Dit kan je helpen

FAQ

Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over onze camperverzekering. Vind je geen passend antwoord op je vraag of staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

west
Terug

Camperverzekering

Kan ik de verzekering ook aanvragen via de website?

Als je een verzekering wilt aanvragen op de website, dan maak je eerst een premieberekening. Als de premie getoond wordt op de site, dan kun je klikken op “Verzeker mij”. Er opent dan een digitaal aanvraagformulier dat kan worden ingevuld.

Ik heb een verzekering via de website afgesloten. Ben ik nu echt verzekerd als ik de camper ophaal?

Als je een verzekering via de website hebt aangevraagd, krijg je binnen enkele ogenblikken een bevestiging van dekking in de mailbox. Je kunt jouw voertuig dan met een gerust hart ophalen. Krijg je deze melding onverhoopt niet, stuur de NKC dan een e-mail via [email protected] of bel direct naar 033-467 70 80.

Hoe wordt mijn no-claimkorting bepaald?

Je kunt een no-claimkorting van maar liefst 80% opbouwen. Je bereikt dit al na 5 schadevrije jaren, die afkomstig zijn van een reeds beëindigde polis. Daarnaast kun je op basis van je schadevrije jaren op je huidige personenautoverzekering tot maximaal 80% korting krijgen. Deze schadevrije jaren worden niet overgenomen, maar zijn bepalend voor de korting. Hiervoor dien je binnen 14 dagen na het afronden van de aanvraag een kopie polisblad van de personenauto in te sturen. Indien dit niet tijdig bij ons binnen is, zal de verzekeraar de no-claimkorting per ingangsdatum wijzigen en ontvang je hiervoor een aanvullende nota. Het aantal echte schadevrije jaren is altijd leidend voor de verzekeraar.

Moet ik een aanvullende pechhulpdekking van de ANWB afsluiten als mijn camper via de NKC Uitgebreid casco of Beperkt casco is verzekerd?

Nee. Bij de camperverzekering van de NKC is met deze dekking pechhulp standaard meeverzekerd. Wanneer je niet meer verder kunt rijden of medische hulp nodig hebt, bel dan met de SOS Alarmcentrale 088-98 00 420 en je wordt direct verder (op weg) geholpen.

Eerst wordt beoordeeld of SOS je ter plaatse direct verder op weg kan helpen. Lukt dat niet, dan geldt het volgende: je hebt recht op hulpverlening in binnen- en buitenland (ook in de woonplaats) indien je camper niet meer kan rijden. Alleen kosten die gemaakt zijn in overleg met SOS worden vergoed.

De hulpverlening omvat in Nederland:

 • het vervoer van het beschadigde voertuig (met aanhangwagen) naar een door jou gewenst adres in Nederland;
 • het vervoer van de bestuurder en de eventuele passagier(s).

De hulpverlening omvat in het buitenland:

 • repatriëring van het voertuig (met aanhangwagen),
 • vervoer naar de eindbestemming of repatriëring van de inzittenden;
 • huur van een vervangend motorrijtuig;
 • het ter beschikking stellen van een (vervangende) bestuurder;
 • verzenden van onderdelen.

Ik ben nog ergens anders verzekerd. Hoe moet ik mijn huidige camperverzekering opzeggen?

Wij hebben een kant-en-klare opzegbrief voor je gemaakt. Deze brief kun je sturen aan je huidige verzekeraar. Als je 1 jaar of langer verzekerd bent bij je oude verzekeraar, dan stopt deze meestal een maand na het opzeggen. Als je korter dan 1 jaar verzekerd bent, dan geldt er mogelijk een opzegtermijn. Vraag je verzekeraar dan wanneer je de verzekering kan opzeggen. De opzegbrief kun je hier downloaden.

Mijn merk/ type camper kom ik op de berekeningstool van de website niet tegen. Wat moet ik nu doen?

Als je het merk en type van jouw camper in het pull-down-menu niet kunt vinden klik dan op ‘klik dan hier’ in het premieberekeningsscherm. Je kunt de gegevens handmatig verder aan- of invullen en verder gaan met de premieberekening en/of verzekeringsaanvraag.

Kan ik mijn camperverzekering tijdelijk schorsen?

Nee, tijdelijk schorsen van de verzekering is niet mogelijk. Zodra sprake is van bijvoorbeeld verkoop, een totallossverklaring of vertrek naar het buitenland wordt de verzekering beëindigd. Je ontvangt dan direct naar rato de eventueel vooruit betaalde premie terug.

Wel is het mogelijk de dekking van de verzekering aan te passen als je het kenteken van de camper schorst bij de RDW omdat de camper de stalling in gaat. Of dit verstandig is, is o.a. afhankelijk van waar je de camper stalt.

Ben ik nog wel verzekerd als mijn beladen camper meer dan 3.500 kg weegt?

Wie een ongeval veroorzaakt met een camper die zwaarder is dan de op het kenteken vermelde toegestane maximum massa, kan een probleem krijgen met zijn verzekering. Dat is vooral van belang wanneer de oorzaak van het ongeval teruggevoerd kan worden naar het overgewicht van de camper. De bewijslast daarvoor rust op de verzekeraar. Daarom is het belangrijk de voorwaarden te checken die jouw polis stelt bij overgewicht. De verzekeraar van de NKC-camperpolis hanteert het beleid dat schade die mede ontstaan is door overbelasting kan worden afgewezen, zodra er sprake is van extreme en bewezen overbelasting van de camper.

Is mijn camper ook voor diefstal verzekerd als de stallingshouder aangeeft dat de accu eruit gehaald moet worden? Geldt dit ook voor het brandrisico?

Ja, als de stallingshouder eist dat de accu eruit moet, dan dient daar gehoor aan gegeven te worden. De camper is dan gewoon verzekerd tegen diefstal. Voor brandschade geldt dat de camper beperkt of uitgebreid casco verzekerd dient zijn.

Wat houdt de 10 jaar nieuwwaarderegeling in?

Je camper is een kostbaar bezit en je wilt de eerste jaren geen vervelende discussies over de dagwaarde. Als je de camper nieuw aanschaft, ben je 7 jaar verzekerd tot maximaal 125% van de oorspronkelijke nieuwprijs. Aansluitend is een gunstige afschrijvingsregeling in de polis opgenomen van 3 jaar. De afschrijving bedraagt slechts 2% per maand met een maximum van 20% per jaar tot maar liefst 125% van de verzekerde waarde. Na deze termijn geldt de dagwaarde. Ook garandeert de NKC-polis dat de uitkering van de verzekering nooit lager is dan de daadwerkelijke dagwaarde van de camper.

Hebben jullie aangesloten camperschadeherstelbedrijven?

Ja, de NKC werkt samen met een netwerk van gespecialiseerde camperschadeherstelbedrijven. Klik hier voor meer informatie.

Hoeveel korting ontvang ik als ik een hoger eigen risico neem?

Door een keuze te maken voor een hoger eigen risico kun je de premie van de camperverzekering nog lager maken. De premiekorting en het totaal eigen risico geldt alleen voor de beperkt en uitgebreid casco dekkingen. Het standaard eigen risico is € 300,-.

Totaal eigen risico Korting op brutopremie
500 euro 7.5% Beperkt Casco en Uitgebreid Casco
750 euro 15 % Beperkt Casco en Uitgebreid Casco
1.250 euro 25 % Vanaf € 25.000 en alleen bij Uitgebreid Casco
2.500 euro 30 % Vanaf € 50.000 en alleen bij Uitgebreid Casco
5.000 euro 35 % Vanaf € 75.000 en alleen bij Uitgebreid Casco

Hoeveel schadevrije jaren verlies ik na een niet verhaalbare schade?

Het verlies van schadevrije jaren wordt bepaald aan de hand van onderstaande tabel. Deze tabel wordt door iedere verzekeraar in Nederland toegepast en houdt in dat je overal en altijd hetzelfde aantal schadevrije jaren verliest na een niet verhaalbare schade. Is er dus een schade gemeld die ten laste van je bonus komt, dan verlies je minimaal vijf schadevrije jaren. Dat loopt op naarmate je meer schadevrije jaren hebt opgebouwd dan vijftien. Voorbeeld: je hebt 13 schadevrije jaren en één schade gemeld die niet te verhalen is. Dan vindt een terugval plaats naar acht schadevrije jaren. Heb je 20 schadevrije jaren en één schade gemeld die niet te verhalen is, dan hou je nog 10 schadevrije jaren over. Het aantal schadevrije jaren kun je terugvinden op je polisblad

Aantal schadevrije jaren in het volgende verzekeringsjaar. Bij:

Aantal schadevrije jaren  0 gemelde schades  1 gemelde schade  2 gemelde schades  3 of meer gemelde schades 
>= 16  +1  10  5  0 
15  16  10  5  0 
14  15  9  4  -1 
13  14  8  3  -2 
12  13  7  2  -3 
11  12  6  1  -4 
10  11  5  0  -5 
9  10  4  -1  -5 
8  9  3  -2  -5 
7  8  2  -3  -5 
6  7  1  -4  -5 
5  6  0  -5  -5 
4  5  -1  -5  -5 
3  4  -2  -5  -5 
2  3  -3  -5  -5 
1  2  -4  -5  -5 
0  1  -5  -5  -5 
-1  0  -5  -5  -5 
-2  -1  -5  -5  -5 
-3  -2  -5  -5  -5 
-4  -3  -5  -5  -5 
-5  -4  -5  -5  -5 

Mag ik mijn camper ook uitlenen?

Het uitlenen van de camper aan familie in de eerste en de tweede graad is toegestaan. Dit zijn (groot-)ouders, (klein-)kinderen en broers of zussen. Wil je de camper verhuren tegen betaling? Dat kan via onze camperverhuurverzekering. Hier kun je meer informatie over vinden op onze camperverhuurpagina.

Hoe kan ik mijn camperverzekering bij de NKC opzeggen?

Om jouw verzekering via de NKC op te zeggen hebben wij een schriftelijke opzegging nodig. Dit kan via e-mail, een bericht in Mijn Verzekeringen of per brief. Het telefonisch opzeggen van een verzekering is niet mogelijk.

Wat zijn administratiekosten?

Voor een goede administratie van je particuliere verzekering maakt onze verzekeringspartner AON kosten. Per polis betaal je per jaar maximaal € 5,66 (inclusief assurantiebelasting). Deze administratiekosten worden in rekening gebracht onder andere om:

 • uitgebreide betalingsmogelijkheden aan te kunnen bieden (o.a. bankkosten, automatische herinneringen);
 • (digitale) acceptgiro’s te verwerken;
 • de door wet- en regelgeving voorgeschreven controles uit te voeren.

Wanneer betaal je deze kosten?

Elke keer dat je premie betaalt, worden deze kosten in rekening gebracht. Bij een nieuwe polis voor het eerst de tweede keer dat je premie betaalt. Als je de premie in termijnen betaalt, wordt elke termijn een deel van deze kosten in rekening gebracht. Als je bijvoorbeeld iedere maand betaalt, betaal je iedere keer 1/12e deel. De kosten vind je terug op de factuur.

Wat zijn poliskosten?

Bij het afsluiten van een nieuwe auto- of camperverzekering en bij het tussentijds wijzigen en beëindigen van de polis, wordt € 11,13 aan poliskosten in rekening gebracht. Die zijn bijvoorbeeld nodig om een nieuw polisdocument op te maken. Deze kosten zijn eenmalig.

De berekeningstool geeft aan dat er fouten zijn geconstateerd. Het aankoopjaar mag maximaal 2 jaar van het bouwjaar verschillen.

Je hebt bij de vraag “Bent u de eerste eigenaar?” ja ingevuld en er zit een afwijking tussen aankoopjaar en het bouwjaar van de camper. Als je de eerste eigenaar bent van de camper dan heb je de camper nieuw aangekocht en zal er meestal geen verschil zitten tussen het bouwjaar en het aankoopjaar. Als je de vraag met nee beantwoordt dan kun je verder met de berekening.  

Welke waarde moet ik invullen bij het berekenen van mijn premie?

Als je de camper nieuw hebt aangekocht (je bent de eerste eigenaar van de camper), dan vul je de nieuwwaarde van de camper inVul hier de oorspronkelijke waarde zonder eventuele inruil en/of korting. Bij accessoires kun je de waarde van de accessoires opgeven.  

Als je een gebruikte camper hebt aangeschaft, dan vul je de aankoopwaarde in. Bewaar dan de aankoopfactuur goed. Dan heb je bij schade binnen drie jaar na aankoop recht op een waardegarantie. Uiteraard afhankelijk van de gekozen dekking.  

Koop je de camper bij een particulier? Stel dan samen wel een koopovereenkomst op. Ook dan kan een er sprake zijn van een waardegarantie 

Is de camper getaxeerd dan vul je de taxatiewaarde en het taxatiejaar in. Bij schade binnen vijf jaar na taxatie heb je recht op een waardegarantie. Ook hier is dat uiteraard afhankelijk van de gekozen dekking. 

Wat is het verschil tussen de elektrische camperverzekering en reguliere camperverzekering?

Het verzekeren van je elektrische camper is niet anders dan van een camper op brandstof. Je kunt in alle twee de gevallen bij de NKC terecht. Ook voor je elektrische camper kies je voor een WA, WA + beperkt casco of WA + volledig casco dekking.

Ik wil een zelfbouwcamper verzekeren. Wat moet ik doen?

Als je een zelfbouwcamper wilt verzekeren, kun je online de premie berekenen en de verzekering aanvragen. Jouw zelf-/ombouw camper is dan nog niet verzekerd. Voor het verzekeren geldt de verplichting dat er een inspectie van de camper moet plaatsvinden. De kosten van deze inspectie komen voor jouw eigen rekening. Het inspectierapport moet inzicht geven of de zelf-/ombouw goed en zorgvuldig heeft plaatsgevonden. En of de installaties voor gas, water en elektriciteit goedgekeurd zijn. Na ontvangst van het inspectierapport kunnen wij de aanvraag beoordelen.  

Een inspectierapport is niet nodig als de ombouw door een Focwa/BOVAG aangesloten bedrijf heeft plaatsgevonden. In dat geval ontvangen wij graag de factuur van de ombouw en de algemene voorwaarden van het Focwa/BOVAG aangesloten bedrijf waar de zelf-/ombouw heeft plaatsgevonden.

Bij welke bedrijven kan ik schade aan mijn camper laten herstellen?

Je kunt schade aan je camper in principe bij ieder bedrijf laten repareren. Laat je de schade repareren bij een bedrijf buiten het netwerk van de NKC Camperschadeservice? Dan geldt een eigen risico van 300 euro. Maar ga je naar een bedrijf dat is aangesloten bij de NKC Camperschadeservice, dan wordt het eigen risico verminderd met 300 euro. De NKC werkt voor het schadeherstel samen met enkele ketens van bedrijven. Je kunt rekenen op gedegen expertise en wij houden grip op de kosten. Dat is belangrijk, want de kosten voor schadeherstel zijn medebepalend voor de premie die je betaalt. Dit is de reden dat we per 1 april 2018 een compacter netwerk hanteren. Check hier welke bedrijven bij jou in de buurt zijn aangesloten.

Waar vind ik de veelgestelde vragen over schade en/of pech?

De veelgestelde vragen over schade en pech vind je hier.

Waar kan ik de meldcode vinden?

De meldcode van je camper of personenauto staat op het kentekenbewijs. Het zijn de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. 

Wat is een actiecode?

Rondom beurzen en evenementen worden er regelmatig acties georganiseerd. Ben je op een beurs/evenement aanwezig geweest en heb je daar een actiecode ontvangen dan kun je deze invullen op de website. Heb je geen actiecode dan kun je dit veld leeg laten.

Heb ik nog steeds een “groene kaart” als internationaal verzekeringsbewijs nodig?

In het buitenland kun je met een internationaal verzekeringsbewijs / Internationale motorrijtuigenverzekeringskaart (IMV) aantonen dat je camper verzekerd is. Door de groene kleur van dit bewijs stond dit vroeger bekend als de “groene kaart”. Tegenwoordig wordt dit bewijs vaak op wit papier gedrukt. Dit volstaat gewoon. Voor meer informatie over de groene kaart, zie het artikel van de Consumentenbond.

Welke beveiliging is noodzakelijk voor je camper?

 • Beveiligingseisen

  Voor de NKC Camperverzekering is deze eis afhankelijk van de te verzekeren waarde van je camper:

  Tot € 30.000 Geen beveiligingseisen
  van € 30.000

  tot € 75.000

  SCM goedgekeurde startonderbreker of SCM goedgekeurd versnellingsbakslot/stuurasslot
  van € 75.000

  tot € 125.000

  SCM goedgekeurd alarmsysteem met ruitgravering* of SCM goedgekeurd versnellingsbakslot/stuurasslot.

  *ruitgravering is niet vereist/mogelijk in geval van kunststof ramen.

  van € 125.000

  tot € 200.000

  SCM goedgekeurd alarmsysteem met SCM goedgekeurd versnellingsbakslot/stuurasslot of minimaal een SCM goedgekeurd alarmsysteem met hellingshoekdetectie met eigen autorisatie.
  Vanaf € 200.000 Op aanvraag

  Het vereiste goedgekeurde beveiligingssysteem moet zijn ingeschakeld als niet aan het verkeer wordt deelgenomen. Het niet voldoen aan dit vereiste kan leiden tot geen schadevergoeding in geval van volledige diefstal.

  Hogere klasse beveiliging = geen eigen risico

  Het standaard eigen risico van € 300,- vervalt als na volledige diefstal van de camper wordt vastgesteld dat de camper was voorzien van een hogere klasse beveiliging dan door de verzekeraar was geëist.

Wat houdt de vernieuwde NKC Camperverzekering in?

De NKC Camperverzekering is eerder dit jaar (2023) vernieuwd en verbeterd. In veel gevallen is de premie scherper geworden. Daarnaast zijn voorwaarden verbeterd. Zo profiteer je van een ruimere inboedeldekking (van € 3.000 naar € 6.000), een scherper eigen risico (zelf € 0 binnen het brede NKC schadeherstelnetwerk) en een ruimere nieuwwaardegarantie van 7 jaar tot 125% van de oorspronkelijke nieuwprijs (voorheen 5 jaar tot 125%).

Heeft een schade geclaimd op de camperverhuurverzekering invloed op de schadevrije jaren van mijn NKC Camperverzekering?

Nee. Voor deze verhuurverzekering is geen bonus-malusregeling van toepassing. Je bouwt ook geen schadevrije jaren op. Een schademelding op deze verzekering heeft geen invloed op de bonuskorting en schadevrije jaren van je NKC Camperverzekering.

Hoe kan ik mijn camperverzekering bij de NKC opzeggen?

Om jouw verzekering via de NKC op te zeggen hebben wij een schriftelijke opzegging nodig. Dit kan via e-mail, een bericht in Mijn Verzekeringen of per brief. Het telefonisch opzeggen van een verzekering is niet mogelijk.

Hoe wordt de premie voor een elektrische camperverzekering berekend?

In de basis zijn er weinig verschillen tussen een reguliere camper- en een elektrische camperverzekering. Wel zijn er tussen campers en elektrische campers verschillen in bijvoorbeeld risico’s. Dit kan doorvertaald zijn in de premie.

Ik ben nog ergens anders verzekerd. Hoe moet ik mijn huidige camperverzekering opzeggen?

Wij hebben een kant-en-klare opzegbrief voor je gemaakt. Deze brief kun je sturen aan je huidige verzekeraar. Als je 1 jaar of langer verzekerd bent bij je oude verzekeraar, dan stopt deze meestal een maand na het opzeggen. Als je korter dan 1 jaar verzekerd bent, dan geldt er mogelijk een opzegtermijn. Vraag je verzekeraar dan wanneer je de verzekering kan opzeggen. De opzegbrief kun je hier downloaden.

Ik heb nog geen NKC Camperverzekering. Kan ik dan toch de camperverhuurverzekering bij jullie afsluiten?

Nee, het is uitsluitend mogelijk als je een NKC Camperverzekering hebt met een Beperkt of Uitgebreid Cascodekking. je kunt hier jouw premie berekenen en jouw NKC Camperverzekering afsluiten.

Kan ik de NKC Autoverzekering ook afsluiten wanneer ik geen camperverzekering bij de NKC heb?

Nee, doordat de NKC Autoverzekering speciaal afgestemd is op de camperaar is deze alleen beschikbaar voor personen met een NKC Camperverzekering. Deze is af te sluiten via “Mijn Omgeving”.

Kan ik mijn camperverzekering tijdelijk schorsen?

Nee, tijdelijk schorsen van de verzekering is niet mogelijk. Zodra sprake is van bijvoorbeeld verkoop, een totallossverklaring of vertrek naar het buitenland wordt de verzekering beëindigd. Je ontvangt dan direct naar rato de eventueel vooruit betaalde premie terug.

Wel is het mogelijk de dekking van de verzekering aan te passen als je het kenteken van de camper schorst bij de RDW omdat de camper de stalling in gaat. Of dit verstandig is, is o.a. afhankelijk van waar je de camper stalt.