In de winter op camperreis naar Griekenland

Mirte, Valerie en Elena gingen hartje winter met de camper richting Griekenland. Niet om de welbekende eilanden te hoppen, maar om te surfen en snowboarden. In een driedelige blogreeks bewijzen zij dat de bergen en de kust van het Griekse vaste land zich óók uitstekend lenen voor een wintervakantie. In deze eerste blog vertellen ze je alles over de voorbereidingen.

MVD MEDIA GREECE Winter 2022 2965

Routeplanning: over zee of over land richting Griekenland?
We gaan naar Griekenland met de camper! Maar, het is hartje winter en we twijfelen ontzettend over de route. Gaan we over land via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Bosnië, Servië en Noord-Macedonia? Of toch over zee vanaf Italië? Over land riskeren we problemen aan de grens, want er zijn nog steeds diverse Covid-restricties van kracht en tijdens zo’n lange reis lukt het niet om langer dan achtenveertig uur een geldige Covid-test te bezitten. Ondanks dat de reis over land ons een fantastisch avontuur lijkt, besluiten we toch met de boot vanaf Italië naar Griekenland te gaan.

Naar een eiland hoeven we niet, we zijn tenslotte op zoek naar bergen en golven aan de kust van het vaste land, en dus vallen er al een aantal vaarroutes af. We zoeken op hoe snel we in Zuid-Italië kunnen komen en kiezen uiteindelijk voor de vaart tussen Brindisi en Igoumenitsa. Die gaan op gunstige tijden, zijn van kortere duur en nog goed te betalen ook. Dat de boot in kwestie uiteindelijk een brok ellende blijkt te zijn, laten we voor het gemak even buiten beschouwing. Uiteindelijk is de planning van onze heen- en terugreis het meest ingewikkelde. Kunnen we wel op tijd bij de boot komen? Wat als er file rondom de steden staat in Italië? Of er teveel sneeuw is in de Alpen? Kloppen onze tickets voor de boot wel? Er staat namelijk geen vervoersmiddel op vermeld. En kunnen we op de boot ergens zitten? Stoelnummers hebben we niet gezien. Eenmaal op het vaste land zal de reis minder planning nodig hebben, dan zijn we met ons campertje even vrij als flexibel en hoeven we geen rekening te houden met boekingen voor campings, hotels of skigebieden. Het is tenslotte winter, een periode met zeer weinig toerisme.

Overige voorbereidingen
Natuurlijk hebben we naast de routeplanning over verschillende andere voorbereidende zaken nagedacht. Sneeuwkettingen hebben we bij ons, evenals twee grote gasflessen om te koken en ons warm te houden. We hopen de verwarming niet vaak nodig te hebben, want ook in Griekenland kennen ze echte winters waardoor het moeilijk in te schatten is of twee gasflessen voor in totaal twaalf dagen voldoende is. Of de natte wetsuits van het surfen en stinkende snowboardschoenen van het snowboarden, goed zullen drogen weten we nog niet. In de kleine douche zit een ventilatierooster waar de warme lucht uitkomt als je de verwarming aanzet. Dat is het ideale drooghok en het beste wat we hebben. Blijft de verspreiding van die zweetlucht ook een beetje beperkt. Voor het vertrek vragen we onszelf af of het water in de tank snel zal bevriezen, makkelijk bij te vullen is en of het drinkwater zal zijn. De praktijk zal het uitwijzen.

De verblijfplaatsenpuzzel
Er is een aantal locaties die we sowieso willen bezoeken. We hebben twaalf dagen in totaal, min twee keer twee reisdagen. In acht dagen kunnen we hopelijk drie skiressorts bezoeken en een paar dagen surfen. In de dagen vooraf aan onze reis hebben we het internet afgestruind op zoek naar welke skigebieden geopend zijn, goede sneeuwval hebben en niet te ver weg van de havenstad liggen. Plekken om te surfen moeten allemaal aan de westkust liggen, anders is de afstand die we in die ruime week afleggen te groot. Een ding is zeker, onze voorbereidingen schoten niet te kort, maar een beetje comfortabeler had met iets meer voorbereiding zeker gekund…

Hoe en waarom? Je leest het vervolg in de volgende blog...