De motor van je nieuwe (tweedehands)camper: hierop moet je letten

6 mei 2024

Heb jij een oogje op een (tweedehands) camper? Kijk dan met een scherpe blik naar de motor. Want als hart van de camper, bepaalt de motor jouw campergeluk.

hve-gg-nkc-campercheck-knaus-renault-6791-1

Je camper is je vakantiehuis op wielen. En het is je vervoer. Daar staan veel camperaars in spe niet bij stil. Die willen vooruit. Over (tien)duizenden kilomters snelweg en steile hellingen. Vaak zwaarbeladen en met hoogzomerse tempereaturen.

Ja, on the road krijgt ie het flink te verduren. Om al die bergen werk te verzetten, is een krachtige motor essentieel. Maar er zijn meer punten waarop je moet letten. Tijd voor een duik onder de motorkap.

Moderne campers hebben krachtige motors

Koop jij een spiksplinternieuwe camper? Goed nieuws: die heeft doorgaans een 2,2l motor (viercilinder) met minimaal 120 pk. En ja, en camper met een zwaardere motor is (goed) mogelijk. Verder hebben nieuwe modellen vaak turbodiesels. En dat is net zo fijn als het klinkt.

Je hebt dan een motor met een hoog vermogen en een lagere CO2-uitstoot. Oftewel: je haalt hogere snelheden, bedwingt bergweggetjes probleemloos en bent welkom in alle milieuzones.

Let vooral op bij de aankoop van een tweedehands camper

Als jij net als de meeste camperaars een tweedehands camper koopt, is een milieuvriendelijke motor in topconditie geen zekerheidje. Bij een motor op leeftijd stokt het vermogen soms sneller dan wenselijk en mag je sommige (binnen)steden niet eens in. Hoe zit dat?

Het vermogen en het koppel van de motor

Eerst een beginnersles natuurkunde. Of een motor wel of niet als de brandweer gaat, hangt grotendeels af van het vermogen en het koppel van de motor. Oftewel: de maximale energie die een motor kan produceren en de trekkracht. Koppel geeft aan hoeveel kracht de motor ontwikkelt bij een bepaald toerental, dus eigenlijk hoe hard er getrokken wordt als je gas geeft.

Ben je bovenstaande alweer vergeten? Onthou dan dit:

  • Het vermogen wordt officieel aangeduid met kW (kilowatt), maar in de volksmond vaak met pk (paardenkracht). Hoe dan ook, hoe meer kW of pk, des te meer vermogen.
  • Koppel wordt weergegeven in Newtonmeter (Nm) bij een bepaald toerental. Hoe meer newtonmeters, hoe meer trekkracht. Bovendien zorgt een hoog koppel voor een soepel rijgedrag, zeker bij een laag toerental.

Hoeveel vermogen en koppel heb je in de camper nodig?

Even snel een vrachtwagen in halen of soepel een steile bergpas ‘beklimmen’. Met een krachtige motor in de camper ervaar je vooral meer rijcomfort.

Die kracht wordt grotendeels bepaald door het samenspel van koppel en vermogen. Zo kan een motor wel het vermogen hebben om een steile helling op te rijden, het koppel zorgt er pas voor dat je dan ook snelheid kan maken. En hoe mer koppel, hoe sneller je boven bent.

Dus: ga jij vaak rijden in de bergen? Weet dan dat veel Newtonmeters je camper veranderen in een echte berggeit. Zo is een koppel van 300 Nm bij 1800 toeren best geschikt voor normaal gebruik, maar rijdt een sterkere motor met een koppel van 380 Nm natuurlijk veel vlotter.

Tot slot de pk’s. Kort en krachtig: met 120 pk kom je prima mee met het verkeer, maar met 140 pk haal je makkelijker in. Grofweg zit je met 140 pk wel goed. En hoe kleiner de camper, hoe minder pk je nodig hebt.

Houd rekening met milieuzones

Dan: milieuzones. Dit zijn zones – meestal binnensteden – war oude en vervuilende dieselvoertuigen niet in mogen. Deze milieuzones schieten als paddenstoelen uit de grond en weren steeds vaker oude campers met een hoge uitstoot.

Check de euronorm van je camper

Kijk daarom bij de aankoop van je tweedehands camper naar de zogeheten Euronorm. Want hoe hoger de Euronorm van jouw camper, hoe groter de kans dat je een milieuzone in mag. Emissieklasse 0 is het minst schoon, emissieklasse 6 het schoonst.

Gemiddeld genomen zijn dit per euronorm de bouwjaren:

  • Euro 1, 2 en 3-camper: vóór 2006.
  • Euro 4-camper: 2006-2010.
  • Euro 5-camper: 2011-2015.
  • Euro 6-camper: na 2015.

Anno 2024 ben je met een Euro 4-norm welkom in de meeste milieuzones in binnen- en buitenland. Maar let op! De eisen worden snel strenger. In 2025 verscherpt Nederland de regels en heb je in veel steden minimaal een Euro 5-norm nodig. Het is aannemelijk dat dit in de toekomst stijgt naar Euro 6.

Ook in het buitenland selecteren ze steeds strenger aan de milieupoort. Bekijk dus altijd de actuele regels als je met de camper naar het buitenland gaat.

Weet jij het kenteken van de camper die je wil kopen? Doe dan de Milieuzonecheck.

Let op de motor tijdens een proefrit

Een motor kan op papier fantastisch zijn. Maar is ie dat ook in de praktijk? Dat ervaar je tijdens een proefrit, zeker als je hierop let:

  • Maak de proefrit met een koude motor. Een warme motor start makkelijker en geeft mogelijk een vertekend beeld.
  • Laat de motor stationair lopen. De motor moet dan rustig en constant lopen, zonder walmende uitlaat.
  • Wees bedacht op ‘gekke’ geluiden uit de motor. Piepen, rammelen, ratelen of kraken kan duiden op een aanstaande reparatie.
  • Start tien minuten na de proefrit opnieuw de camper. Gaat dit soepel?
  • Achterhaal of de motor god onderhouden is. Ga zeker na of en wanneer de distributieriem vervangen is.

Alles bij elkaar zijn er dus veel zaken waarop je moet letten. Maar als je je huiswerk god doet, ben je wel mooi de motor achter jouw campergeluk.

Bonustip: download gratis het E-book ‘Camper kopen’ en vind jouw ideale camper.

marce
Geschreven door: Marc Erwich

Allround schrijfkanon dat jou helpt aan kneitergoede teksten. Freelance Journalist & Tekstschrijver. marcerwich.nl

Meer over
Deel artikel