Busleven: Waarom je écht met de camper naar Berlijn moet

Door Bobby en Jessica (tekst, video en foto's)

Bobby en Jessica (beiden 24) bouwden eerder een oude ambulance om tot camper. Na maanden lassen, isoleren, meubels bouwen en schilderen is het tijd voor vakantie. Komende weken delen ze hun reisavonturen uit Berlijn, Polen en Litouwen.

Berlijn is een fantastische stad als je van verrassingen houdt. Je staat er altijd tot je knieën in de geschiedenis en achter onopvallende deuren en poortjes schuilen vaak gezellige biergartens, interessante exposities en feesten tot in de ochtend. En dat op nog geen acht uur rijden. Maar is het ook geschikt voor de camper? Ja, mits je deze tips en trucs kent.

Overnachten met de camper

In en rondom Berlijn kun je meerdere camperplaatsen vinden. Het nadeel: ze zijn flink aan de prijs (meer dan 35,- euro per nacht) of liggen ver buiten de stad. Maar gelukkig kent Duitsland de regel dat je op parkeerplaatsen gewoon mag overnachten. Wij kiezen een rustig straatje (de Bulgarische Strasse) bij het Insel der Jugend. Vlakbij ligt rivier de Spree, een park en een openbaar toilet. Wie een fiets meeneemt zit binnen no-time in het centrum. Huren kan ook: Meierrad is met vijf euro per dag de goedkoopste.

Een tussenstop richting Berlijn

Milieuzone

Een ander voordeel van dit parkeerplekje is dat je buiten de milieuzone geparkeerd staat. Binnen deze zone mogen alleen auto’s of campers met een groene milieusticker komen. Een oude bus of camper komt hier niet voor in aanmerking.

Cultuur

Deze wereldstad heeft flink wat meegemaakt. De littekens van de Tweede Wereldoorlog en het ijzeren gordijn zijn nog altijd goed zichtbaar. En hoe ellendig deze periodes ook waren, het maakt Berlijn anno 2017 een onwijs interessante stad. Platgebombardeerde stukken grond bieden nu ruimte voor biertuinen en de muur tussen Oost- en West-Berlijn werd een gigantisch canvas voor kunstenaars. Deze East Side Gallery moet je zeker bezoeken, net als het Holocaustmonument, het Mauerpark en het Gedenkstätte Berliner Mauer. Checkpoint Charlie en de Fernsehturm kun je wat ons betreft gerust overslaan.

Eten en drinken

Berlijn allitereert heerlijk met bier en braadworst. En vooral de combinatie van die twee werkt uitstekend. Leuke biergartens zijn Prater, Café am Neuen See en Klunkerkranich. Die laatste vind je op het dak van een parkeergarage en biedt een fantastisch uitzicht over de stad. Maar laat je op culinair vlak vooral niet beperken door die eeuwige worsten. Je kan in Berlijn fantastisch en goedkoop Libanees eten bij Babel, Indisch eten bij Aapka of Marokkaans bij Baraka.

Uitgaan

Als je niet zo’n feestbeest bent, is Berlijn een leuke stad. Maar wie graag een (of meerdere) clubs bezoekt wil er niet meer weg. Je vindt in Berlijn bijna 200 dansvloeren en dat ‘vinden’ kun je vrij letterlijk nemen. Meestal zitten clubs verstopt achter kleine deurtjes, maar dat maakt het uitgaansleven des te spannender. De Tresor, Sisyphos en Zum Wilde Renate zijn aanraders. De wereldberoemde Berghain slaan we gezien het deurbeleid en de wachtrij met plezier over. Maar wat het uitgaansleven het allerbeste maakt: de Spätis. Bij deze nachtwinkeltjes koop je het bier dat je op straat op mag drinken. Met zo’n biertje in de hand rits je meerdere clubbezoeken met plezier aan elkaar. De beste manier om het Berlijnse nachtleven te ontdekken.

Je Kan Prima Kamperen Op De Bulgarische StrasseHet is prima kamperen op de Bulgarische Strasse

Natuur

Moe van al het stadsgeweld? Dan kun je prima tot rust komen in de groene omgeving rondom de stad. Berlijn zelf zit overigens ook tjokvol mooie parken. Vooral het voormalige vliegveld Tempelhof, dat nu een stadspark is, moet je zien. Wie rivier de Spree volgt komt nog veel meer mooie natuur tegen. Op warme dagen trekken de inwoners massaal naar de meren in de omgeving zoals het Krumme Lanke.

Conclusie: laat je voor een reisje naar Berlijn niet afschrikken door die dure camperplaatsen of de milieuzone. Je bent er zo en deze stad heeft onwijs veel te bieden voor wie van cultuur, lekker eten en feestjes houdt. Nog meer tips kun je hier vinden. Wij reizen na vier dagen Berlijn door naar onze volgende bestemming: Polen!