper goed schoongemaakt is omdat vuil tijdens het oppoetsen krassen kan veroorzaken.

Er zijn shampoos met wax beschikbaar. Deze spray-waxen houden minder lang stand. Beter is een harde wax. Dit kan je toepassen bij een gladde buitenwand. Een buitenwand met reliëf kan je waxen met een half harde of vloeibare wax. Dit komt bij het poetsen beter in het reliëf terecht en laat geen resten achter.

Gebruik de wax zoals de gebruiksaanwijzing weergeeft. Behandel kleine oppervlakten tegelijk, van ca 0,5 m2. Voor het uitpoetsen van de wax kan een poetsmachine handig zijn.

Waxen kost tijd, maar vermindert dat vuil aanhecht en je snel opnieuw moet reinigen. Gebruik op vlakke sandwichwandengeen polijstmiddel, daarmee bestaat de kans dat de dunne laklaag van de camper beschadigd raakt. Wanneer de laklaag reeds beschadigd is, kan je overwegen deze te laten herstellen door een expert.

Na deze grondige poets- en schoonmaakbeurt kan jij met je camper weer goed voor de dag komen. Tijdens het gebruiksseizoen kan je de camper tussentijds wassen met een campershampoo in plaats van een reinigingsmiddel. Let bij de keuze van shampoo op dat deze specifiek voor campers/ caravans geschikt is.

NB. De camper in de wax zetten geeft ook een goede bescherming tegen aanhechting van vuil tijdens de stallingsperiode.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën

Meer camperinspiratie opdoen?

Bij de NKC kun je terecht voor informatie en advies over alles wat met je camper of camperen te maken heeft. Wil je meer inspiratie opdoen? Vraag dan gratis ons inspiratiepakket aan of schrijf je in voor onze online nieuwsbrief!