Frans milieuvignet nu ook verplicht voor wie door Lyon rijdt

Wie deze zomervakantie in Frankrijk via de Autoroute de Soleil naar z’n vakantiebestemming rijdt, moet opletten: ook om door Lyon te rijden heb je voortaan een milieuvignet nodig. Even alle info op een rijtje. 

Wat is het Franse milieuvignet? 

Het Franse vignet Crit’Air bestaat uit zes categorieën, afhankelijk van de vervuiling van je voertuig. Steden kunnen, afgaand op de drukte en luchtkwaliteit, zelf beslissen welke voertuigen wel of niet zijn toegelaten in de milieuzone. 

Hoe zit het met Lyon?

Milieuvignet in milieuzone Lyon verplicht
Jeanne Menjoulet (CC BY 2.0) via Flickr

Sinds 1 januari van dit jaar is het milieuvignet verplicht voor alle voertuigen die door de tunnel onder Lyon (M6/M7) en over de périphérique of ringweg rijden. Voorheen gold dat enkel voor wie de stad zelf binnenreed. 

Voor eigenaren van dieselvoertuigen uit 2005 of ouder is dat slecht nieuws; aangezien zij in de meest vervuilende categorie vallen, worden ze volledig geweerd uit de stad. De snelweg A46 biedt de oplossing: die loopt in een wijde boog om Lyon heen. Twintig kilometer langer, maar het kan zonder milieusticker. 

Hoe krijg ik het ecovignet? 

Bestellen kan rechtstreeks via de website van Crit’Air (4,78 euro), met een levertijd van zo’n tien dagen. Verschillende Nederlandse websites bieden het officiële vignet ook aan. Wordt het vignet niet op tijd voor je vakantie geleverd, dan kun je ook een afdruk maken van het digitale vignet dat je hebt gekregen, liefst in kleur, en deze achter de ruit bevestigen. 

Hoe controleert men? 

Tot vorig jaar gebeurde de controle voornamelijk door agenten ter plaatse, maar voor het eerst worden camera’s ingezet. Aan de hand van nummerplaatherkenning en de databank van Crit’Air controleren ze of je voertuig geregistreerd is. Overtreders riskeren een boete van 68 euro. 

Meer over de milieuzones in Frankrijk en met de camper in Frankrijk rijden kun je terugvinden op onze pagina met landeninformatie. Op sommige plekken in Frankrijk is er ook een nieuw systeem voor de tolheffing van kracht.