Voorbereiding: met de campingbus op skivakantie

Annemieke Riesebos-Rolie en Mark Rolie (tekst en foto's)
Annemieke en Mark kochten een campingbus en besloten ermee op skivakantie te gaan, samen met hun twee kinderen van 14 en 21. Hoe hebben zij zich voorbereid op deze uitdagende trip?
We hebben onze bus, een Mercedes Viano uit 2005, nog maar een paar maanden. Veel zijn we er nog niet mee weggeweest. Een weekendje en een paar het-is-droog-we-pakken-de-camper-nachtjes zijn de enige ervaringen waar we op kunnen teren. Groentjes zijn we dus. Wel hadden we al vrij snel na aanschaf van onze bus het idee opgevat om ermee op wintersport te gaan. Vol enthousiasme gingen we op zoek naar een mooie wintercamping in Oostenrijk. Die vonden we: camping Franzlhof in Söll, Tirol. We zien het helemaal voor ons: een prachtige plek in het dal, glinsterend witte poedersneeuw, een knalblauwe lucht en een heerlijk zonnetje. Wij gaan lekker genieten van onze campingbus, de Oostenrijkse bergen en de mooie pistes van skigebied SkiWelt Wilder Kaiser Brixental. Ons reisgezelschap: Mark (50), zoon Milan (21), dochter Puk (14) en ik, Annemieke (42). Vier mensen dus, in een Mercedes bus van bijna 5 meter lang en twee meter breed. Onze gemiddelde lengte? 1.80 meter. Klein zijn we dus alle vier niet. Toen we de mensen om ons heen vertelden over onze plannen kwamen de kritische vragen: hoe ga je dat doen met slapen dan? En waar ga je zitten met z’n vieren? Is dat niet verschrikkelijk koud, camperen in de winter? Ook de hoofdredacteur van NKC’s Kampeerauto reageerde: ‘dat lijkt ons nogal een uitdaging. Ga daar maar eens een blog over schrijven.’
Camperbus hefdak

Tiroler Gröstl

Over een paar dagen is het zover; dan gaat onze roadtrip en weekje camperen in de sneeuw beginnen. En natuurlijk staren we ons niet naïef blind op de romantiek van je camper parkeren in de krakende sneeuw. We hebben ons echt wel voorbereid. Met de NKC-checklist ‘handige tips voor camperen in de winter’ begonnen we onze voorbereidingen. Allereerst moesten onze banden vervangen worden door winterbanden. Voor onze veiligheid, maar ook vanwege de grote kans op aansprakelijkheid en een boete bij schade. Daarbij komt dat winterbanden in Oostenrijk verplicht zijn. Na een zoektocht op internet vonden we een tweedehands set, zo goed als nieuw én met lichtmetalen velgen. Hadden we die ook meteen binnen.
Camperbus wintersport sneeuwkettingen
Was toch een stiekeme wens van Mark. What else do we need? Sleepkabels, startkabels, check! Sneeuwkettingen. Die hebben we. Dachten we. Mijn vader had nog een set in de schuur liggen en die zou zeker weten passen. Tijdens een test bleek dat niet zo te zijn, dus er moesten nieuwe sneeuwkettingen besteld worden. Check! Ook lees ik over de startaccu. Die kan, vooral in de winter, nog wel eens problemen opleveren. We waren in de veronderstelling dat onze accu prima was. Niet dus. Twee weken voor vertrek hield die er ineens mee op. Er moest een nieuwe komen. Een geluk bij een ongeluk, vonden wij. Toch een lekker idee, om met een gloednieuwe accu de reis naar Oostenrijk te beginnen. Waar moeten we nog meer aan denken? Schade door condensvorming kan voorkomen, zo staat er op de checklist. Oh uhm, niet aan gedacht. Weinig ventileren, de aanwezigheid van mensen, koken en sommige kachels kunnen zorgen voor veel vocht in de camper. Dat veroorzaakt hinderlijke condens, maar erger is het als het vocht doordringt in de camperwanden. Genoeg ventileren dus. Oké, goed om te weten! Het scheelt dat wij niet gaan koken in de camper. Eten doen we lekker in de stuben in het dorp. Er gaat immers niets boven een goede Kaiserschmarrn, een goulashsoepje of een echte Tiroler Gröstl.

Waar gaan we alles laten?

Over de technische aspecten maken we ons niet heel druk. De grootste uitdaging voor ons zit ’m in de ruimte. Als wij met z’n vieren in de camper zitten is ’ie vol. Waar laten we al onze spullen? Denk aan wintersportkleding, dekbedden, handdoeken, snowboots enz. Ski’s huren we ter plekke. Dat scheelt, maar toch; hoe gaan we dat allemaal meenemen en waar laten we alles als we gesetteld zijn op de camping?

Uitdaging 1: hoe creëren we onderweg meer ruimte?

Onze bus is heerlijk comfortabel, maar als er naast vier personen ook nog eens een hoop bagage mee moet, wordt het comfortgehalte toch iets lager. Dit lossen we op door onze bagage niet in de bus, maar buiten de bus mee te nemen. Op Amazon vonden we een zogenoemde cargo bag. Anderhalve meter lang en zestig cm hoog en breed. Water- en stofproof. Met spanbanden gaan we die bevestigen aan de fietsendrager. Toen we de tas bestelden wisten we niet goed wat we ervan moesten verwachten, maar toen we hem binnenkregen, waren we blij verrast. Sterk materiaal, vergelijk het met het dekzeil van een vrachtwagentrailer, en heel groot. Puk en ik kunnen er makkelijk samen in, om even een beeld te geven van het volume van de tas.
klaar voor vertrek
Camperbus uitbreiden met bustent

Uitdaging 2: hoe creëren we ter plekke meer ruimte?

Dit lossen we op met de bustent die we hebben aangeschaft. Hier kunnen we zitten en spullen veilig en droog opbergen. Onze camper hebben we niet nodig voor vervoer, hij blijft dus een week lang op z’n plek staan. Naar de piste gaan we lopend of met de skibus die voor de camping stopt. Met deze twee oplossingen, de tent en de cargo bag, denken we het probleem ruimtegebrek getackeld te hebben.

Kou trotseren

‘Is dat niet heel erg koud’, wordt ons vaak gevraagd. Ja, vast wel. We gaan immers naar de sneeuw. Toch maken we ons geen zorgen over bevroren tenen en blauwe lippen. Onze standkachel gaat ons lekker warm houden, we nemen een extra kacheltje mee voor in de tent en onder onze lakens gaat een elektrische deken. Gewoon, voor de zekerheid. Verder zullen winterjassen, handschoenen, mutsen, snowboots en geitenwollen sokken heus hun werk wel doen.
We hebben gekozen voor een wintercamping met fijne faciliteiten. Denk aan een restaurant, een café en behoorlijk luxe sanitair gebouwen. Oh, had ik al gezegd dat de camping een supermooi saunacomplex heeft? En onze eventueel natte wintersportkleding kunnen we laten drogen in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes, dus ook daarover hoeven we ons geen zorgen te maken. Wat nu rest is ons ontzettend verheugen op dit avontuur. Want inderdaad, hoe zal het zijn in de praktijk? Geen idee. Het is niet voor niets een avontuur en juist het onbekende is wat ons camperaars toch zo aantrekt aan het camperleven? Wij zijn er klaar voor. Tirol, here we come!

Op reis

Wil je weten hoe we deze winterse campertrip hebben ervaren? Lees het in de volgende blog die binnenkort online komt. In de tussentijd al wat foto’s bekijken? Je kunt ons volgen op Instagram: @camper.lust