Overnachten met de camper in winters Griekenland

Mirte, Valerie en Elena gingen hartje winter met de camper richting Griekenland. Niet om de welbekende eilanden te hoppen, maar om te surfen en snowboarden. In een driedelige blogreeks bewijzen zij dat de bergen en de kust van het Griekse vaste land zich óók uitstekend lenen voor een wintervakantie. Na het snowboarden in de vorige blog, lees je deze keer meer over de overnachtingsmogelijkheden. Want kun je zomaar overal overnachten? 

Surfen, Snowboarden En Camperen In Griekenland Blog 3 1

Wildkamperen is niet toegestaan in Griekenland. Dat betekent ook dat je niet zomaar je camper ergens mag parkeren, tafel en stoeltjes uit kan klappen en een avondje ongestoord kan relaxen. Rondom de skigebieden zijn geen campings te vinden die geopend zijn, maar als je bij het gebied informeert of je op de parkeerplaats mag overnachten dan geven ze je daar vaak toestemming voor.

Het is dan ook noodzaak dat je zelfvoorzienend bent, want faciliteiten zijn er meestal niet. Je kan de wc van het gebied gebruiken, totdat ze sluiten. Maar daar houdt het verder ook mee op. Een supermarkt moet je onderweg zoeken, zorg dat je genoeg water hebt en ga er vanuit dat je de volgende ochtend wakker wordt van de mensen die hun auto’s die om je heen parkeren en luidruchtig de ski’s tevoorschijn halen.

Wanneer je rondreist rondom de kust of in het binnenland kun je twee dingen doen: om je heen kijken en het voorbeeld van de Grieken zelf volgen - er staan wel eens meerdere campertjes aan de kust - óf proberen de eigenaar van het stukje land te vinden die jou toestemming kan geven om daar te overnachten. Soms blijkt het een makkelijker dan het ander en andersom, maar laat jezelf niet demotiveren om in de winter een rondreis door dit prachtige land te maken. Het brengt namelijk ook veel voordelen met zich mee. Als je de enige toerist bent, dan wordt je met veel gastvrijheid ontvangen. Je ontmoet sneller de lokale bevolking en leert daardoor ook beter het land kennen. Ik had nooit kunnen beweren dat de Grieken erg gastvrij zijn als we niet hadden geïmproviseerd tijdens deze reis.

Mocht je echt niet zeker weten of je daar mag overnachten waar je de dag geëindigd bent, wees dan niet bang dat iemand je wegstuurt. Als je op een discrete plek geparkeerd staat en niemand, ook de natuur niet, tot last bent, dan kun je erg ver komen. Griekenland heeft nou eenmaal niet veel faciliteiten voor winterkampeerders, terwijl het eigenlijk een ideaal land is om te bezoeken. Er is zo ontzettend veel variatie in het landschap en de mogelijke activiteiten dat de rondreis automatisch een avontuurlijk ritje wordt. En weer of geen weer, een bezoekje aan de stad, de zee of de bergen: met je camper heb je natuurlijk gewoon je huis bij je, wat alles een stuk eenvoudiger maakt. Kortom, is reizen door het winterse landschap van Griekenland een aanrader? Ja. Mits je van improviseren, avontuur en sneeuw houdt.