Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je de dompelpomp vervangen

In de camper zit een pomp voor het water. Dat kan een drukpomp zijn of een dompelpomp. In deze instructie leggen we je uit hoe je de dompelpomp kunt vervangen. 

Benodigdheden

  • Dompelpomp (12V)
  • Schroevendraaier(s)
  • Mes of striptang
  • (Waterpomp)tang
  • Optioneel multimeter (of testlampje)
  • Optioneel stroomdraad
  • Kroonsteen of kabelschoentjes

Omschrijving

Dompelpomp of drukpomp?

We beschrijven het vervangen van een dompelpomp, die is altijd in de watertank gemonteerd. Een voorbeeld zie je links in de afbeelding.
Een drukpomp is groter en zit altijd buiten de watertank gemonteerd. Wil je een drukpomp vervangen, kijk dan hier.

Stap 1: Controle

Voor je de pomp gaat vervangen controleer je eerst waarom de pomp niet werkt. Zet de stroom in je camper aan en de kraan open en meet op de elektrische aansluitingen of er wel 12V op de pompdraden staat. Je kan hiervoor een multimeter, 12V-spanningzoeker of testlampje gebruiken. Meet je geen spanning, dan is de pomp waarschijnlijk wel goed en controleer je dus de schakelaar in je kraan, de zekering en natuurlijk de huishoudaccu. Probeer zo nodig ook even een andere kraan.
Zet voor je verder gaat repareren de (accu)stroom weer uit.

Stap 2: Maak de slang los

Draaide grote dop bovenin de watertank los en vis de pomp op. Dit gaat een stuk handiger met een lege tank. Maak de slangenklem op de pomp los en trek de slang van de pomp af. Het kan zijn dat het andere einde van de slang in de tank ook losraakt, zet dat dan later weer terug.

Stap 3: Koppel de bedrading los

Schroef of neem de elektrische aansluiting los. In plaats van een kroonsteen heb je misschien een stekkertje of een vaste verbinding. Knip het zo nodig door maar houdt voldoende kabellengte over.

Stap 4: Sluit de waterslang aan op de nieuwe pomp

Schuif de waterslang op de slangpilaar van de nieuwe pomp. Soms is de slang nogal stijf geworden, dan is een nieuw stuk slang veel gemakkelijker. Zorg dat de pomp uiteindelijk rechtop op de bodem komt te staan. Maak gebruik van de bocht die een slang vaak van nature heeft. Knijp of schroef daarna de slangenklem weer vast. Als je een metalen slangenklem voor in de tank gebruikt, kies dan voor roestvast staal (RVS). Check of het andere einde van de slang (in de tank) nog goed vast zit.

Stap 5: Haal de stroomdraad er door

Haal de stroomkabel door de tankwand of dop naar buiten en dicht het gat weer af. Bij deze camper was het gat met een taaiblijvende kit afgedicht. Die kan je eventueel hergebruiken.

Stap 6: Sluit de stroomdraad aan

Sluit de stroomdraden weer aan. Een kroonsteentje wijst zichzelf. Heb je kabels doorgeknipt dan wil je misschien kabelschoenen gebruiken. Kijk hier hoe je die monteert. Zorg dat je de plus en min niet verwisselt. Draai het na de volgende stap zo nodig nog even om.

Stap 7: Controle

Zet slangen en kabels weer netjes vast. Schakel de (12V) spanning weer in, vul de watertank voldoende en kijk of de pomp werkt. Het kan soms wel even duren voordat het water weer door alle leidingen is gelopen.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën