Welke banden kies je voor een lange camperreis

Het kiezen van de juiste band is belangrijk. Zeker als je van plan bent vele duizenden kilometers buiten Europa te gaan rijden, of regelmatig het asfalt verlaat. Welke opties heb je en welk type band is het meest geschikt voor jouw ‘overland’ reis?

Er zijn drie categorieën waar je uit kan kiezen als het neerkomt op banden. Een standaard wegband, een All-Terrain band (AT) of een Mud-Terrain band (MT). Elke soort heeft andere eigenschappen met voor- en nadelen bij het maken van een overlandreis op meerdere continenten.

Standaard wegbanden

Dit is de goedkoopste optie die je het meeste comfort en veiligheid op het asfalt biedt. Deze banden gaan lang mee, zorgen voor een lager brandstofverbruik en maken minder geluid dan allterrain- of mudterrainbanden. Als je niet van plan bent spannende offroad-routes te rijden, kan je het beste kiezen voor een standaard wegband. Je vindt er alles over op “Nieuwe banden kiezen voor de camper

Allterrainbanden

Deze banden combineren het beste van twee werelden. Ze hebben namelijk voldoende grof profiel voor ruig terrein, maar zijn ook prima te gebruiken op het asfalt. Bij het ontwerp van allterrainbanden houden fabrikanten doorgaans rekening met 50 procent gebruik op asfalt en 50 procent gebruik op onverhard terrein.

Mudterrainbanden

Modderbanden zijn voorzien van het meest grove profiel van de drie categorieën. Ze zijn over het algemeen het sterkst en ook het zwaarst. Dat komt omdat ze vooral op ruig terrein moeten presteren. De grote noppen grijpen zich daar goed vast in zachte of modderige bodem. Het nadeel daarvan is dat het brandstofverbruik hoger ligt en ze meer geluid maken op asfalt. Deze banden zijn vooral geschikt voor wie 80 procent over ruig terrein en 20 procent over asfalt rijdt.


Controleer regelmatig de bandenspanning

Populaire keuze

Veel overlanders kiezen voor een All-Terrain band. De BF Goodrich ATs is dan ook de meest voorkomende band op overland-voertuigen. Wie kiest voor een populaire band heeft nog een voordeel: de kans is een stuk groter dat je in een ver land een reserveband kan vinden. Daarnaast rij je in de praktijk procentueel waarschijnlijk meer op asfalt dan over ruig terrein vanwege de grote afstanden.

Toch kunnen modderbanden nog steeds een interessante keuze zijn. Ze presteren maximaal op steile paden en slechte wegen. Ook gaan de banden doorgaans minder snel stuk door de dikke zijwanden.


Modderbanden met een grof profiel

Welke bandenmaat past het beste?

Als je het type band hebt uitgezocht, is het tijd om te kijken naar de maat. Daar horen verschillende codes bij. Dit is hoe zo’n code eruit ziet: 215/75R15

– Het eerste getal staat voor de breedte van de band in millimeters.
– Het tweede getal staat voor de hoogte van de band ten opzichte van de breedte, in dit geval is de hoogte dus 75 procent van de breedte.
– De R staat voor de radiale constructie van de band.
– Het laatste getal staat voor de maat van de velg in inches.

Grotere en bredere banden bieden meer grip in terrein, maar kunnen ook invloed hebben op de snelheid en overbrenging. Bij een krachtige motor met korte versnellingen kunnen grotere banden de snelheid op de snelweg verhogen of het brandstofverbruik verlagen doordat je met lagere toeren kunt rijden.

Maar groter is niet altijd de beste keuze. Controleer goed of de gewenste bandenmaat wel in je wielkast past en of de band niets raakt bij maximaal inveren of insturen. Omdat het formaat van de band een rol speelt in de overbrenging, kan het ook gebeuren dat de topsnelheid juist daalt. Bijvoorbeeld als de motor onvoldoende kracht heeft om de grotere wielen snel te laten draaien. Daarnaast zul je merken dat je op andere snelheden zult moeten schakelen als voorheen.

Wisselen van bandenmaat brengt dus het nodige uitzoekwerk met zich mee. De meest veilige keus is dan ook om dezelfde maat aan te houden als de fabrikant leverde. Er is door die fabrikant waarschijnlijk voor miljoenen euro’s getest en de geleverde bandenmaat zal voor de gemiddelde camperaar de meest economische en praktische optie zijn. Omdat je op een verre reis andere wegomstandigheden tegenkomt dan de gemiddelde camperaar, kan het lonen een andere maat in overweging te nemen.


Bodemvrijheid komt van pas ongelijk terrein in Georgië

Naast het juiste type en de bandenmaat is het belangrijk om nog naar een aantal andere eisen te kijken.

Winterbanden – Wie tijdens kou, sneeuw of ijzel gaat rijden doet er goed aan winterbanden te monteren. In Duitsland zijn deze banden een deel van het jaar zelfs verplicht in winterse omstandigheden. Officiële winterbanden zijn te herkennen aan het Three Peak Mountain Snowflake-symbool. Banden met de aanduiding M + S op de zijkant zijn geen erkend symbool. Wie in diverse klimaten gaat reizen kan ook een allseasonband overwegen. Deze combineren de goede eigenschappen van winter- en zomerbanden.

Load rating – Banden zijn ontworpen om een specifiek gewicht veilig te dragen. Zeker voor camperaars is het belangrijk dat de gekozen band jouw zware voertuig kan dragen. Dit is terug te vinden in online tabellen. Controleer het maximale gewicht per as en deel dit door twee om de minimale load rating van de banden te bepalen.


Rijden op hard zand door de woestijn van Saudi-Arabië

DOT-code – De Nederlandse apk stelt geen eisen aan de leeftijd van een band. Toch is het verstandig om je banden na ongeveer zes jaar te vervangen. De leeftijd van de band is te vinden in de DOT-code. De eerste twee cijfers geven de productieweek aan, en de laatste twee cijfers het jaartal. Voorbeeld: een band met DOT-code 1022 is geproduceerd in de tiende week van 2022.

Meer informatie en inspiratie over lange reizen met de camper? Check Busleven op Instagram.

Geschreven door: Jessica Buijs
Meer over
Deel artikel