Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je een drukpomp in de camper vervangen

Als je waterpomp defect is, moet je deze vervangen of zo mogelijk repareren. In deze instructie tonen we je hoe je een complete drukpomp kunt vervangen. Als je een dompelpomp hebt, die dus in de watertank gemonteerd is, kijk dan naar deze instructie.
In plaats van een hele nieuwe pomp te plaatsen, wil je misschien de pomp repareren of alleen schoonmaken. Meer daarover vind je op onze pagina "Zo reinig of repareer je de waterpomp (drukpomp)"

De beschrijving is gebaseerd op de grijze Fiamma Superflusso pomp (ook 'superflow' genoemd) en de (zwarte) opvolger Aqua-8 of Aqua-8i en afgeleide typen. Bij een pomp van het merk Shurflo zijn de werkzaamheden bijna identiek.

Benodigdheden

  • Drukpomp
  • Steeksleutels of 'Bahco'
  • Schroevendraaiers
  • Doekjes

Voor de drukpomp kies je hetzelfde type of (zoals hier) de opvolger, veelal de Aqua-8. De Aqua-8i is een luxere versie die behalve op vol vermogen, ook op lager vermogen kan pompen. De druksensor en regelaar aan het einde van de pomp zijn daarbij iets afwijkend.

Omschrijving

Stap 1: Schakel elektriciteit uit

Zet de (12V) spanning voor het campergedeelte uit bij het hoofdschakelpaneel.

Stap 2: Neem kabels los

Maak de aansluitdraden los, zodanig dat er geen spanningvoerende draden ergens tegenaan kunnen komen en kortsluiting kunnen maken. Dat geldt  met name voor de plusdraad.
De kabels op de drukschakelaar (aan het uiteinde van de pomp) kan je laten zitten.

Stap 3: Schroef slangen los

Neem de slangen van de pomp. De slangen zelf zitten door de slangenklemmen vaak erg vast op de slangkoppeling. Als de slangkoppelingen nog in goede staat zijn, kan je daarom beter simpelweg de wartels losdraaien en die straks weer op de nieuwe pomp aansluiten. De meegeleverde slangkoppelingen heb je dan niet  nodig. Let op dat er water uit de pomp en leidingen kan lopen. Leg er veiligheidshalve vooraf even een doekje onder.

Stap 4: Demonteer bodemplaat

Nu kan je de vier bouten van de montageplaat met een steeksleutel losdraaien en de pomp verwijderen.

Vervangen, repareren of schoonmaken?

Als je de hele pomp vervangt ben je het snelst klaar, mits je een nieuwe pomp tot je beschikking hebt. Heb je die niet, of wil je  minder geld uitgeven en ben je handig? Dan kan je ook de pomp demonteren en de rubberen ventielen en filters schoonmaken of ze vervangen door nieuwe. Bijna alle onderdelen zijn los verkrijgbaar, behalve de pompmotor zelf. Kijk voor meer informatie bij onze uitleg: Zo reinig of repareer je de waterpomp (drukpomp)

Voor nu kiezen we de makkelijke weg en monteren we een nieuwe pomp.

Stap 5: Schroef pomp vast

Schroef de montageplaat van de pomp vast met een passende steeksleutel. Je ziet dat de nieuwe uitvoering van de pomp een flexibele rubberen montagevoet heeft. Dit vermindert trillingen en lawaai.

Stap 6: Sluit slangen aan

Schroef de slangen weer vast. Let op, in dit voorbeeld is de toevoerslang heel kort en komt de positie erg precies. Als het nodig is kan je de deksel van het inlaatfilter van de pomp ¼ of ½ slag draaien. De slangaanvoer zit namelijk niet in het midden en zo kan je de positie iets verschuiven.

Stap 7: Sluit kabels aan

Sluit nu ook de 12V aansluitingen weer aan. Let op de kleuren rood (+) en zwart (-).

Als je de kabels van de drukschakelaar hebt losgenomen, zet ze dan weer vast op de buitenste lipjes, anders zal de pomp nooit goed werken.

Stap 8: controleer en test

Loop alles nog even goed na. Kabels en slangen goed vast? Zet dan de hoofdschakelaar van de elektriciteit weer aan en de pompschakelaar, als je die hebt. Luister of je de pomp hoort draaien. Zet een kraan open en kijk of er water uit komt.

De pomp is volgens de specificaties zelfaanzuigend. Maar als de leiding tussen de pomp en watertank leeg is, lukt het de pomp soms niet om water aan te zuigen. Probeer in dat geval de pomp en de aanzuigleidingen te vullen met water voordat je hem aanzet. Dat kan best wat gedoe zijn. 

Functioneren je kranen hierna weer goed, dan kan je er weer jaren tegenaan met deze nieuwe pomp.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën