Huren, duurzaam camperen en coolcation

Dit zijn de kampeertrends van 2024

9 juli 2024 Hannah König

Ze komen en gaan: trends! In dit artikel vertellen we je welke kampeertrends je in de zomer van 2024 in Europa gaat tegenkomen.

Kamperen is duurder

Het is je de afgelopen maanden misschien al opgevallen: kamperen is dit jaar duurder geworden. Camperplaatsen en campings in Nederland hebben hun prijzen verhoogd. En ook in alle andere landen van Europa is dit het geval. In vergelijking met de prijzen in het jaar 2022, zijn deze met zeven procent gestegen. De duurste overnachtingsplekken vind je deze zomer in Italië, voor de goedkoopste moet je naar Albanië afreizen.

Stroom apart afrekenen

Sinds 2022 zijn de prijzen voor elektriciteit overal in Europa omhooggegaan. De voornaamste reden hiervoor is de sterk gestegen gasprijs. Waar het jaren geleden gebruikelijk was om op een camperplaats of camping een vast bedrag te betalen voor het gebruik van stroom, reken je nu op veel overnachtingslocaties af wat je hebt gebruikt. Voor de camperaar is dit systeem wel zo eerlijk: de een zet alleen een kopje koffie en laadt zijn telefoon op, de ander heeft elke ochtend een uur de oven aan en laat de airco loeien.

Back to nature

Even helemaal tot rust komen in de natuur is voor velen van ons dé reden om in een camper op vakantie te gaan. Dit jaar wordt duidelijk dat ook de jonge generatie kampeerders meer dan ooit verlangt naar rust op vakantie en kiest voor vakantie midden in de natuur. Bestemmingen met weidse uitzichten en veel groen zijn populair. Landen met veel ruimte zoals Denemarken, Zweden en Noorwegen doen het deze zomer goed. Er zijn zelfs speciale campings die inspelen op de wens om back to nature te gaan deze zomer, zoals Nordic Woods in Zweden.

Coolcation

Na een extreem hete zomer in Zuid-Europa vragen veel mensen zich terecht af of het nog wel zo ‘normaal’ is om in juli en augustus naar mediterrane landen te rijden met de camper. In het binnenland van Spanje was het vorig jaar boven de veertig graden en daar werden veel vakantiegangers niet blij van. De coolcation is deze zomer iets wat we veel zien: camperaars trekken bewust naar het noorden in plaats van het zuiden om gegarandeerd een heerlijke ‘koele’ vakantie te beleven. Landen als Denemarken, Zweden en Noorwegen zijn populair.

Elektrisch camperen

Je gaat het deze zomer steeds meer zien: elektrische campers. E-campers hebben veel voordelen: ze zijn duurzaam, stil en welkom in alle milieuzones. Ze hebben een goede wegligging, zijn stabiel en op de lange termijn financieel aantrekkelijk. Bovendien is laden goedkoper dan tanken. De e-trend is in volle gang. Je zal deze zomer vooral veel elektrische buscampers in Europa tegenkomen. Grotere campers zijn elektrisch momenteel nog niet verkrijgbaar.

Duurzaam kamperen

De gemiddelde camperaar houdt veel van de wereld en dat is te zien. Wegwerpbarbecues, -borden en -bestek zijn niet meer van deze tijd en worden steeds minder gebruikt op de camping. Deze zomer kiest men voor duurzame, herbruikbare materialen. Ook kiezen steeds meer camperaars ervoor om zonnepanelen te installeren op het dak van de camper. Waar we vroeger vaak direct nieuwe gadgets kochten, zien we deze zomer dat mensen proberen het tweedehands aan te schaffen of te lenen van vrienden en familie.

Meer huurcampers

Eerst uitvinden of het iets voor je is, zie je ook terug in de cijfers van het aantal mensen dat deze zomer een camper huurt. Daarnaast zijn er veel camperliefhebbers die wel de vrijheid van het reizen met een camper willen ervaren, maar ervoor kiezen om niet vast te zitten aan vaste lasten zoals wegenbelasting, onderhouds- en stallingskosten. Zij kiezen ervoor om een camper te huren. Camperverhuurbedrijven stimuleren campereigenaren hun camper als ze deze zelf niet gebruiken te huur aan te bieden.

Langzaam reizen

Slow travel is met een camper natuurlijk dé manier van reizen. Als je langzaam reist ben je meer ontspannen, kun je écht genieten en word je bovendien verrast door dingen die je mis was gelopen als je in één ruk de Route du Soleil was over gescheurd. Deze zomer zie je dat steeds meer mensen ervoor kiezen om langzaam te reizen. Het gaat niet om het bereiken van de bestemming of het afvinken van toeristische trekpleisters, maar om het bewust meemaken en genieten van elk aspect van je camperreis. Groot voordeel: je vermindert hiermee ook je brandstofverbruik.

Luister ook naar de podcast over kampeertrends