Tol en milieuzones in Frankrijk

Frankrijk kent vele tolwegen en diverse manieren om die te betalen. Het tarief hangt af van je voertuigkenmerken. Bovendien zijn er diverse milieuzones en heb je een milieusticker nodig. Ontdek wat er voor je camper belangrijk is.

Tolwegen 

In Frankrijk wordt op de snelweg tol geheven. Er is altijd een alternatieve route aanwezig vlak naast de snelweg. Is er geen alternatieve route dan is de snelweg tolvrij. De specificaties van de categorieën voor tol staan op Autoroutes.fr

Controleer bij het tolpoortje of tol voor de juiste categorie is berekend. Is dit niet het geval, dan kan men met een knop assistentie aanvragen. Achteraf bezwaar maken kan ook, maar dan dien je wel het ticket te hebben. Bezwaar dien je in bij de betreffende tolorganisatie

De in Nederland verkrijgbare tolbadges zijn meestal alleen geschikt voor tolcategorie 1, 2 en 5. Met een camper uit klasse 3: >3500 kg en/of hoger dan 3 meter kun je hier geen gebruik van maken. Wanneer is je camper hoger dan 3 meter? 
Volgens dit Franse overzicht gaat het om de basishoogte van de camper. Wat meetelt voor de hoogte zijn vaste aanbouwen als alkoof en airco/koelunit. Niet meegerekend worden: accessoires als antennes, dakkoffers en -railings, satellietschotel, dakluiken en zonnepanelen. Mocht je bij een kassa ten onrechte te hoog worden aangeslagen kan je op de knop drukken en om correctie vragen.

Péage en flux libre

Sinds 2023 bestaat in Frankrijk een nieuwe vorm van tolheffing zonder tolpoortjes. ‘Péage en flux libre’ of ‘free-flow toll’ betekent tolheffing zonder te stoppen maar registratie via automatische camera’s. Het aantal  free-flow tolwegen zal in de toekomst toenemen. Momenteel wordt dit alleen toegepast op de A79 tussen Digoin en Montmarault en op de A4 (Parijs - Straatsburg) bij de afslag Boulay (afslag 38).

De tol is onopvallend, maar als je niet binnen 72 uur na gebruik betaalt hebt, riskeer je een boete van 90€ tot 375€. Registratie gebeurt op basis van kenteken of tolbox. Zorg dus dat je tijdig op één van de volgende manieren betaalt.

Tolbetaling voor de A79:

 1. Gebruikers van Telepéage met een tolbadge krijgen het automatisch gefactureerd.
 2. Betalen via de website van Aliae binnen 72 uur (of tot 7 dagen vooraf)
 3. Bij een van de betaalautomaten binnen 72 uur op een parkeerterrein langs de weg.

Tolbetaling voor de A4 (Parijs - Straatsburg) bij uitrit 38:

 1. Gebruikers van Telepéage met een tolbadge krijgen het automatisch gefactureerd.
 2. Betaal binnen 72 uur bij een betaalautomaat op het parkeerterrein bij uitrit 38.
 3. Registreer vooraf bij Sanef/Sapn en maak een account aan voor automatische betaling

Tolbetaling voor de A14/A13 Parijs en Normandië

Start vanaf 2024, maar je hebt tot 2027 de keuze tussen een 'vertrouwd' tolpoortje of je kiest een free-flow-rijbaan.

 1. Gebruikers van Telepéage met een tolbadge krijgen het automatisch gefactureerd.
 2. Betaal bij een betaalautomaat bij een op- of afrit.
 3. Registreer vooraf bij Sanef/Sapn en maak een account aan voor automatische betaling.

 

Milieu

Milieuzones

Frankrijk kent een lage emissiezone (ZFE), permanente milieuzones (ZCR) en tijdelijke milieuzones (ZPA). Voor permanente zones (zie verderop) gelden altijd de toegangsregels. De tijdelijke milieuzones zijn 'luchtbeschermingszones'. Departementen en steden kunnen tijdelijk milieuzones instellen als er een te hoge luchtverontreiniging is. Die zone is dan alleen toegankelijk met een geldige milieusticker, de 'Crit'Air'. Toelating tot een milieuzone is afhankelijk van de kleur en het nummer op de sticker. Er zijn zes stickers. Welke je krijgt is afhankelijk van de uitstoot van het voertuig.

De zone kan gedurende een paar dagen actief zijn.
Het advies is om een sticker aan te schaffen als je naar Frankrijk gaat. Campers vanaf 1997 komen in aanmerking voor een sticker.
Website met informatie over de Franse milieuzones.

Milieusticker?

In Frankrijk worden milieustickers Crit'Air genoemd. Let op! Voertuigen van voor 1997 komen niet in aanmerking voor een milieusticker. De groene Duitse milieusticker geldt niet in Frankrijk. Overigens kan je de Franse Crit'Air weer wel gebruiken voor Spanje.
Op de officiële website kun je een simulator invullen en zie je welke Crit’Air Vignet je moet bestellen.

Voor campers met een papieren kentekenbewijs waar geen Euroklasse op staat is het goed om via de online voertuiggegevens van de RDW te controleren of daar bij 'Motor & Milieu' ->'Uitstoot' achter V9 wel een Euroklasse is vermeld. Voor geringe kosten kan dan een kentekencard aangevraagd worden bij de RDW die als bewijs van de Euroklasse overlegd kan worden voor de juiste Crit'Air. Anders wordt de sticker op basis van datum eerste toelating afgegeven, dat kan een sticker van een klasse lager opleveren.

Milieusticker bestellen

De Crit'Air kan online besteld worden op de officiële website van de Franse overheid voor slechts € 4,76. Houd rekening met een levertijd van ca. 10 dagen.​

Instructie voor het invullen staan op deze site. Als de bijlage (foto of scan van je kentekencard) groter is dan 400kb zal het uploaden niet lukken. Je moet het bestand dan eerst kleiner maken.

Wie graag in het Nederlands bestelt kan dat voor ca 20€ o.a. hier doen, of voor inwoners van België hier. Heb je de sticker niet op tijd ontvangen? Maak dan een afdruk van het digitale vignet (liefst in kleur) en bevestig dat achter je ruit.

Waar plak ik de milieusticker?

Tegen de binnenzijde van de voorruit. Vanuit binnenuit gezien moet de sticker rechts onderaan geplakt worden

Tip: Alles over de Franse milieustickers

Permanente milieuzones

Permanente milieuzones vindt je tegenwoordig in: Parijs (zie hier onder), Lyon, Grenoble, Lille, Toulouse, Reims, Straatsburg, Nice, Marseille, Toulouse en Rouen. Meer steden kunnen volgen.

 • De milieuzone (ZFE) van Parijs is van kracht tussen 8 en 20 uur op doordeweekse dagen, uitgezonderd Franse feestdagen. Voor campers met een toegestane maximum massa boven de 3500 kg geldt de zone alle dagen tussen 8 en 20 uur.
 • Het gebied binnen de A86, de buitenste ringweg, is een milieuzone. De A86 en toegangswegen zijn uitgezonderd.
 • Voor het centrum van Parijs binnen de périphérique, de binnenste ring, gelden strengere eisen. 
 • Het centrum is alleen toegankelijk voor sticker 0 t/m 3, daarbuiten wordt ook sticker 4 toegelaten.
 • De zone wordt met borden aangegeven.
 • Bij extreme luchtvervuiling kunnen strengere eisen worden gesteld.
 • Een kaartje van de zone in Parijs.

Meer info

Meer over (verkeers)regels, maximusnelheden en tol in Frankrijk? Bezoek de pagina landeninformatie Frankrijk.