Zonnepanelen op de camper

Met zonnepanelen op de camper kun je zelf stroom opwekken. Maar hoe werkt het eigenlijk? En hoeveel stroom levert het op? Op deze pagina staan de antwoorden.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen leveren elektriciteit zodra er licht opvalt. Die elektriciteit wordt opgeslagen in een accu. Dankzij een regelsysteem gebeurt dat automatisch, net zolang tot de accu is opgeladen. Ideaal dus voor recreatieve toepassingen, vooral als je langere tijd op een vrije camperplaats staat.

Energievoorziening zonnepanelen

Het zonne-energiesysteem kan niet de gehele energievoorziening verzorgen. Voor verlichting, het op peil houden van accu's en voor weinig stroomverbruikende elektrische apparaten, zoals televisietoestellen, is zo'n systeem wél zeer geschikt. Om te verwarmen is het beter om gas te blijven gebruiken.

Het zonne-energiesysteem dient het gemak. Eenmaal aangesloten blijft het jarenlang probleemloos stroom leveren. Oftewel: altijd licht en nooit meer een lege accu.

Hoeveel stroom levert een paneel?

De Gemiddelde Dagelijkse Opbrengst (GDO) van een paneel wordt als volgt berekend: een 100 Wp (WattPeak) zonnepaneel laadt onder perfecte omstandigheden 100 Watt per uur. Maar perfecte omstandigheden zijn er niet altijd.

Over het jaar gemiddeld komt in Nederland al het licht op een dag overeen met vier uur perfecte omstandigheden (4 volle zonuren). De gemiddelde opbrengst van een 100 Wp paneel is dus: 100 Watt x 4 volle zonuren = 400 Watt-uur per dag.

Je haalt het maximale uit je zonnepaneel als je zorgt dat er geen schaduw valt op je zonnepaneel, ook niet op een gedeelte bijvoorbeeld door een dakluik of satelietshotel. Bovendien haalt een iets duurdere MPPT regelaar meer energie uit het zonnepaneel dan de eenvoudigere PWM variant. Vooral bij weinig licht maakt het uit, dus in de vroege en late uurtjes en in de lente en herfst.

Zonnepanelen installeren

We hebben een speciale instructiepagina gemaakt met bijbehorende video over het zelf installeren van een zonnepaneel. Uiteraard kan je er ook voor terecht bij je camperbedrijf of bij een speciaalzaak voor zonnepanelen op de camper.