Klusvideo

Zo kun je een band oppompen met een bandenreparatieset

Het kan zomaar gebeuren dat je ineens ziet dat je een lege of zachte band hebt. Misschien na de winterstalling of door een kwajongensstreek of een heel klein lek. Wij laten zien hoe je een bandenreparatieset mooi kunt gebruiken om je band op te pompen als er geen bandenpomp in de buurt is. Maar let op dat je niet één van de veelgemaakte fouten maakt.
Een bandenreparatieset bestaat meestal uit een elektrisch bandenpompje met drukmeter en een reservoir met vloeibare latex, waarmee eventueel een lek gedicht kan worden.

Benodigdheden

  • Een bandenreparatieset, zoals de veelgebruikte Fix&Go
Bandenreparatiesetje met luchtpomp en drukmeter

Stap 1: Zoek benodigde luchtdruk

Deze staat vaak op een sticker in een van de deurstijlen, in het handschoenenkastje of achter de zonneklep. Je kan ook kijken in de gebruiksaanwijzing van de camperfabrikant. Zoek in de inhoudsopgave op ‘banden’, ‘Reifen’ of ‘tyres’. Zoek daarin het merk en type band op zoals het in grote letters op de zijkant van jouw band staat.

In Europa gebruiken we de eenheid bar, camperbanden zitten vaak tussen 4,5 en 5,5 bar. In de lijsten en op drukmeters staat soms ook de druk in P.S.I. Dat is een Amerikaanse eenheid waarvan de waarde ca 15x hoger ligt. Als de drukmeter geen schaal heeft in PSI, kan je de waarde ook omrekenen met deze tabel.

Camper manual met bandendruktabel

Stap 2: Zet pomp in de stand luchtpomp

Zet de draaiknop in de stand luchtpomp, dat is bij het fietspomp symbool. De andere stand is voor reparatie, die moet je nu niet gebruiken.
Probeer of de ronde aan/uit knop op uit staat, dat is als de knop niet is ingedrukt.

Keuzeschakelaar in de stand 'luchtpomp' dus niet 'lekke band'

Stap 3: Sluit pomp aan op band

Wikkel de zwarte slang af en schroef hem goed vast aan het ventiel. Je kan nu de bandendruk al aflezen op de meter.

Zwarte luchtslang van reparatieset op ventiel schroeven

Stap 4: Sluit 12 Volt kabel aan

Haal de 12V accessoiresteker van de onderkant los, wikkel de kabel af en steek hem in de 12V accessoireaansluiting op het dashboard. Gebruik liever niet die in het woongedeelte, die kan niet altijd voldoende stroom leveren.

Stap 5: Start motor

Start nu de motor. De pomp trekt veel stroom en met de motor aan is er voldoende energie voor de pomp. De motor kan weer uit als je klaar bent met pompen.

Sleutel omdraaien in contactslot

Stap 6: Zet pomp aan

Schakel nu de pomp in en laat hem doorlopen tot de gewenste druk bereikt is. Duurt dat langer dan 20 minuten, laat dan de pomp even afkoelen. Check dan gelijk even of er niet een lek is. Pomp daarna weer verder.

Aan/uitschakelaar bandenpompje indrukken

Stap 7: Blaas eventueel overdruk af

Is de druk te hoog geworden? Gebruik de ronde afblaasknop met het wolkje om het teveel aan lucht weg te laten lopen.

Ontluchtingsknop gebruiken bij te hoge luchtdruk

Stap 8: Controleer nogmaals na stukje rijden

Verwijder de 12 V kabel, de zwarte slang en plaats het ventieldopje weer terug.  Rol de kabels en slangen weer op en pak alles weer in.

Rijd later nog even langs bij een benzinepomp met een luchtpomp om te controleren dat je band nog steeds op spanning is en om te controleren of de drukmeter van je pomp wel goed was. Heb je geen pomp in de buurt, gebruik dan nog eens je reparatiesetpompje voor de luchtdrukcontrole. Dan weet je zeker dat je geen lekke band hebt.

Is er sprake van lekkage, dan kan je de reparatieset ook gebruiken om een lek te dichten, dat zie je in deze video.

Opnieuw pomp aansluiten om druk af te lezen
Verder lezen