Nazomeren in België: 3 plekken om tot rust te komen

12 september 2024

Het einde van de zomer is in zicht, maar het camperseizoen gaat nog wel even door. In de nazomer kun je de tijd nemen om plekken te verkennen en dat zonder de drukte van het hoogseizoen. Op deze drie groene plaatsen in België kom je ongetwijfeld tot rust. 

1. Kalmthoutse Heide (Antwerpen)

De Kalmthoutse Heide is een natuurgebied in de provincie Antwerpen. Het park grenst aan Nederland en beslaat zo’n 60 vierkante kilometer. Je vindt er heide, vennen, bossen en landduinen, net als prachtige uitkijkpunten. Er zijn 28 bewegwijzerde wandelpaden in het gebied van variërende lengtes. Onderweg kun je grazende koeien of schapen zien. 

Frank Geraedts (CC BY 2.0) via Flickr

Je kunt er ook fietsroutes volgen, of mountainbiken. Ruiters zijn ook welkom op het ruiterpad van zo’n 30 kilometer. Houd er rekening mee dat alleen wandelaars welkom zijn in de begrazingszones. Het natuurpark is een stiltegebied. Dit zijn zones met bijzondere eigenschappen qua rust en kalmte. Er heerst een aangenaam geheel van natuurlijke geluiden; enkel fauna en flora. 

2. Het Zwin Natuurpark (West-Vlaanderen)

Aan de Belgische kust ligt, volledig in het oosten en vlak voor de grens met Zeeland, het Zwin Natuurpark. Dat is een natuurgebied bij het Zwin, een oude zeearm van de Noordzee. Bij binnenkomst krijg je een instapkaart om de ‘internationale luchthaven van de vogels’ te betreden. Wanneer je incheckt aan de ingang van de expo, krijg je een eigen trekvogel toegewezen die je door de interactieve tentoonstelling loodst.

Cheetah_flicks (CC BY-NC-ND 2.0) via Flickr

Op een oppervlakte van 2,65 vierkante kilometer zijn enkele wandelpaden uitgezet die je langs verschillende uitkijkpunten en variërende fauna – je kunt heel wat vogels spotten – en flora brengen, op het ritme van eb en vloed. Verder zijn nog een blotevoetenpad en een huttenparcours. Ga zeker ook op zoek naar de vele ooievaars. 

3. Domein van de Grotten van Han (Namen)

In het Naamse Han-sur-Lesse ligt dit natuurcomplex rond een stelsel onderaardse grotten. Er werden al regelmatig sporen uit de prehistorie gevonden en de grotten zijn bijna 130 jaar opengesteld voor het publiek. De ingang van de grotten is te bereiken met een trammetje dat honderd jaar oud is. Er is een rondleiding te volgen van zo’n twee kilometer. Daarnaast vind je op het domein nog enkele tentoonstellingen en museumruimtes. 

GrottesdeHan (CC BY-SA 3.0) via Wikimedia Commons

Met een oppervlakte van zo’n 250 hectare is het Domein van de Grotten van Han ook de perfectie locatie voor een wildpark. In het verleden zijn de dieren hier uitgezet, waarna ze gewend raakten aan het milieu en zich nu als in hun natuurlijke omgeving voortplanten. Er zijn ondertussen meer dan twintig diersoorten te spotten, waaronder wolven, lynxen, rendieren, przewalskipaarden en beren. Met een begeleide safari leer je er alles over; twee wandelpaden brengen je dichter bij de dieren. 

Meer over
Deel artikel