Camperen in Polen: uitgestrekte bossen en diepe gaten in de weg

Door Bobby en Jessica (tekst, video en foto's)

Bobby en Jessica (beiden 24) bouwden eerder een oude ambulance om tot camper. Na maanden lassen, isoleren, meubels bouwen en schilderen is het tijd voor vakantie. Komende weken delen ze hun reisavonturen uit Berlijn, Polen en Litouwen.

Bij Polen denk je misschien aan een land vol grijze Sovjet-architectuur, maar het heeft zoveel meer te bieden. Het bosrijke land telt 23 nationale parken, heeft interessante steden en voelt aan als een land zonder al te veel regeltjes.

Hobbels

Wij reizen vanaf Berlijn richting de Poolse kust. Onderweg doorkruisen we prachtige natuurgebieden. Toch moet je de ogen strak op de weg houden, want de kwaliteit van het wegdek laat soms te wensen over. Behalve de vele hobbels kom je soms uit het niets diepe gaten tegen. Dat heeft ook zijn effect op onze camper, want na een uurtje hobbelen schiet de gaskabel los. Gelukkig kunnen we het zelf repareren en vervolgen we de reis zonder verdere problemen.

De Poolse wegen eisen zijn tol op de motor. Gelukkig kunnen we het zelf repareren.

De Poolse kust bestaat uit brede witte zandstranden. Het is er in september niet alleen rustig, maar ook heel schoon. De camper kun je makkelijk kwijt bij de vele strandopgangen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Franse kust is een maximale doorrijhoogte op parkeerplaatsen hier nog niet geïntroduceerd.

Gdansk aka Danzig

Aan de Oostzee vind je ook de stad Gdansk, ook wel Danzig genoemd. In deze voormalige Hanzestad vallen vooral de gevels van de huizen op. Die zien er namelijk precies zo uit als in Amsterdam. Het Centrum voor Europese Solidariteit is een bezoek waard en in de stad zitten veel leuke restaurants, bars en clubs.

Kamperen In De Poolse NatuurCamperen in Polen

Eten is er iets goedkoper dan bij ons. Typisch Pools zijn Zurek (soep in een brood) en natuurlijk de vele bieren. Soms zelfs verkocht in flessen van 0,65 liter. De Polen zijn enorm vriendelijk, al zul je wel zelf het contact moeten initiëren met een zwaai of glimlach.

Wolven en lynxen

Wie landinwaarts trekt komt uitgestrekte bossen tegen. Daar leven burlende herten, zwijnen, wolven en zelfs lynxen. Het is een spectaculaire ervaring om hier tussen te staan met de bus. Overigens hebben we er ons geen enkel moment onveilig gevoeld.

Wilde zwijnen in een Pools dorp

Wij leren tijdens de reis vooral de Poolse vrijheid waarderen. Zelf crossen de Polen met quads of 4x4’s door de bossen en niemand doet daar moeilijk over. Ook met de bus voelen we ons overal welkom. Wie graag op een camping wil staan komt er genoeg tegen, al staan ze lang niet allemaal op kaarten of in app’s.

Next stop: Litouwen

Onze volgende bestemming is Litouwen. Hoewel we het liefst de kust willen blijven volgen, is dit in de praktijk niet mogelijk. De route is versperd door de Russische exclave Kaliningrad. In dit kleine stukje Rusland wonen zo’n half miljoen mensen en toegang is alleen mogelijk met een Russisch visum. Wel kun je een kijkje aan de grens nemen, waar je zelfs in de meest afgelegen gebieden hekken, wachttorens en douanepersoneel tegenkomt. Omrijden is dus het advies!

Een verlaten vliegveld in Polen

Wij vonden Polen een fantastisch camperland. Het blinkt niet uit in de voorzieningen, maar de natuur, rust en vrijheid die je er voor terug krijgt maken het zeker de moeite waard. Als dit je aanspreekt, is Polen een absolute aanrader.