Laura & Rick - Bestaat een milieuvriendelijke camper?

Laura & Rick, Simply nomads

Rick (28) en Laura (29) bouwden een Fiat Doblo Maxi om tot mini camper. Ze leven dicht bij de natuur en willen haar daarom zo min mogelijk tot last zijn. Zodoende maken ze duurzame keuzes, zowel bij het ombouwen van de bus als tijdens hun trips. Voor de NKC geven ze je iedere drie weken praktische tips.

 

Een duurzame camper, bestaat dat eigenlijk? Om heel eerlijk te zijn: nee, een camper is niet echt duurzaam. Maar jij kan er op veel verschillende manieren voor zorgen dat jouw camper toch duurzamer en milieuvriendelijker wordt. Er zijn bijvoorbeeld campers die niet op diesel of benzine rijden. Probeer op een creatieve manier jouw voetafdruk te beperken of jij nu ieder jaar naar Frankrijk op en neer rijdt of een rondtocht door Europa gepland hebt. Jij kan je steentje bijdragen door slim om te gaan met materialen en je camper duurzaam in te richten.

De meest duurzame camper

Er zijn wel degelijk campers die milieuvriendelijker zijn dan een oude diesel. Zo hebben Nissan en Volkswagen elektrische campers ontwikkeld. Je moet natuurlijk wel van slowtraveling houden, want je moet ongeveer om de 250 kilometer opladen. De Nissan e-NV200 is van alle gemakken voorzien met een koelkast en een elektrische kookplaat. Het is nog even wachten, maar dan komt de futuristische Volkswagen ID. Buzz uit. De klassieke T1 in een nieuw en duurzaam jasje. Hier heb je echter wel een flinke spaarrekening voor nodig.

Je eigen duurzame camper bouwen

Een voordeligere oplossing is het bouwen van je eigen camper. Naast dat het een stuk betaalbaarder is dan de aanschaf van een nieuwe camper, kan het ook nog eens hartstikke leuk en duurzaam zijn. Je geeft tenslotte een busje een tweede (of derde) leven. 

 

Daarbij kun jij zelf kiezen voor duurzame materialen waarmee jij je camper bouwt. Wij hebben een paar materialen op een rijtje gezet die jij kunt gebruiken wanneer jij een duurzame camper wil opbouwen.

  • Wol als isolatiemateriaal
    Het gebruik van wol als isolatie is een hele duurzame manier om je bus warm te houden. Wol ademt goed, het isoleert geweldig en het is vochtregulerend. Doordat wol een natuurlijke grondstof is, heeft het een fijne geur.
  • Berkenhout
    Wanneer het tijd wordt om het interieur te bouwen, wil je gaan voor een stootvast en licht maar ook duurzame houtsoort. Berkenmultiplex is dit allemaal. Door de natuurlijke houtnerven krijg je een sfeervol geheel.
  • Kurk op jouw vloer
    Dit is een natuurlijk product en heel gemakkelijk te maken in jouw bus. Kurk voelt zacht aan je voeten, het is vochtbestendig, niet gevoelig voor schimmels en het absorbeert geluid. Daarmee is kurk een zeer duurzame keuze voor op jouw vloer.

 

Meer duurzame opties voor je camper

Ook met koken, gebruik van elektriciteit en afval te scheiden kan je jouw camper verduurzamen. In plaats van koken op gas kan kun je ook koken op de accu. Dit kost behoorlijk wat meer vermogen. Maar dit kan door over te gaan op een grotere accu en energie zelf op te wekken. Vergeet niet gelijk ook je koelkast aan te sluiten op de accu.

Zelf je energie opwekken kan op verschillende manieren, maar een zonnepaneel op het dak is de meest milieuvriendelijke. Zelf een zonnepaneel installeren gaat je misschien de pet te boven, maar er zijn genoeg bedrijven die dit voor je kunnen realiseren. Op deze manier kan jij een zomer lang genieten zonder vast te zitten aan het netstroom.

Afval scheiden kan ook gemakkelijk in de camper. Meet één van de kastjes onder het keukenblok op. Schaf een prullenbak aan met twee verschillende vakken. Maak je prullenbak vast aan de binnenzijde van jouw keukenkastje en je kan hartstikke goed je afval scheiden.

 

Meer weten? 

Misschien heb je door deze blog een beter idee gekregen van hoe jij een camper kan verduurzamen. Mocht jij meer willen weten over duurzaam op vakantie met jouw camper blijf deze blogs dan volgen. Je kunt ons ook volgen op Instagram: @simply.nomads.