Camperculinair

Camperrecept: Flatbread uit de pan met oesterzwam shoarma

Koken in de camper, nieuwe smaken ontdekken, lokale ingrediënten kopen: Marieke (31) kan er géén genoeg van krijgen. Dit keer maakt Marieke ultiem comfortfood in een modern jasje: shoarma. Deze vegetarische shoarma kan de goedkeuring wegdragen van de echte vleesliefhebbers, dus dat belooft veel goeds!

Vegetarische shoarma

In plaats van vlees gebruiken we in dit recept oesterzwammen. Deze paddenstoel leent zich heel goed als vleesvervanger door zijn stevige en vlezige structuur. Ik voeg het graag toe aan vegetarische gerechten!

Bordje oesterzwamshoarma op flatbread

Oesterzwammen: zelf geplukt of zelf gekocht

In de herfst en winter groeien oesterzwammen in het wild. Heb je kennis van paddenstoelen dan kan je een kleine hoeveelheid wildplukken in de toegestane gebieden (check hiervoor altijd even de website van Staatsbosbeheer of neem een kijkje op de Wildplukwijzer). Heb je geen kennis van paddenstoelen? Ga dan op pad met een professionele wildplukker, bijvoorbeeld van het Wildplukkers Gilde Nederland! Geen zin in een wildplukavontuur of is het simpelweg niet het seizoen? Oesterzwammen zijn het hele jaar door goed te verkrijgen in de supermarkt.

Makkelijke flatbreads maken in de camper

Het deeg voor het flatbread bevat slechts twee ingrediënten. Oké, drie als je het zout meetelt. En het leuke is: íedereen kan deze flatbreads maken. Je hoeft niet heel handig te zijn met deeg en ze staan snel op tafel omdat het deeg niet hoeft te rijzen. Wel zo makkelijk als je op reis bent! In het recept gebruik ik zelfrijzend bakmeel. Is dit niet te koop op jouw vakantiebestemming of heb je al bloem en bakpoeder in het keukenkastje staan? Dan maak je het gemakkelijk zelf: gebruik 200 gram bloem met 1 theelepel bakpoeder.

ingrediënten voor flatbread met oesterzwamshoarma

Zelf shoarmakruiden maken

Heb je al allerlei kruiden in de camper staan, maar nét geen shoarmakruiden? Maak dan eens je eigen shoarmakruidenmix! Dit kan heel eenvoudig. Meng de volgende ingrediënten met elkaar:

  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder (of geperst teentje in marinade)
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl cayennepeper of chilipoeder (voor pit)

Voor de saus

  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel fijngehakte verse munt
  • 1 eetlepel fijngehakte knoflook
  • sap van een halve citroen (optioneel ook rasp)
  • peper en zout

Voor de shoarma

  • 400 gram oesterzwammen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels shoarmakruiden (of zelfgemaakte kruiden zoals beschreven in de blog)

Maken van het recept - mengen van ingrediënten

Voor de flatbreads (4 stuks)

  • 200 gram (of 2 kopjes) zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram (of 1,5 kopje) volle yoghurt of Griekse yoghurt
  • ½ theelepel zout

Garnering

  • granaatappelpitjes
  • sla
  • komkommer
  • cherrytomaatjes

Recept

Saus

  • Meng alle ingrediënten voor de saus, behalve peper en zout.
  • Proef en voeg peper en zout toe naar smaak. Zet aan de kant zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Oesterzwam shoarma

  • Meng ongeveer 2 eetlepels olijfolie met 2-3 eetlepels shoarmakruiden in een schaal.
  • Scheur de oesterzwammen over de lengte in reepjes en doe ze bij kruidenmengsel in de schaal. Schud alles goed door elkaar of meng het even met de hand zodat alle oesterzwamreepjes bedekt zijn met kruiden en olie.
  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de oesterzwam shoarma. Zet het vuur uit zodra de shoarma goudbruin is. Zo voorkom je dat de oesterzwammen te zacht worden en hun lekkere bite verliezen.

Marieke Plant voor de camper met een bord flatbread met shaorma Flatbread

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg met elkaar en kneed het door totdat het als een mooi deeg samenkomt. Kneed niet langer dan nodig. Als het soepel en elastisch aanvoelt, ben je klaar.
  • Zet alvast een grillpan of koekenpan op het vuur en laat deze lekker heet worden. Hij kan bijna niet te heet zijn.
  • Dit deeg hoeft niet te rijzen, dus verdeel het direct in 4 gelijke stukken en rol het uit op je keukenblad.
    Tip: smeer het blad in met wat olie zodat het niet blijft plakken. Geen deegroller? Gebruik iets anders, bijvoorbeeld een wijnfles of gewoon je handen!

  • Smeer het eerste lapje deeg in met wat olijfolie. Geen kwastje? Giet dan een klein beetje olie in de pan.
  • Bak het flatbread in 2-3 minuten per kant goudbruin en herhaal dit met de andere stukjes deeg.
  • Eet het flatbread direct na het bakken. Dan zijn ze het lekkerst!

Serveren

Smeer het flatbread in met de saus, beleg met tomaatjes, komkommer en sla. Schep er oesterzwam shoarma overheen en garneer met wat saus en granaatappelpitjes.

Geschreven door: Jessica Buijs
Meer over
Deel artikel