Bekijk alle klusvideo’s

Zo reinig of repareer je de waterpomp (drukpomp)

Stel: je waterpomp doet het op reis ineens niet meer. Of hij krijgt steeds meer moeite met pompen. Dan wordt het tijd voor reparatie of schoonmaak. Of je moet de hele pomp (laten) vervangen. In deze beschrijving laten we je zien hoe je de pomp kan schoonmaken, onderdelen kan vervangen of de pomp in zijn geheel kan vervangen. Voordat je aan je pomp kan werken, moet je hem eerst demonteren. Voor het demonteren en weer installeren van de complete pomp verwijzen we naar onze beschrijving "Zo kun je een drukpomp in de camper vervangen".

Benodigdheden

  • Nieuwe ventielenset (aanbevolen)
  • Eventueel andere te vervangen onderdelen of een complete nieuwe pomp Aqua-8 (let op het juiste type voor jouw camper)
  • Steeksleutel of Bahco passend op bodemplaatschroeven.
  • Schroevendraaiers
  • Milde reiniger, doekjes, evt. borsteltje

Onderaan deze beschrijving wijzen we je naar bestelnummers.

Omschrijving

Voor welke pomp?

We gaan uit van reparatie van een Fiamma Superflusso pomp. Die is ook bekend als de Fiamma Super Flow en is inmiddels opgevolgd voor de uitwisselbare Aqua-8 (of Aqua 8i).  Onderdelen voor de Aqua-8 (hieronder) passen ook op de oudere versies. Er zijn ook wat zwaardere uitvoeringen, daarbij zijn de werkzaamheden gelijk. Overigens bestaat er nog een hierop lijkend ander model, van het merk Shurflo. Die lijkt erg op de Fiamma en onderhoud gaat dan ook op bijna dezelfde manier.

Opbouw van de pompen

Links zit de motor [M].  Als deze stuk is moet je de hele pomp vervangen.

Rechts zit het pomphuis [P] met de pompkop. In de pompkop (rechterdeel) zitten de ventielen die voor de pompwerking zorgen. Je kan de ventielen er uit halen en schoonmaken of je vervangt de rubberen ventielset die circa 20 euro kost. Makkelijker is het om de hele pompkop te vervangen voor ongeveer 40 euro.

In het pomphuis zit de mechanische aandrijving die de rotatie van de motor omzet in een op en neer gaande beweging. Dit kan wel eens stuk gaan en dan moet je die vervangen. Je bestelt hem voor zo’n 40 euro of samen met de pompkop voor ongeveer 80 tot 100 euro.
Die prijs zit al dicht bij de nieuwprijs van een complete pomp. Die is zo’n 140 euro, maar soms ook al voor 100 euro los te verkrijgen, zonder extra service. Je kan dus ook een complete pomp kopen en eventueel wat onderdelen als reserve bewaren.

Helemaal rechts zit de drukschakelaar [D] die de pomp bij voldoende waterdruk weer uitschakelt. Bij de Aqua-8i is dat iets anders omdat de simpele aan/uit schakelaar vervangen is door een variabele regelaar.

Vooraan tenslotte zit de invoer [I] met een metalen waterfilter. Die kan wel eens verstopt raken en dan kan je deze losschroeven en het metalen filter uitnemen om het schoon te maken.

Stap 1: Demonteer pomp

De pomp vind je meestal vlak bij je schoonwatertank. Hoewel de video het vervangen van een complete pomp beschrijft, moet je deze handelingen ook uitvoeren als je de pomp wilt schoonmaken of repareren, bijvoorbeeld omdat je op reis niet direct een andere pomp kan kopen.
Onderstaand herhalen we de punten uit de video kort.

  1. Zet eerst de pomp uit met de pompschakelaar en zet de 12V van het woongedeelte uit bij je schakelpaneel.
  2. Maak dan de 12V bekabeling los. Let op dat er geen sluiting ontstaat door losse draden.
  3. Nu kan je de slangen losmaken. De makkelijkste manier is om de wartels los op de pomp te draaien. Pas op voor lekwater uit de slangen.
  4. Tenslotte schroef je de vier bouten van de voet los.

Stap 2: Reinig aanvoerfilter

Aan de invoerkant van de pomp zie je het filterhuis met daarin een metalen filter. Je kan hier al zien dat deze niet meer fris is. Soms zit er zo veel vuil op het filter dat de pomp niet meer goed kan aanzuigen. Met de vier kruiskopschroeven maak je het huis open.

Reinig dan de behuizing, de pakking  en vooral het metalen filter. Het is sowieso goed om dit bijvoorbeeld ieder jaar te doen. Merk op dat de slangpilaar op de filterhuisdeksel niet precies in het midden zit.

Stap 3: Maak drukschakelaar los

Aan het einde van de pomp zit de drukschakelaar.  Je kan hem losnemen met de twee binnenste kruiskopschroeven op de foto.

Het witte puntje in de spiraalveer wordt bediend door een rubber membraam dat reageert op de waterdruk.

Als de druk hoog genoeg is, gaat de pin naar buiten en drukt die op de zwarte microschakelaar om de pomp uit te zetten. Indien de pomp niet meer afslaat, is deze schakelaar mogelijk stuk.
De getoonde pompkop heeft bij de rode pijl een scheur in het huis. Zou die verder scheuren, dan slaat de pomp niet meer automatisch af. Het is dus zaak dit onderdeel te vervangen. Los is het soms moeilijk verkrijgbaar, maar het hele pomphuis is beter verkrijgbaar.

Tips:

  • Bij de nieuwere (zwarte) uitvoering van de pomp zitten er drie contactlipjes op de drukschakelaar. Zet de twee kabels alleen op de buitenste twee contacten, anders werkt het niet.
  • Draai niet aan andere (instel)schroeven op de drukregelaar, doe je dat toch verstoor je de drukinstelling.

Stap 4: Maak pomphuis open

Met de drie lange schroeven [L] zit het hele pomphuis vast aan het motordeel. Met de korte schroeven [K] neem je daarna de pompkop los. Je ziet dan het binnenwerk:

Je kan goed de vervuiling zien op de rubber ventielen.

Stap 5: Maak ventielen schoon (of vervang ze)

Dit is de andere zijde van het pomphuis. In het midden zie je drie ‘zuiger’rubbers. Deze maken bij het pompen een op en neer gaande beweging door het kantelen van de driepoot, die door de koperkleurige excentrische as heen en weer wordt getuimeld. Met de kruiskopschroevendraaier kan je ook deze rubbers losmaken.

Het is nu zaak alle rubbers en de ‘natte delen’ goed schoon te maken met een sopje met een milde reiniger, bijvoorbeeld gewone vaatwaszeep en een doekje en borsteltje. Als de rubbers nog gaaf en strak zijn, zonder scheurtjes, rafels of slijtplekken kan je ze weer terugplaatsen. Anders vervang je ze bij voorkeur door een nieuw setje. Je kan ook zo’n setje als reserve in je camper neerleggen.

Stap 6: Zet gereinigde onderdelen opnieuw in elkaar

Let tussendoor goed op hoe alles vastzat. Het is handig een paar foto's te nemen voor de zekerheid. Voor het gemak hier nog even alle onderdelen op een rijtje.

Na het schoonmaken zet je alles in omgekeerde volgorde weer vast.

  1. Het drievoudige zuigerrubber (het grootste rubber onderdeel) in het pomphuis aan de drievpunts 'ster' schroeven (kruiskop)
  2. Het 3-voudige ventiel in de driehoekige kunststof houder plaatsen en voorzichtig vastdrukken.
  3. De 3 ronde ventielen aan de andere kant van in de houder plaatsen, zodanig dat de gaatjes allemaal aan de kant van het midden van de houder komen te zitten.
  4. Houder met ventielen op de pompkop plaatsen. De kleinste rondjes aan de kant van de slangaansluitingen, de grootste aan de kant van de motor.
  5. Pompdeksel met pomphuis samenschroeven (korte blad schroeven K)
  6. Pomphuis aan motordeel schroeven (lange blad schroeven L)
  7. Alle schroeven nog eens goed natrekken. Anders heb je straks een waterballet.
  8. Het gereinigde metalen aanvoerfilter in de houder plaatsen en de transparante deksel terugplaatsen. Let op, er zijn 4 posities mogelijk. Kijk wat het beste uitkomt met je toevoerslang.
  9. Drukschakelaar weer monteren inclusief de twee schakeldraden (Bij drie contacten alleen de buitenste twee aansluiten).

Vanaf hier wordt de montage ook weer  in de eerder genoemde video toegelicht.

  1. Bodemplaat van pomp weer in de camper schroeven met de 4 zeskantbouten (steeksleutel)
  2. Slangen opnieuw aansluiten met de wartel. Zet goed vast maar beschadig het kunststof niet.
  3. De plus en min draden van de pomp weer aansluiten (let op de polariteit).

Stap 7: Test het uit

Test nu de pomp op werking en eventuele lekkage. Schakel de 12Volt weer aan en zodra  je de pompschakelaar aan zet, moet de pomp gaan draaien.

Hoewel de pomp zelfaanzuigend is, lukt het som de eerst keer niet om met lege slangen het water aan te zuigen. Zeker als de pomp een stuk boven het waterniveau staat. In dat geval probeer de je waterleiding vanaf de pomp tot de watertank vooraf geheel te vullen met water. Dan moet het beter lukken.

Check dat de pomp ook weer afslaat als er druk is opgebouwd.

Spoel alles nog even goed door en je bent weer verzekerd van een schone, krachtige waterstraal.

Welke onderdelen kan je vervangen?

Deze illustratie van Fiamma laat zien dat je bijna alle onderdelen los kan kopen of bestellen. Vooral de ventielen en pompkoppen zijn goed verkrijgbaar. De motor meestal niet. De basiscomponenten kan je verkrijgen bij de (grotere) kampeerwinkels of je camperbedrijf. Ze zijn ook online te bestellen.

Misschien helpen de volgende overzichten voor de juiste nummers. 
Exploded view pomp met onderdelenlijst met codes (voor de witte en zwarte pomp).
Aqua-8 manual, ook bruikbaar voor de witte pomp. Let op: voor de Fiamma-8i zijn bijna alle onderdelen gelijk. Alleen de drukschakelaar is afwijkend.

Heb je een Shurflo Trail King 10, met pomp type 'OEM 2095-403-144' of 'Aftermarket 2095-403-444'? Dan vind je hier de specificaties met onderdeelnummers.

Het is natuurlijk fantastisch als je na een grote poetsbeurt alles weer goed werkend krijgt. Ben je er toch huiverig voor of gaat het onverhoopt mis? Dan kan je altijd nog de hele pomp vervangen.

Veel succes.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's over het of de <afhankelijk van categorie>

Andere categorieën

Meer camperinspiratie opdoen?

Bij de NKC kun je terecht voor informatie en advies over alles wat met je camper of camperen te maken heeft. Wil je meer inspiratie opdoen? Vraag dan gratis ons inspiratiepakket aan of schrijf je in voor onze online nieuwsbrief!