Met de camper de Griekse bergen in, en er met de snowboard vanaf

Mirte, Valerie en Elena gingen hartje winter met de camper richting Griekenland. Niet om de welbekende eilanden te hoppen, maar om te surfen en snowboarden. In een driedelige blogreeks bewijzen zij dat de bergen en de kust van het Griekse vaste land zich óók uitstekend lenen voor een wintervakantie. Na de voorbereidingen in de vorige blog, gaan ze deze week de bergen in en snowboarden ze er vanaf.

Camperen In Griekenland Blog 2 9

Er ligt meer sneeuw dan verwacht, onze skikleding en snowboardschoenen drogen maar langzaam en de temperatuurverschillen zijn enorm. Als we precies geweten hadden hoeveel gas je verbruikt tijdens het verwarmen van de camper, of op welke temperatuur je het bloedheet krijgt in de nacht en nog steeds koude voeten hebt overdag, dan hadden we veel efficiënter met onze gasvoorraad om kunnen gaan. Nu moesten we noodgedwongen een ritje naar de stad maken om een nieuwe gasfles te vinden. Tevergeefs. Gasflessen vullen of vervangen, nee, dat ging nergens.

De missie kostte ons enkele uren en de rit naar de volgende skilocatie werd er niet minder kort van. Ook de watertank vullen lijkt onmogelijk, maar we hebben er dan ook minder goed ons best voor gedaan dan voor de gasflessen. Na enkele mislukte pogingen willen we geen tijd meer verliezen en kopen we een aantal grote bidons met drinkwater. Dan zijn we in ieder geval voorzien van drinkwater dat niet zal bevriezen in de camper.

Skigebieden in Griekenland zijn niet groot, en de drie die wij bezochten al helemaal niet. Bovendien liggen ze erg afgelegen. Met een enkele of soms twee tot drie stoeltjesliften (wij hebben geen gondels gezien), kom je gemiddeld tot tweeduizend meter hoogte. Misschien hebben we geluk gehad, want de sneeuw was fantastisch! Vooral in de ochtend, tot een uur of een. Daarna, zelfs met een gure wind, stijgt de temperatuur en wordt de sneeuw zacht, zwaar en zeiknat. Desalniettemin bevind je jezelf tussen tientallen stadsmensen die zonder blikken of blozen drie tot vijf uur rijden om een weekendje op de ski’s of het snowboard te staan.

In Anilio Ski Center vinden we een stukje ongerept bos waar we met veel plezier onze sporen trekken. Er zijn twee liften open die dag, een stoeltjeslift en een sleeplift voor beginners. De camper staat onder aan de lift op een redelijk ruime parkeerplaats. Het lijkt in niks op welk Alpenland dan ook, waar de toegang tot het gebied tot in de puntjes georganiseerd is en alle toegangswegen vrij van sneeuw. Hier is het simpel, back to basics. Dat geldt trouwens ook voor Vasilitsa Ski Center, wat dieper gelegen is in het Pindus-gebergte. Het is de charme van het binnenland van Griekenland, waar je met weinig iets heel goeds tot stand kan brengen.

De Grieken die we ontmoeten zijn enthousiast, ze houden echt van de sport, de natuur en het even weg zijn van de dagelijkse routine. Die inspirerende en gemotiveerde Grieken creëren onbewust een groot deel van de sfeer in een skigebied. Zelfs wanneer we via een boekje met toerski routes een dagje op pad gaan buiten de pistes en midden in de natuur een makkelijk te bereiken berg uitzoeken, komen we weer een groepje gezellige Grieken tegen. Deze keer zijn het vijf mannen op langlaufski’s uit de jaren negentig, allemaal met een klein rugzakje waar een Griekse snack in zit. Verse zweetdruppels op hun voorhoofd van het omhoog lopen zonder speciale uitrusting. Wij hebben al die tijd voorop gelopen en het spoor gemaakt voor ze, maar wanneer ze ons inhalen puffen ze luidruchtig en realiseren ze zich dat ze nu zelf het spoor mogen maken in de zware sneeuw. Wanneer we ze boven op de berg weer tegenkomen, delen ze hartelijk hun Griekse snack met ons en willen ze graag met ons op de foto.

We sluiten de week af met een bezoekje aan Vigla-Pisoderi, een wat groter skigebied waar duidelijk meer te doen is ook al lijkt ook dit gebied weer ver van de bewoonde wereld te liggen. De bar, midden tussen alle liften, draait keiharde beats die eerder passen bij het nachtleven van Athene dan een après-ski middagje met de familie. De variatie in het gebied is echter groter en dankzij de meerdere mogelijkheden vermaken we ons alleraardigst. Toch merken we elke keer dat we rond drie uur in de middag wel genoeg hebben van het snowboarden en na een late lunch in de camper graag weer een plan maken voor de volgende bestemming. We improviseren de gehele reis en we worden er steeds beter in.

Lees het vervolg in de volgende (en laatste) blog van ons Griekse avontuur.