Zo voorkom je hoge boetes in Frankrijk en Portugal

Bernadet Heimans

Diepgebruind, dolgelukkig en helemaal zen kom je terug van je vakantie uit Portugal. Wat een land, wat een reis. Maar nog voordat je goed en wel de deur door bent zie je het al: boete op de mat. Bam, 350 euro voor achterstallige tol. Huh, maar je hebt nooit een Portugese tolweg gezien. Hoe dan?! Daar gaat je zen. Sinds de komst van de elektronische tolsystemen is dit tragikomische scenario voor vele reizigers waarheid geworden. Maar gelukkig is er een heel eenvoudige oplossing voor deze ongewilde souvenir.

Het probleem

Wat veel reizigers namelijk niet weten is dat sommige landen tegenwoordig een nieuw tolsysteem hanteren. In plaats van de (bemande) tolpoorten met slagboom en pinautomaat hanteren Portugal en Frankrijk bijvoorbeeld steeds vaker een elektronisch tolsysteem. Geen slagboom, geen poortjes en ook geen nors tolmannetje meer. Dit werkt als volgt: zodra je op een tolweg rijdt, wordt het kenteken van je voertuig automatisch geregistreerd en wordt het tolbedrag elektronisch berekend. Je hebt nu 5 dagen de tijd om dit bedrag te betalen bij een postkantoor of een winkel van de Payshop-keten.

Waar je ook bent, met de klassieke tolpoorten is het niet te missen dat je op een tolweg rijdt.

Tot zover een redelijk duidelijk verhaal, toch? Vreselijk omslachtig, maar wel duidelijk. Wat het verhaal echter complex maakt is dat dergelijke tolwegen bijna niet meer van reguliere wegen te onderscheiden zijn. Je kenteken wordt gescand door een subtiele camera langs de weg en verder is het geenszins duidelijk dat je je op een tolweg begeeft. Lang en omslachtig verhaal kort: je hebt soms simpelweg geen idee wanneer je over een tolweg rijdt en wanneer je de Portugese of Franse overheid dus geld verschuldigd bent. Jaarlijks rijden veel reizigers dus ongemerkt over tolwegen en worden bij thuiskomst gepresenteerd met torenhoge boetes. Welkom terug!

De oplossing

Oppassen geblazen dus daar in het zuiden. En nu hoor ik je denken: dank je wel dat je me hierop attendeert mevrouw de reiziger, maar heb je dan ook een oplossing voor dit irritante probleem? Jazeker. De oplossing komt namelijk in de vorm van de elektronische tolbadge Fulli. Dit elektronische apparaatje is gekoppeld aan je kenteken en rekeningnummer en betaalt zo automatisch de kosten van de tolwegen in alle aangesloten landen. Op het moment van schrijven is de badge geldig in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. En nee, dit is geen verkapte advertentie of een gesponsord bericht, maar een oprechte aanbeveling van een fulltime nomade die al heel veel reizigers hetzelfde (nood)lot zag ondergaan.

Hoe het werkt? Heel simpel. Het apparaatje zendt een signaal uit waardoor je voertuig bij de op- en afrit automatisch geregistreerd wordt door de tolpoorten. Je plaats de badge achter je voorruit en zodra je de tolpoort nadert wordt het signaal van je Fulli opgepikt en gaan de poorten automatisch open. Het verschuldigde bedrag wordt na afloop gewoon van je bankrekening afgeschreven. Zoals beloofd: simpel.

Belangrijk om te vermelden: deze tolbadge is alleen bedoeld voor campers tot 3.500 kg en maximaal 3 meter hoog.

Plaats de tolbadge achter je voorruit. Het signaal wordt nu automatisch opgepikt door de tolpoort.

Koning te rijk

Met deze tolbadge voorkom je dus dat je per ongeluk over een verkapte tolweg rijdt zonder te betalen. Maar dat is niet het enige voordeel van dit magische apparaatje. Mocht je nog nét niet overtuigd zijn dan gaat dit je namelijk sowieso over de streep trekken: met de Fulli hoef je nooit meer te zoeken naar muntgeld. Of de ene weigerachtige bankpas na de andere te proberen met 23 ongeduldige mensen achter je. Of eindeloos in de rij te staan. Sterker nog, je hoeft niet eens meer te stoppen. Je rijdt simpelweg met 30 km/u door de felbegeerde t-poortjes en de Fulli regelt het allemaal voor je. Oh en het gevoel van een automatisch opengaande slagboom? Koning te rijk.

Je koopt de magische tolbadge op de website van Fulli, de ANWB of bij een van de vele verkooppunten in Frankrijk. Je betaalt eenmalige aanschafkosten á 2 tientjes en een zogeheten beheerdersvergoeding voor de maanden dat je het apparaatje gebruikt (€ 1,70/maand in Frankrijk en € 2,40/maand in Spanje, Portugal en Italië). Deze minimale kosten wegen wat mij betreft royaal op tegen het alternatief van een dikke boete. Zie het als een investering in je zen. Ik ben in ieder geval fan!

Met de Fulli tolbadge loop je nooit meer het risico van hoge boetes voor onbetaalde tolbedragen.