18 juli 2024
Het Limburgse Thorn staat bekend als ‘het witte stadje’. Toen de Fransen in de achttiende eeuw namelijk belastingen inden op basis van raamomvang, metselden de inwoners hun ramen dicht. Om dat niet zo op te laten vallen, kalkten en schilderden ze hun huizen wit.
Een charmante toeristische trekpleister die geschiedenis ademt, daar kom je terecht. En vanaf de camperplaats is dat geen straf.
Frans Berkelaar (CC BY 2.0) via Flickr
In het gemeentemuseum kom je alles te weten over geschiedenis van Thorn. Thorn verkreeg muntrechten in de tiende en stadsrechten in de dertiende eeuw. De abdij werd gesticht in 992. In de twaalfde eeuw werd het een wereldlijk stift en zelfs een klein zelfstandig vorstendom, het Abdijvorstendom Thorn. De hoogadellijke Stiftdames bestuurden het, tot in 1794 de Franse revolutielegers de macht namen.
Verder zijn in het museum Keltische muntstukken te zien, net als werken van expressionistische en realistische kunstenaars. Ook de geschiedenis van de twee blaasharmonieorkesten in het stadje heeft er een plek.
Na een museumbezoek kun je in het stadje zelf op zoek gaan naar de Begijnhof, de archeologische site waar de abdij vroeger was, en de Abdijkerk. Die laatste kun je ook binnengaan.
FrDr (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons
Net buiten Thorn ligt het natuurgebied De Koningssteen. Het vormt de grens tussen België en Nederland en is een van de oudste natuurontwikkelingsgebieden langs de Grensmaas. Er zijn verschillende wandelpaden aangelegd en je kunt er een kudde Gallowayrunderen zien grazen, net als Konikpaarden. Je hebt ook de kans vele vlindersoorten en vogels te spotten, waaronder de fuut en koekoek.
De Koningssteen ligt tussen twee plassen in die allebei ontstaan zijn door grindwinning en wordt beheerd door het Nederlandse Natuurmonumenten en het Belgisch Limburgs Landschap.
Stichting Microtoerisme InZicht (CC BY-SA 3.0) via Wikimedia Commons
In Limburg zijn verschillende wijndomeinen die een proeverij meer dan waard zijn. Je kunt er in het Maasland drie ontdekken via een route langs de bekende fietsknooppunten. Deze fietsroute begint bij Wijngoed Thorn, gaat dan naar Wijngaard Deelgaardenberg in Maria-Hoop, laat je net over de grens kennismaken met Wijndomein Aldeneyck, en eindigt na zo’n 70 kilometer opnieuw bij Wijngoed Thorn.
De sitecode van Parking Waterstraat op Campercontact is 5351.