Toeren door Rheinland-Pfalz en Saarland

Door Pim Hiddes (tekst en foto's)

Een geliefd gebied voor camperaars is het stroomgebied van de Moezel tussen Koblenz en Trier, met heerlijke camperplekken aan het water in de deelstaat Rheinland-Pfalz. Iets verder naar het zuiden in Rheinland-Pfalz en Saarland valt er nog veel meer te ontdekken, vooral voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Vanaf Koblenz rijden we ongeveer zestig kilometer naar het zuiden naar het plaatsje Mörsdorf, om daar direct daar een letterlijk hoogtepunt te beleven. We hoeven niet naar Afrika, Zuid-Amerika of Nepal om over lange hangbruggen voor voetgangers te lopen. De camper parkeren we op de camperplek en we lopen anderhalve kilometer door een akkerveld, om dan opeens vanuit een klein bos het immense gevaarte te aanschouwen. Wauw, wat is die brug lang, hoog en wat zakt ‘ie door in het midden.

Met zijn lengte van 360 meter en een breedte van slechts 85 centimeter, net genoeg om elkaar te passeren, beweegt de zogeheten Geierlay flink, honderd meter boven het riviertje de Mörsdorfer Bach.

Slik. Een brug van 350 meter lang en 100 meter hoog.

De brug ligt op de populaire wandelroute Saar-Hunsrück-Steig, die in 2009 werd verkozen tot de mooiste wandelroute van Duitsland. Toen was deze op Nepalese exemplaren geïnspireerde hangbrug er nog niet. Met knikkende knieën en onze rugtas goed gesloten lopen we de brug op en ja hoor, hij wiebelt ook nog. Achter ons komen de volgende waaghalzen, dus doorlopen en met gestage pas dalen we af naar het doorhangende middengedeelte. Als er tegenliggers aankomen, moeten we de reling even loslaten en natuurlijk ook om foto’s te maken. Hoogtevrees kun je hier niet gebruiken. Veilig bereiken we de overkant.

Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

Om even bij te komen van onze avonturen op de hangbrug besluiten we om op de camping van Kastellaun te gaan staan, niet ver van Mörsdorf,  Kastellaun is een sfeervol stadje in de Hunsrück, met een burchtruïne die hoog uitsteekt boven gerestaureerde vakwerkhuizen. Ook hier is het weer flink klauteren, maar gelukkig is er boven bij de kasteelruïne een prima biergarten om uit te puffen met een Weizenbier. Verder doen we het rustig aan, want de volgende dag willen we een wandeluitdaging aangaan in het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. Met bomen van meer dan honderd jaar oud is dit toch het jongste nationale park van Duitsland. In 2015 kreeg dit oerbos zijn huidige status en sindsdien is het mogelijk om een ranger tour te lopen in het park van maar liefst 10 duizend hectare. Bij een van de vertrekpunten bij kasteel Wildenburg is een prima camperplek, met plekken die geheel in stijl namen van bomen dragen. Wij staan dus op de Wildkirsche, vlak bij de kleine dierentuin, waar we vast kennis kunnen maken met de wilde katten die in het beschermde natuurlandschap leven.

Hoogste berg van Rheinland-Pfalz

Gelukkig hebben we ons voorbereid met stevige schoenen, want onze Duitse ranger stelt daar wel eisen aan. Tijdens de tour krijgen we uitleg over hoe de natuur gedijt als je de natuur de natuur laat, zonder ingrijpen van de mens. Het zijn soms spannende smalle paadjes die we lopen en dan opeens zijn we boven op een grote berg, met een giga uitzicht over het landschap.De ranger tours zijn bedoeld voor individuele gasten en voor gezinnen. De groep mag trouwens niet te groot zijn, want zo vertelt onze ranger: de natuur heeft rust nodig.

Uitzicht vanuit het nieuwste nationaal park

Volgende doel is de Erbeskopf, met 816 meter de hoogste berg van Rheinland-Pfalz, aan de westkant van de Rijn. De top is voor de diehards te bereiken via een wandelroute van zeven kilometer in de zware categorie. Vooral het laatste stuk van de wandeling is adembenemend mooi, met uitzicht op de indrukwekkende, grote sculptuur Windklang die boven op de top van de berg staat. In het beeld is een panoramaterras geïntegreerd.

Het uitzicht vanaf de Windklang is prachtig en met helder weer kun je kilometers ver kijken, van de Hunsrück tot aan de Eifel.

Het panoramaterras van de Erbeskopf

Edelstenen in Saarland

We zijn inmiddels Saarland binnengereden, dat grenst aan Frankrijk. Idar-Oberstein is zo’n typisch Duits stadje dat de moeite waard is. Een leuke winkelstraat met overal restaurantjes. Vanuit bijna elke hoek in de stad kun je een kerk zien die lijkt van de berg af te kunnen vallen. Maar dit rotskerkje zit muurvast, ondanks dat het al in 1484 gebouwd is. Het opvallende bouwwerk is inmiddels het symbool van de stad geworden. Het is bereikbaar via een tunnel. Lopend door de grote winkelstraat zien we diverse winkeltjes met bijzondere edelstenen, die ook verwerkt zijn in sieraden.

Idar-Oberstein, middelpunt van de edelstenen

De allermooiste exemplaren vinden we in het Deutsches Edelsteinmuseum, op loopafstand van de camperplek midden in de stad. Meer dan 10 duizend glinsterende exemplaren in allerlei vormen en maten zijn hier te bewonderen. Niet alleen uit het gebied rond Idar-Oberstein, maar vanuit de hele wereld.

Fiets van de camper

We vervolgen onze weg naar de stuwdam bij Nonnweiler. Het is inmiddels aardig warm geworden, maar helaas is het verboden om te badderen of te varen in dit stuwmeer. We besluiten de fietsen van de camper te halen en het meer rond te fietsen. Een tocht van elf kilometer, die keurig is aangegeven met routebordjes. Na afloop van onze rondrit kunnen we uitblazen op het terras met uitzicht op het spiegelgladde wateroppervlak.
Het in 2016 geopende Keltenpark Otzenhausen ligt er vlakbij. We slenteren er rond in de reconstructie van het Keltisch dorp waarvan iets verderop de originele resten nog zijn te bewonderen, waaronder de hunnenring van Otzenhausen. Het is een gedeelte van de oorspronkelijke vestingmuur, die stamt uit 400 jaar voor Christus. Gecombineerd met een archeologische wandeling geeft deze locatie wel een echt gevoel van terug in de tijd.

Camperen aan het meer

Ook in Saarland staan we op een leuke camperplek: in Blieskastel aan de Niederwürzbacher Weiher, een klein meertje waar we wel mogen badderen. We krijgen hier een leuke watertip: kanovaren op de Blies. In het plaatsje Frauenberg worden we afgezet bij een bruggetje met aan de ene kant Duitsland en de andere kant Frankrijk. De Blies is een rustig kabbelende grensrivier. Helaas staat er niet zoveel stroming, dus het is vooral peddelen geblazen.

Rheinland Pfalz En Saarland Camperen MeerCamperplek Blieskastel

Vanuit onze kajak zien we bij de oever een flinke slang door het water scheren. Met de handen binnenboord vervolgen we onze cruise en komen nog bij een leuke attractie: een klein, maar stevig watervalletje.

We kunnen het omzeilen door uit te stappen en over land te gaan, maar we kunnen er ook gewoon vanaf gaan, met kans op een nat pak. We kiezen voor het laatste: het is mooi weer, dus de kleren zijn zo weer droog. Alles gaat gelukkig goed en met veel gejuich komen we in het bredere gedeelte van de Blies. Bij de volgende brug staat een busje klaar om ons terug te brengen naar onze camperplek, alwaar we met een Dornfelder wijntje de dag afsluiten en terugkijken op een heerlijk verblijf in Rheinland-Pfalz en Saarland.

Camperplaatsen

Camperplaats Mörsdorf 53139
Camping Kastellaun 896
Camperplaats Hellenthal
Camperplaats Idar-Oberstein 9472
Camperplaats Blieskastel 4106

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 5 2017.