Camper kopen: waar moet je op letten?

Van plan om een camper te kopen? Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Lees daarom onze tips en koop de camper van je dromen.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Gelukkig zijn er ontzettend veel verschillende soorten campers met verschillende indelingen. Dit maakt het echter wel lastig het model te vinden dat precies bij jou past.

Vooral wanneer je voor de eerste keer een camper koopt, kun je het spoor volledig bijster raken in het immense aanbod. Pak het daarom systematisch aan en denk goed na over wat je wil.

Huur of leen eerst een camper

Het is teleurstellend als blijkt dat je camperen niks vindt en daar pas achter komt wanneer je net voor veel geld een nieuwe camper hebt gekocht. Probeer het camperen daarom eerst uit door een camper te huren of lenen. Soms bestaat de mogelijkheid om een camper eerst een tijdje te huren, alvorens hem te kopen. De huurprijs wordt dan meestal verrekend met het aankoopbedrag.

Bezoek beurzen

Als je zeker weet dat een camper bij je past, kun je beurzen gaan bezoeken. Dit is de ideale manier om snel een overzicht van de markt en de mogelijkheden te krijgen. De belangrijkste beurs in Nederland is de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht (KCJ), waar een steeds groter aantal nieuwe campers wordt getoond. Deze beurs vindt jaarlijks half oktober plaats. Nóg veel groter en completer is de Caravan Salon in Düsseldorf, eind augustus.

Stel je wensen en eisen samen 

De volgende stap is het maken van een lijstje met wensen en eisen die je aan je toekomstige camper stelt. Het helpt daarbij om in gesprek te gaan met eigenaren van diverse campermodellen, om zo te horen wat de voor- en nadelen van een specifiek type zijn. Denk in ieder geval aan de volgende zaken:

Aantal slaapplaatsen - Hoeveel slaapplaatsen móet de camper per se hebben? Is het acceptabel om dwars achterin te liggen en dus over elkaar heen te moeten klimmen, of moeten er juist twee losse bedden aanwezig zijn? Alkoofcampers hebben slaapplaatsen boven de cabine. Die zijn bereikbaar met een trapje en er is een laag plafond. Leuk voor kinderen, maar niet iedere volwassene heeft daar nog zin in. Behalve de vaste bedden hebben veel campers een hefbed of een zitgroep die je om kunt bouwen tot bed. Wie langer is dan 1,80 meter, moet ook goed kijken naar de lengte van de bedden.

Aantal zitplaatsen - Hoeveel mensen rijden er mee? Er moeten voldoende zitplaatsen met gordels aanwezig zijn. Het aantal gordelplekken staat op het kenteken. Baby’s of kleine kinderen in een kinderzitje moeten op een stoel of bank in de normale rijrichting worden vastgezet. Dat is iets om écht op te letten, want soms worden ook in de lengte geplaatste banken gebruikt om passagiers te vervoeren.

Sanitair - Campingbussen hebben meestal geen eigen sanitair. Tanden poetsen en even wassen kan ook bij het aanrecht of in het sanitairgebouw van de camping. Ga een stap groter en de camper heeft een compacte gecombineerde douche-toiletruimte. Weer een stap verder gaan de campers met een aparte doucheruimte. Dat biedt luxe, maar kost veel ruimte en vereist grotere tanks voor schoon water en afvalwater. Als er meerdere mensen willen douchen, stelt dat ook eisen aan de warmwatervoorziening. Lange mensen moeten op de hoogte van de doucheruimte letten.

Keuken - Iedereen wil in zijn eigen camper kunnen koken; de een simpel, de ander heel uitgebreid. De kookgelegenheid is dus belangrijk. Die kan heel elementair zijn, van een tweepitskookplaatje tot een volwaardige keuken met oven en magnetron. Wie lekker wil kokkerellen, moet ook voldoende kastjes hebben voor de pannen en ander kookgerei. Het aanrecht van campers is meestal eenvoudig, met een enkel spoelbakje. Een boilertje zorgt voor warm water.

Kastruimte - Elke camper heeft kastjes, maar hoeveel en hoe groot? Wie veel spullen meeneemt, heeft veel ruimte nodig. Vaak is onder de banken nog een flinke bergruimte aanwezig. Denk ook aan kleding, extra dekens, jassen en dergelijke. Is er een hangkast?

Extra bagage - Veel campers zijn voorzien van een zogeheten garage achterin, onder de bedden. Daar passen heel veel spullen in, zoals kampeerstoelen, een klaptafel en eventueel een bijzettentje. Gaan de fietsen mee? Zo ja, gaan die dan achter op een drager of passen die nog in de garage? Die is te bereiken via een groot luik achter in de auto en dat is met fietsen niet altijd even handig. Fietsendragers aan de buitenkant zijn bij campers vaak hoog bevestigd. Handig bij het parkeren, maar zwaar bij het tillen van de fietsen. Daarom zijn er speciale fietsendragers met een lift in de handel. Sommige mensen nemen heel specifieke zaken mee, zoals surfplanken of kano’s. Dan is een imperiaal noodzakelijk.

Afmetingen en rijbewijs - Als vuistregel geldt dat campers met een lengte tot zes meter nog in een normaal parkeervak passen. Met grotere auto’s is het altijd even zoeken naar een geschikte plek. Het spreekt voor zich dat smalle landweggetjes en krappe binnensteden beter te doen zijn met een compacte camper. Wie regelmatig met de camper op een veerboot of over de tolwegen gaat, moet ook goed opletten. De prijs stijgt heel snel als bepaalde afmetingen in hoogte of lengte worden overschreden. Wanneer de maximale toegestane massa van de camper niet hoger is dan 3.500 kilogram mag je de camper gewoon met een B-rijbewijs besturen. Overschrijdt de camper deze richtlijn, dan heb je een C1-rijbewijs nodig.

Accessoires - Geen camper is compleet zonder accessoires. Soms zijn die al aanwezig, soms moeten ze er los bijgekocht worden en dan kan de prijs flink oplopen. Schrijf van tevoren op welke accessoires echt wenselijk zijn. Voorbeelden zijn de luifel, fietsendrager, televisie en schotelantenne, navigatiesysteem, airconditioning en zonnepanelen.

Zorg voor een onafhankelijke aankoopkeuring

Uiteraard moet de nieuwe camper in technisch goede staat zijn. Als leek is dat echter moeilijk te beoordelen. Laat daarom een onafhankelijke aankoopkeuring uitvoeren en bespreek vooraf wat gekeurd wordt. De deskundige bespreekt de resultaten met je, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Stel vervolgens aan de hand van de aankoopkeuring een budget en planning op om de camper in goede staat te brengen en te houden. Keuringen worden onder meer door Dekra en Mijn Autocoach uitgevoerd.

Let op: bij de koop van een camper ben je altijd verplicht zelf onderzoek te doen of te laten doen. Bij een juridisch conflict over technische gebreken aan de camper sta je dan een stuk sterker om je gelijk te krijgen. Heb je een camper met garantie gekocht? Dan is het raadzaam vóór de afloop van de garantie de camper te laten keuren. Eventuele gebreken kunnen dan nog tijdig onder garantievoorwaarden worden gerepareerd.

Maak een flinke proefrit

Tijdens een proefrit voel je of alles soepel werkt, of de versnellingsbak lekker schakelt en de koppeling niet slipt. Deze rit maak je bij voorkeur wanneer de motor nog koud is. Trap ook eens stevig op de rem en kijk of het stuur mooi rechtuit blijft staan. Tijdens een proefrit komen ook rammelgeluiden en irritant krakende kastjes aan de oppervlakte. En net als bij elke andere auto geldt: een camper moet goed voelen. Stationair moet de motor rustig en constant lopen, zonder walmende uitlaat. Laat de camper na afloop van de proefrit tien minuten staan en start hem dan nog eens. Zowel koude als warme start moeten feilloos verlopen.

Weeg de camper

Sommige campers met een maximum toegestane massa van 3.500 kg hebben te weinig laadvermogen. Een weging voor de aankoop is daarom zinvol. Zo weet je precies of er voldoende ruimte is om al je spullen mee te nemen op reis. Vergelijk de weegresultaten met de specificaties op het typeplaatje of op het kentekenbewijs.

Controleer de maximaal toegestane achterasbelasting 

Als je een camper gaat kopen, is het handig te weten of deze bijvoorbeeld twee fietsen met trapondersteuning of een scooter kan dragen. Kijk daarom naar de maximaal toegestane achterasbelasting. Daarmee kun je uitrekenen of de achteras voldoende reserve heeft voor het dragen van het extra gewicht.

Op het kentekenbewijs van een camper met de vermelding 'personenauto' staat alleen de maximaal toegestane massa. De informatie over de maximaal toegestane voor- en achterasbelasting staan op het typeplaatje van de basisauto en geeft de maximaal toegestane asbelastingen aan die de fabrikant van de basisauto en/of camper heeft bepaald.

Maar let op! Als je de gegevens van de asbelastingen op het typeplaatje bij elkaar optelt is de uitkomst hoger dan de toegestane totale massa. De totaal toegestane massa die de RDW op het kentekenbewijs heeft gezet is leidend. En komt veelal overeen met de maximaal toegestane massa volgens het typeplaatje.

Let op de garantie

Bij een Bovag erkende dealer en/of merkdealer zijn er duidelijke afspraken over de garantie. Bij de vraag of een bepaalde reparatie al dan niet onder de garantievoorwaarden valt, kunnen koper en verkoper eventueel de Auto Ombudslijn van de Bovag inschakelen. De ombudslijn doet voor partijen bindende uitspraken.

De ideale camper

Al met al zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Wie een camper gaat kopen, moet daar vooral de tijd voor nemen en zich goed oriënteren. Het kan ontzettend leuk zijn om al die zaken af te wegen en uiteindelijk een geweldige camper te kopen. Maar dan nog blijft er altijd wat te wensen over. Daarom zeggen camperaars ook vaak tegen elkaar: de ideale camper, dat is je volgende!

Camperfinanciering

Heb je een mooie camper op het oog, maar nog niet het complete aankoopbedrag op je rekening? Dan kan een camperfinanciering handig zijn. Maar laat je hoofd niet op hol brengen. Een financiering brengt ook verplichtingen met zich mee. Je betaalt immers het leenbedrag plus de rente terug. Bij een bedrag van 50.000 euro kan dit al snel honderden euro’s per maand zijn en vaak komen er extra kosten bij, bijvoorbeeld voor een overlijdensrisicoverzekering. Vraag daarom voor het afsluiten van een camperfinanciering altijd advies van een adviseur. NKC-leden krijgen soms korting op financiering van hun camper.

Workshops

Wie meer wil weten over het kiezen en kopen van een camper, kan deelnemen aan een van de circa tachtig workshops die de NKC verspreid over het land verzorgt. Voor aankomende en beginnende camperaars is er een avondvullende workshop, waarin alle aspecten van het camperen aan de orde komen, zoals belading, accugebruik, het vervoer van elektrische fietsen en hoe je een camperplaats vindt. Heel populair en vaak snel volgeboekt zijn ook de technische workshops. Locaties en data staan in de agenda.

Daarnaast herbergt het ‘Handboek voor de camperaar’ van de NKC een schat aan informatie voor de beginnende camperaar.