Camperen in de herfst: dit zijn de mooiste natuurgebieden

De herfst is het seizoen waarin de natuur zich van haar kleurrijkste kant laat zien. Het is de periode bij uitstek om er met de camper op uit te trekken en de pracht van vallende bladeren en de veelheid aan paddenstoelen te ontdekken. Dit zijn enkele van de mooiste natuurgebieden in Europa, allemaal binnen bereik vanuit Utrecht.

De Eifel, Duitsland (afstand vanaf Utrecht: 300 km)

De Duitse Eifel, net over de grens, is een walhalla voor natuurliefhebbers. De uitgestrekte, heuvelachtige bossen en het oude vulkanische landschap veranderen in de herfst in een schilderachtig palet van geel, oranje en rood. Tip: verken eens de vulkaankraters te voet of per fiets. Liever naar een stadje? In Monschau vind je fraaie vakwerkhuizen, die in het najaar een romantische en nostalgische sfeer uitademen. De Eifel staat bovendien bekend om zijn ambachtelijke bierbrouwerijen en gebaksspecialiteiten als streuselkuchen. Het gebied is rijk aan goed aangelegde camperplaatsen, waardoor het een ideale bestemming is voor een herfstige campertrip.

Ardennen, België (afstand vanaf Utrecht: 250 km)

De Ardennen is een populaire bestemming onder camperaars, vooral dankzij de uitgebreide wandelmogelijkheden. Met zijn dichte bossen en glooiende heuvels is het in de herfst een sprookjesachtig decor. Tip van de redactie: bezoek ook eens Durbuy, vaak omschreven als het kleinste stadje ter wereld. Het is in het najaar extra mooi. Zoek je een binnenactiviteit? Verken de mysterieuze grotten van Han! 's Avonds kun je je laven aan de Belgische gastronomie met een wildstoofpotje en een trappistenbier in een lokale auberge. De talloze camperplaatsen en campings in de Ardennen verwelkomen je met open armen.

Het Zwarte Woud, Duitsland (afstand vanaf Utrecht: 600 km)

Het Zwarte Woud is beroemd om zijn donkergroene sparren die in schril contrast staan met de felgekleurde herfstbladeren. Daarnaast is het een rijke bron van paddenstoelen. Tip: maak een schilderachtige rit over de Schwarzwaldhochstraße en stop onderweg voor een wandeling door de kleurrijke bossen. Ook de stad Freiburg leent zich goed voor een  herfstbezoek, met zijn historische binnenstad, de prachtige kathedraal en de omringende heuvels en bossen die in herfsttinten worden gehuld. De regio is campervriendelijk met diverse faciliteiten en overnachtingsmogelijkheden.

De Harz, Duitsland (afstand vanaf Utrecht: 450 km)

De Harz is minder bekend, maar minstens zo mooi. De bonte herfstkleuren tegen de achtergrond van ruige rotsformaties zijn betoverend. De Brocken, de hoogste berg van Noord-Duitsland, bevindt zich in het hart van de Harz. Je kunt de Brocken lopend of fietsend beklimmen, maar als je daar geen zin in hebt neem je gewoon de historische stoomtrein naar de top voor een panoramisch uitzicht over de herfstige landschappen. Het gebied is goed ingericht voor camperaars, met voldoende camperplaatsen en voorzieningen.

Morvan, Frankrijk (afstand vanaf Utrecht: 750 km)

De Morvan is een beschermd natuurgebied in Bourgondië, waar de herfst met zijn kleuren en paddenstoelenrijkdom een bijzonder schouwspel biedt. Daarnaast is de Morvan een bekende regio voor culinaire fijnproevers. Wandel eens langs de meren en bossen, en bezoek de lokale markten om verse truffels en andere herfstproducten te vinden. Avallon is een betoverend stadje in de Morvan, waar de historische gebouwen en geplaveide straatjes mooi samengaan met de herfstkleuren van de omliggende bossen. Hoewel iets verder weg, is het gebied goed toegankelijk voor camperaars.

Saksisch Zwitserland, Duitsland (afstand vanaf Utrecht: 700 km)

Met zijn unieke rotsformaties en uitgestrekte bossen is Saksisch Zwitserland (in het oosten van Duitsland) een indrukwekkende, maar tamelijk onbekende herfstbestemming. Het uitdagende landschap kan wandelaars en fietsers aardig uitputten. In dat geval is een tussenstop in een gezellig gasthaus, bijvoorbeeld voor een sauerbraten (gemarineerd rundvlees), een goed idee. Pirna is een charmant stadje met gezellige cafés en restaurants, die een warm toevluchtsoord bieden om van de lokale gerechten te genieten. De camperplaatsen in de regio zijn goed uitgerust en bieden een comfortabele uitvalsbasis voor natuurverkenningen.

Deze bestemmingen bieden stuk voor stuk een unieke herfstbeleving en zijn voorzien van de nodige faciliteiten voor camperaars. Dus pak je camper, en ga op avontuur in de kleurrijke Europese natuur.