Camperen in Polen: uitgestrekte bossen en diepe gaten in de weg


- Door Bobby en Jessica (tekst en foto's)

Bobby en Jessica (beiden 24) bouwden eerder een oude ambulance om tot camper. Na maanden lassen, isoleren, meubels bouwen en schilderen is het tijd voor vakantie. Komende weken delen ze hun reisavonturen uit Berlijn, Polen en Litouwen.

Bij Polen denk je misschien aan een land vol grijze Sovjet-architectuur, maar het heeft zoveel meer te bieden. Het bosrijke land telt 23 nationale parken, heeft interessante steden en voelt aan als een land zonder al te veel regeltjes.

Hobbels

Wij reizen vanaf Berlijn richting de Poolse kust. Onderweg doorkruisen we prachtige natuurgebieden. Toch moet je de ogen strak op de weg houden, want de kwaliteit van het wegdek laat soms te wensen over. Behalve de vele hobbels kom je soms uit het niets diepe gaten tegen. Dat heeft ook zijn effect op onze camper, want na een uurtje hobbelen schiet de gaskabel los. Gelukkig kunnen we het zelf repareren en vervolgen we de reis zonder verdere problemen.

De Poolse wegen eisen zijn tol op de motor. Gelukkig kunnen we het zelf repareren.


De Poolse kust bestaat uit brede witte zandstranden. Het is er in september niet alleen rustig, maar ook heel schoon. De camper kun je makkelijk kwijt bij de vele strandopgangen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Franse kust is een maximale doorrijhoogte op parkeerplaatsen hier nog niet geïntroduceerd.

Gdansk aka Danzig

Aan de Oostzee vind je ook de stad Gdansk, ook wel Danzig genoemd. In deze voormalige Hanzestad vallen vooral de gevels van de huizen op. Die zien er namelijk precies zo uit als in Amsterdam. Het Centrum voor Europese Solidariteit is een bezoek waard en in de stad zitten veel leuke restaurants, bars en clubs.

Camperen in Polen


Eten is er iets goedkoper dan bij ons. Typisch Pools zijn Zurek (soep in een brood) en natuurlijk de vele bieren. Soms zelfs verkocht in flessen van 0,65 liter. De Polen zijn enorm vriendelijk, al zul je wel zelf het contact moeten initiëren met een zwaai of glimlach.

Wolven en lynxen

Wie landinwaarts trekt komt uitgestrekte bossen tegen. Daar leven burlende herten, zwijnen, wolven en zelfs lynxen. Het is een spectaculaire ervaring om hier tussen te staan met de bus. Overigens hebben we er ons geen enkel moment onveilig gevoeld.

Wilde zwijnen in een Pools dorp


Wij leren tijdens de reis vooral de Poolse vrijheid waarderen. Zelf crossen de Polen met quads of 4x4’s door de bossen en niemand doet daar moeilijk over. Ook met de bus voelen we ons overal welkom. Wie graag op een camping wil staan komt er genoeg tegen, al staan ze lang niet allemaal op kaarten of in app’s.

Next stop: Litouwen

Onze volgende bestemming is Litouwen. Hoewel we het liefst de kust willen blijven volgen, is dit in de praktijk niet mogelijk. De route is versperd door de Russische exclave Kaliningrad. In dit kleine stukje Rusland wonen zo’n half miljoen mensen en toegang is alleen mogelijk met een Russisch visum. Wel kun je een kijkje aan de grens nemen, waar je zelfs in de meest afgelegen gebieden hekken, wachttorens en douanepersoneel tegenkomt. Omrijden is dus het advies!

Een verlaten vliegveld in Polen


Wij vonden Polen een fantastisch camperland. Het blinkt niet uit in de voorzieningen, maar de natuur, rust en vrijheid die je er voor terug krijgt maken het zeker de moeite waard. Als dit je aanspreekt, is Polen een absolute aanrader.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Reisverhalen met de tags: busleven, Polen, vrijheid, wolven, Danzig.

Reacties


@Arie, vrij staan mag, zoals Nico al schrijft, alleen met toestemming.
@Ernst We schrijven juíst dat het land veel meer te bieden heeft dan alleen grijze Sovietblokken. Kijk gerust het filmpje voor mooie Poolse architectuur ;-)
Leuk om alle andere camperervaringen te lezen! (Els, Nico, Jacques, Willy, Marie-Louise, Roger)
Groetjes Bobby en Jessica
Arie,
Wij hebben niet vrij gestaan. Alleen op campings. Volgens NKC advies/buitenland is vrij kamperen toegestaan mits met toestemming van eigenaar (logisch) en niet in de nationale parken (ook logisch).

Els en Nico
Waarom moet in de inleiding nu weer over de grijze sowjetarchitectuur gesproken worden. Is die indoctrinatie nu nog niet verdwenen? Dom napraten. Bij grijze architectuur denk ik aan Detroit, Charleroi, Birmingham, Glasgow, de banlieu van Parijs, De Bijlmer in Amsterdam. maar absoluut niet aan Oost Europa. Die buitenwijken overal ter wereld zijn hetzelfde, Ga de architectuur in bijv. de Poolse steden maar bekijken. Schitterend. Ik heb 6 jaar parttime in Bydgoszcz gewoond.
Ernst Naber
'Wie op een camping wil staan, komt er genoeg tegen,' lees ik. Els en Nico, hoe staat het met vrij 'kamperen'? Want soms wil je op een mooie plek blijven terwijl er geen camping in de buurt is.
We hebben de rondreis gemaakt door Polen van Nkc maar op ons eigen . We hebben er 35 dagen overgedaan het was top ik kan niet anders zeggen voor herhaling vatbaar .
MARIE-LOUISE EN ROGER
Ook wij zijn in juni 4 weken naar Polen geweest. Verschillende mooie steden bezocht, zoals Krakau, Warschau, Gdansk, Torun en Poznan. We raakten niet uitgekeken! We hebben genoten!! De campings waren soms best luxueus, maar soms ook gedateerd. Maar wel atijd schoon! De Polen zelf zijn inderdaad ook erg vriendelijk en willen altijd helpen, als het nodig is! We gaan zeker nog een keer terug!
Jacques en Willy.
Wij kunnen het alleen maar beamen. Een paar jaar geleden het zuiden van Polen verkend. Dit jaar over zee naar Litouwen, vandaar naar Letland gereden en terug weer via Litouwen en Polen naar huis. O.a. Gdansk bezocht.

Els en Nico