De Ronde van Vlaanderen per camper: 6 tips

De Ronde van Vlaanderen wordt ieder jaar begin april in België gereden. In 2025 is dat op zondag 6 april. De wielerwedstrijd is immens populair onder camperaars omdat je met de camper vlak bij de route op de mooiste plekjes een glimp van de sporthelden kan opvangen – tenminste als je op tijd komt! NKC geeft tips voor als je met de camper die kant op gaat.

Zo gek als wij Nederlanders zijn van het schaatsen en de Elfstedentocht, zo mythisch is het ‘koersen’ (wielrennen) en de Ronde van Vlaanderen voor de Belgen. De klassieker wordt ook wel de Wielerhoogmis genoemd en is al meer dan honderd keer gereden en telt meer dan 250 kilometer. De loodzware route voert over grotendeels kasseistroken en zo’n vijftien à twintig hellingen in het gebied de Vlaamse Ardennen. Het precieze parcours wijzigt elk jaar een klein beetje. Dit jaar wordt de klassieker gereden op zondag 6 april en is de start in Brugge en de finish is eigenlijk altijd in Oudenaarde.

Robert Brands (CC BY-ND 2.0) via Flickr

Jaarlijks komen toprenners uit de hele wereld om het tegen elkaar op te nemen. En duizenden enthousiaste supporters staan langs de lijn om een glimp van dit spektakel op te vangen. Van de afgelopen vijf jaar won onze Mathieu van der Poel maar liefst drie edities. Als hij het dit jaar opnieuw weet te winnen, schrijft hij geschiedenis als eerste renner die de Ronde van Vlaanderen vier keer gewonnen heeft. 

Wil jij het spektakel ook graag van dichtbij meemaken? NKC geeft samen met Pasar (de grootste vrijetijdsvereniging van België) zes tips hoe je dit het beste aanpakt! 

Tip 1: Kom op tijd

We zullen er niet over liegen: de Ronde van Vlaanderen is immens populair onder camperaars. Het zal dan ook niet gemakkelijk zijn om een mooi plekje bij de route te veroveren. Wat ook lastig is, is dat er in het gebied weinig (grote) campings zijn. Wel zijn ze er creatief. Zo stellen boeren spontaan hun wei aan de route open voor campers in ruil voor een vergoeding en zijn er grotere zogenaamde pop-up campings. De grootste is te vinden vlak bij de finish in Oudenaarde bij het evenemententerrein The Outsider aan de Donkvijver.

HantsWand (CC BY-SA 3.0) via Wikimedia Commons

Als je direct met je camper aan de route wil staan en gaat voor een spectaculaire plek bij een van de beroemde klimmen als de Paterberg, Koppenberg of de Oude Kwaremont, zul je ruim van tevoren moeten komen. Steven Durnez, van Pasar: Ieder jaar worden al vanaf een week voor de Ronde begint de eerste campers langs de route gespot. En als je op tijd komt, heb je ook de grootste kans dat je een boer treft die zijn weide openstelt of een particulier zijn oprit. Van dit soort initiatieven zijn namelijk geen websites en die kun je het beste op locatie zelf vinden. Het is allemaal wat minder professioneel geregeld, maar juist dat heeft ook weer zijn charme.” Voor minder spannende plekken langs de route, zoals de vlakke stukken, zal het ook nog op tijd zijn als je een paar dagen van tevoren komt.  

Tip 2: Volg advies op van lokale autoriteiten

Het kan zijn dat je in de weg staat met je camper en dan zul je jouw kampeermiddel toch ergens anders moeten zetten, hoe mooi je plekje ook is. Wildkamperen in België is in principe verboden, ook tijdens de Ronde van Vlaanderen, ook al wordt er een hoop gedoogd deze dagen. Steven: “Twijfel je of je goed staat met je camper? Vraag het gewoon even na. We komen allemaal voor het wielerfeestje, daar wil je als bezoeker toch dankbaar mee omgaan en je gewoon netjes aan de regels houden. Zodat campergasten ook in de toekomst nog welkom zijn. 

Tip 3: Neem fietsen mee

Steven: “Want als je eenmaal je camper op die fantastische plek hebt geparkeerd, kun je niet verwachten dat je ook weer weg kunt voordat de ronde daadwerkelijk is gereden. En bovendien wil je jouw mooie plek natuurlijk ook helemaal niet afstaan. Gelukkig is de omgeving van de Ronde van Vlaanderen een verrassend veelzijdig gebied om te verkennen en is er genoeg te doen als je al een paar dagen voor de race in de Vlaamse Ardennen bent. Tip van Steven: “Ben je zelf een fanatieke amateurwielrenner en wil je weleens ervaren wat de pro’s doormaken? Eén dag voordat de Wielerhoogmis plaatsvindt, wordt het parcours opengesteld voor amateurs tijdens We ride Flanders. Het kan wel gezellig druk worden: in 2024 deed een recordaantal van 19.000 mensen mee.

Tip 4: Proviand & volle batterijen en tanks

Beter kom je goed voorbereid. Denk daarom aan de volgende zaken: “Zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt voor de dagen dat je wil blijven. Een kleine boodschap op de fiets is natuurlijk prima te doen, maar eten en drinken voor een week ter plekke gaan halen, wordt al lastiger. Ook heb je op veel plekken geen stroom en water tot je beschikking. Zorg dat accu’s zijn opgeladen, watertank is afgetopt en dat je vuilwatertank juist leeg is. Zo kun je het langste solitair staan.”

Tip 5: Volg de koers digitaal

Het zou natuurlijk balen zijn als je net even een tosti aan het maken bent en daardoor het peloton door je camperraam voorbij ziet flitsen. “De renners gaan zo snel dat ze binnen no time voorbij zijn. Dat wil je niet missen. Beter volg je de koers ook digitaal. Dit kan uiteraard online via live televisie. Maar er zijn ook apps waarin je precies kunt volgen waar wielerwedstrijden zich op het parcours bevinden. Zoals Tour Tracker Pro Cycling .

Tip 6: Check de weersvoorspellingen

En als die prachtige wedstrijd dan voorbij is en al het wielergeweld achter de rug wil je lekker terug naar huis. “Vervelend als het niet kan omdat het heeft geregend en je vast staat in de blubber. Door de weersvoorspellingen in de gaten te houden, je plek er op uit te kiezen en eventueel oprijplaten mee te nemen, kun je dit voorkomen.”
 
Kan jij niet wachten de camper in te laden en richting de zuiderburen te vertrekken? Check ook nog even onze algemene campertips voor België. 

Geschreven door: Rosanne Vriend
Geschreven door: Rosanne Vriend

Rosanne Vriend heeft al ruim vijftien jaar camperervaring in the pocket. Ooit maakte ze als vaste medewerker van NKC kennis met het camperleven. En dat smaakte naar meer... Ondertussen heeft ze er al heel wat camperavonturen op zitten: van een maand door de Verenigde Staten tot wintersport in de Alpen, hiken in Slovenië en heel veel citytrips. Ze neemt je graag mee op haar camperreizen.

Meer over
Deel artikel